• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Ianuarie , 2022

Identitate, cultură și istorie românească la Școala Dumbrăvița

Program cultural încărcat la Școala Profesională Dum­bră­vița în a doua jumătate a lunii ianuarie. Manifestările au
celebrat două mari sărbători ale României: Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) și Unirea Principatelor Române (24 ianuarie).

Anul 2022 a debutat la Școala din Dumbrăvița cu activități prin care s-au evocat momente importante din cultura și istoria națională. Este vorba de două sărbători dragi elevilor și cadrelor didactice, care și-au unit eforturile și au lăsat frâu liber creativității pentru a aduce un omagiu poetului Mihai Eminescu, precum și artizanului Unirii Principatelor de la 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Chiar și în aceste condiții impuse de contextul pandemic, elevii și profesorii au încercat să marcheze simbolic atât Ziua Culturii Naționale la 15 ianuarie, cât și Ziua Națională de 24 ianuarie, cunoscută și sub formularea de „Mica Unire”.
Astfel, elevii au fost invitați să recite poezii, cadrele didactice au pregătit materiale deosebit de interesante (prezentări în format PPT, videoclipuri și filme sugestive, care au evocat perso­na­li­tă­țile culturii și istoriei naționale). Momentele festive și activitățile imortalizate au fost publicate pe pagina de Facebook a școlii. De asemenea, elevii clasei a IX-a   de la învățământul profesional, cât și cei de la gimnaziu au urmărit la orele de istorie piesa de teatru ,,Povestea Unirii”, realizată și difuzată de televiziunea națională în anul 1985. Elevii au pătruns astfel în atmosfera efervescentă a evenimentelor, care au prefațat nașterea statului ro­mân modern, făcând cunoș­tință cu personaje și personalități precum Alexandru Ioan Cuza, moș Ion Roată, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, caimacamul  Nicolae Vogoride, Theodor Balș, ș.a. La finalul activității, elevii și cadrele didactice s-au prins într-o horă simbolică, exprimându-și astfel recunoștința și atașamentul față de valorile naționale.

Prof . Vasile Dancu


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.