• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 11 Martie , 2012

Ieud, tradiţii, modernitate, promisiuni onorate

Nicolae David este unul dintre cei mai vechi şi cei mai îndrăgiţi primari maramureşeni. În acest an împlineşte 12 ani în fruntea comunei Ieud. O perioadă care a însemnat investiţii, modernizare şi, totodată, păstrarea tradiţiilor.

 
Modernitate şi tradiţie. Parcă nicăieri cele două atribute nu se împletesc mai bine decât la Ieud. O comună cu oameni harnici, dârzi, perseverenţi şi omenoşi, şi un primar pe măsură: Nicolae David.
Povestea dezvoltării Ieudului a început în 2000, cu un vis şi o candidatură. În cei 12 ani, visul s-a conturat şi, încet, dar sigur a devenit realitate: „Am candidat la funcţia de primar în 2000 pentru că, în calitate de cetăţean al acestei comune, am crezut că Ieudul şi ieudenii merită mai mult şi mai bine. Aceasta este crezul după care m-am ghidat în cele trei mandate ale mele. Am fost un primar implicat, gospodar şi perseverent. Am reuşit să atrag pentru Ieud peste 200 de miliarde de lei vechi, prin proiecte care au transformat localitatea într-o comună europeană. Mi-am propus ca în perioada 2008-2012 doresc să rămân acelaşi primar implicat, gospodar şi perseverent”. Şi a reuşit. Pentru aceşti patru ani, primarul şi-a propus o serie de obiective îndrăzneţe. Şi a reuşit să le realizeze în totalitate: 
  1. Modernizarea aducţiunii de apă de la Mocira prin înlocuirea ţevilor de azbest cu ţevi PEHD.
  2. Prin proiectul integrat „Modernizare reţea stradală, extindere sistem de canalizare, achiziţionare mijloace de transport şi construcţie staţii de autobuz în comuna Ieud”, în valoare de 2.500.000 euro depus la Agenţia de Plăţi şi Dezvoltare Rurală se vor efectua următoarele lucrări:
  • Asfaltarea a peste 16 km de uliţe comunale;
  • Extinderea canalizării dincolo de râu;
  • Staţii de autobuz şi mijloace de transport în comun pentru cetăţeni.
Proiectul este realizat în proporţie de 90%. 
  1. Asfaltarea porţiunii de la Şcoala de la Tuidic până la Vadul Poienii.
  2. Amenajarea centrului civic al comunei.
  3. Continuarea modernizării şcolilor din localitate.
  4. Punte la uliţa lui Gânău.
  5. Pod la uliţa olarului.
  6. Construcţia unui teren de fotbal şi locuri de joacă pentru copii.
  7. Refacerea canalului până la Ieudişor (vechea Baltă).
  8. Modernizarea şi reabilitarea şcolilor.
 
Mai mult, David a reuşit să finalizeze în procent de 70% baza sportivă cu gazon sintetic. De asemenea, a continuat programul de apărare împotriva inundaţiilor, prin îndiguirea digurilor.

Lista realizărilor este lungă. La fel şi a proiectelor care aşteaptă să fie implementate şi din care amintim doar modernizarea a 19 km de drumuri agricole.

Comentariile celorlalți

vasi tiplea pe 02.04.2012 la 19:48
Buna..Pot sa spun k ma mandresc ca locuiesc in aceasta comuna.In ultimii ani Ieudul a beneficiat de multe programe europene si toate datorita straduintei d-lui primar. Sper sa se finalizeze proiectele in desfasurare si sa apara unele noi pentru k o " vatra de istorie milenara" cum este Ieudul are nevoie. Sper k odata cu dezvoltarea sa nu lasam traditiile si obiceiurile din strabuni deoparte pentru k nu trebuie sa uitam originalul din localitate...

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.