• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 August , 2017

IJP Maramureș, un bilanț bun

Întâlnirea a avut loc în sala de ședințe de la etajul întâi al Inspec­toratului. Am fost conduși acolo de cei care s-au ocupat de eveniment. În sală, totul trăda rigoarea militară.

Chestorul Viorica Marincaș a venit însoțită de un ofițer și a luat loc la masa din față cu un zâmbet reținut. Uniforma de chestor este diferită, într-o oarecare măsură de cele obișnuite, iar epoleții sunt altfel. Doamna Marincaș a prezentat bilanțul pe capitole, din care spicuim elementele mai importante.

La 1 iulie 2017, gradul de ocupare a funcţiilor prevăzute era de 90,9 %, după ce, în primele şase luni ale acestui an, unitatea a încetat raporturile de serviciu cu încă 22 de poliţişti - care s-au alăturat celor 109 poliţişti plecaţi în cursul anului 2016.
Au plecat poliţişti cu experienţă, buni profesionişti, dar cu o astfel de pro­blemă se confruntă întreaga Poliţie Ro­mână. Se speră ca Inspectoratul Gene­ral al Poliţiei Române să găsească cele mai bune soluţii pentru remedierea deficitului de personal.

Scăderea infracţionalităţii se reflectă şi prin scăderea numărului de apeluri de urgenţă care au necesitat intervenţia poliţiei: în primul semestru al acestui an poliţiştii maramureşeni au avut 7.212 intervenții la evenimente sesizate prin SNUAU 112 (cu 7% mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului 2016). În aproape 70% din cazuri, timpul de intervenţie al echipajelor de ordine publică a fost de sub 10 minute.
Dacă facem o medie zilnică, rezultă că poliţiştii au 40 de intervenţii, în fiecare zi, doar la solicitările prin numărul unic de urgenţă 112.

În primul semestru al acestui an au fost sesizate cu 11% mai puţine infracţiuni faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, criminalitatea sesizată aflându-se în scădere pentru al treilea an consecutiv. Este îmbucurător mai ales faptul că infracţiunile de natură judiciară au scăzut cu aproape 12%.
Din perspectiva repartiţiei pe medii de producere, în mediul urban criminalitatea a scăzut cu 9%, în mediul rural au fost sesizate cu 16% mai puţine infracţiuni (acest indicator fiind în scădere pentru al patrulea an consecutiv), iar infracţiunile comise în străinătate au scăzut cu 3%.
A crescut, însă, numărul persoanelor arestate preventiv (de la 74 la 78) şi numărul persoanelor cercetate sub control judiciar (de la 45 la 49).

În ceea ce priveşte infracţiunile comise cu violenţă, în primul semestru al acestui an s-au înregistrat 6 infracțiuni de omor și 2 infracțiuni de tentativă la omor. Profesionalismul şi diligenţele depuse în investigarea şi cercetarea faptelor de omor şi tentative la omor au avut drept rezultat identificarea tuturor autorilor acestor fapte, dispunerea de măsuri privative de libertate faţă de aceştia şi trimiterea lor în judecată. Într-unul dintre cazuri, suspectul este internat la Spitalul de Psihiatrie din Ştei.
Şi infracţiunile contra patrimoniului se află pe un trend descendent pentru al treilea an consecutiv, în primul semestru al acestui an fiind sesizate cu 7% mai puţine decât în anul 2016. Dintre acestea, furturile, care reprezintă 62%  din totalul infracţiunilor de acest gen, s-au redus cu 4,8% iar cele mai semnifi­cative scăderi au fost înregistrate în mu­nicipiul Sighetu Marmaţiei şi în Borşa.
În acest an, cele mai multe furturi sesizate au fost cele din locuinţe şi din societăţi comerciale, și numărul acestora fiind în scădere faţă de anul trecut.
Se remarcă, totuşi, o creştere a furtu­rilor din autoturisme şi din buzunare / poşete / genţi, pentru informarea popu­laţiei fiind derulate activităţi preventive în acest domeniu.
În primul semestru au fost, de asemenea, înregistrate mai puţine înşelăciuni şi cu 40,8% mai puţine tâlhării decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sprijinului acordat structurilor operative de către cele 8 cupluri chinologice, care încadrează Grupa canină a I.P.J. Maramureş, a dus la identificarea autorilor mai multor infracţiuni de furt şi tâlhărie, la recuperarea unor bunuri sustrase, la succesul unor acţiuni de identificare şi reţinere a urmăriţilor naţional şi internaţional şi la depistarea a aproa­pe 18.000 de pachete ţigarete ascunse de contrabandişti. 

Activităţile polițiștilor specializaţi în investigarea criminalității economice în domeniul evaziunii fiscale au avut ca rezultat, în semestrul I 2017, creșterea cu peste 20% a valorii totale a prejudiciului recuperat, în dosarele penale instrumentate, iar pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu tutun şi produse din tutun, relevante sunt cele peste 100.000 pachete cu ţigări indispo­ni­bilizate în primele şase luni.

În semestrul I 2017, structurile speciali­zate ale IPJ Maramureş au acţionat în domeniul silvic în baza a 58 de planuri de acţiune, în cadrul cărora au efectuat peste 500 de controale, din care 73% pe linia legalităţii transporturilor de material lemnos.
Au fost constituite 173 dosare penale pri­vind infracţiuni silvice şi asociate, urmare a sesizării din oficiu a poliţiş­tilor sau a sesizării acestora prin plângeri sau denunţuri, şi au fost soluţionate 181 dosare penale.
Acţiunile desfăşurate de poliţiştii mara­mureşeni vizează asigurarea unui climat de disciplină şi siguranţă rutieră pe drumurile publice din judeţ.

În urma acţiunilor desfăşurate au fost consta­tate, în primele şase luni, 470 de fapte penale şi au fost aplicate aproximativ 22.700 de sancţiuni contraven­ţionale (la O.U.G. nr. 195/2002 și la alte acte normative).
Au fost ridicate, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile  publice, 1.553 permise de conducere şi au fost retrase 586 certificate de înmatriculare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.