• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 27 Mai , 2012

Ierarhul “tărâmului de credinţă”

Preasfinţia Sa Justin Hodea Sigheteanu, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, este un slujitor al bisericii cu mult har, dar şi un gospodar desăvârşit, doctoral în teologie. Datorită dăruirii sale, Maramureşul a devenit un al doilea “Munte Athos”, cu mănăstiri ce veghează de pe coline, biserici şi o Catedrală aflată în construcţie.

 

Este, asemeni unui păstor desăvârşit, şi bun organizator, şi bun învăţător. Î.P.S. Justin, al doilea Ierarh al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, a crescut prin truda şi dăruirea sa eparhia noastră, aducând-o la prestigiul de dinainte de desfiinţarea abuzivă comunistă.

Î.P.S. Justin mărturiseşte că: “Maramureşul a fost şi rămâne un tărâm al credinţei, pentru că o istorie marcată de două mii de ani de credinţă dreptmăritoare, nu poate fi înlocuită de curentele seculare ale modernităţii, nici de tendinţele modei, nici de împrumuturile fără formă şi conţinut. Maramureşenii nu şi-au pierdut credinţa în ultimele decenii, dimpotrivă, au cultivat-o şi au sporit-o. Refacerea vechilor vetre monahale şi întemeierea altora noi, zidirea multor biserici şi mai ales întinerirea clerului bisericesc şi înmulţirea numărului de preoţi în raport cu nevoile duhovniceşti au dus la intensificarea credinţei”. Aici, în inima acestui tărâm al credinţei, s-a născut în 1961, în comuna Rozavlea.

La numai 14 ani, a simţit chemarea spre mănăstire şi a intrat ca frate la Mănăstirea „Sf. Ana” Rohia. A urmat treapta I–a de Liceu la şcoala din satul natal, petrecând toate vacanţele la Mănăstirea Rohia.
     După ce a terminat zece clase, în anul 1978, a dat examen la Seminarul Teologic Ortodox Craiova – Mofleni, fiind închinoviat în acest sens la Mănăstirea Lainici Jud. Gorj, Mitropolia Olteniei, și a fost declarat admis.

     În anul 1979 a fost transferat, cu aprobarea I.P.S. Teofil Herineanu la Seminarul din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în anul 1983, când a susţinut examenul de absolvire.
     În anul 1983, luna septembrie, a fost hirotonit diacon pe seama Mănăstirii Rohia, iar în anul 1983 – iunie, a fost hirotonit preot pe seama aceleiaşi mănăstiri.
     În anul 1985 a fost tuns în monahism la aceeaşi mănăstire, avându-l naş de călugărie pe P.S. Justinian, primind numele de Justin. Şi-a continuat studiile la Institutul Teologic Universitar Sibiu, pe care l-a absolvit în anul 1992.

În luna martie 22, anul 1994, la propunerea P.S Justinian, Sf. Sinod al B.O.R. aprobă alegerea în postul de arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului și Sătmarului cu titlul de „Sigheteanul”, iar în 17 aprilie 1994, are loc la Mănăstirea „Sf.Ana” Rohia, hirotonită întru arhiereu, săvârşita de către I.P.S. Dr. Antonie Plămădeală, I.P.S. Bartolomeu al Clujului si P.S. Justinian al Maramureşului si Sătmarului.

De atunci si până în prezent slujeşte Biserica ortodoxa română în această chemare alături de P.S. Justinian.

În calitate de membru al Sf. Sinod, Prea Fericitului Teoctist Patriarhul Biserici Ortodoxe Române i s-a încredinţat în septembrie 1995 delegaţia de a conduce un grup de 100 de tineri studenţi teologi și neteologi la întâlnirea de la Loretto – Italia, patronată de Papa Ioan Paul al II – lea.

În anul 1998 a făcut un pelerinaj cu zece părinţi de la Mănăstirea Rohia, la Sf. Munte Athos, iar în 2003 a făcut un pelerinaj tot cu un grup de monahi de la Mănăstirea Rohia, la locurile Sfinte din Ucraina și Rusia.

În septembrie 2003 a organizat vizita Patriarhului României Teoctist, care îl avea oaspete pe Sanctitatea Sa Petros al VII-lea, Patriarhul Alexandriei, în eparhia Maramureşului si Sătmarului, prilej cu care s-a sfinţit primul nivel al catedralei episcopale și a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sf. Iosif Mărturisitorul din Maramureş.

În plan cultural teologic a scris în diferite reviste bisericeşti, anumite articole și studii, aşa cum reiese din lista anexată prezentei autobiografii.

În cadrul Sf. Sinod al B.O.R. face parte din comisia Pastorală, monahală și Socială, iar în cadrul Eparhiei Maramureşului și Sătmarului, atribuţiile au în sfera lor de cuprindere Şcolile teologice, Sectorul Cultural, viața monahală și Sectorul social misionar.

Este doctor în teologie, diplomă primită de la Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.