• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 16 Iulie , 2013

Iazul Flotaţia Centrală, o problemă şi două păreri

Săptămâna trecută compania Romaltyn a emis un comunicat prin care explică de ce relocarea activităţii companiei este imposibil de realizat. Pe de altă parte, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a prezentat în faţa presei băimărene situaţia la zi a disputei existente. Vă prezentăm cele două poziţii!

 
 
 

Primarul băimărean a spus că aşteaptă o rezoluţie din partea ministerului Mediului. Pe de altă parte, Cătălin Cherecheş salută posibilitatea repornirii mineritului maramureşean.„ Am observat în presa locală, am observat şi în mail-urile pe care le mai primesc că există o anumită poziţie a celor de la Romaltyn cu privire la mutarea bazei de producţie, în afara oraşului. Cred că lucrurile sunt înţelese într-un fel greşit. Ideea este, în primul rând, de respectare a normelor de mediu şi cred că în mod tendenţios se procedează la a arunca, într-un fel, problema în curtea altora. Situaţia, în acest moment, este următoarea:La nivelul autorităţilor centrale de mediu, la ministerul Mediului, există o evaluare de impact transfrontalier a acestei investiţii. Este cel mai important pas pe care o astfel de investiţie trebuie să îl facă. Aici vor fi consultate autorităţile din Ungaria şi Ucraina şi în funcţie de rezultatul acestui studiu de impact se va merge mai departe cu evaluarea de mediu a acestei investiţii.

Din punctul nostru de vedere, am văzut că se doreşte de către Romaltyn anularea HCL prin care s-a stabilit ca acea zonă în care a funcţionat până în 2000, baza de producţie, să fie o zonă declarată, conform normelor urbanistice, ca zonă pentru locuinţe şi servicii. Trebuie să fie o zonă care nu pune în pericol sănătatea oamenilor.

Noi dorim ca suprafeţele de impact, în cazul unui accident, să fie cât mai reduse, în Baia Mare. Cei de la Romaltyn să nu se prevaleze întotdeauna de tot, ceea ce înseamnă tratarea apei de la Vital, unde a existat o rază de doi kilometri şi ceva… iar acum este de 300 de metri. Nu mai este un argument pentru ei.

Tot din presă am aflat că a existat un demers pentru a anula în instanţa de contencios administrativ hotărârea de care am amintit mai sus. Şi în ultima şedinţă de CL şi cu alte ocazii, atât consilierii locali, cât şi eu ne-am păstrat punctul de vedere. Îl vom păstra în continuare, în pofida tuturor nuanţelor, privirilor mai prietenoase sau mai puţin prietenoase, scrisorilor, vorbelor transmise sau mai puţin transmise. Cred că avem o responsabilitate faţă de cetăţenii municipiului, cred că impactul, chiar şi din punct de vedere economic, nu este unul major dacă această instalaţie chiar nu ar funcţiona. Nu cred că nici măcar 200 de locuri de muncă sunt importante pentru Maramureş.

Cred că mult mai important pentru economia judeţului ar fi repornirea mineritului şi evaluarea unor perimetre miniere care să fie fiabile din punct de vedere economic. Ar fi importantă revitalizarea Remin, ori într-un parteneriat public-privat, ori într-o investiţie publică. Aceste lucruri sunt serioase şi ar fi bine să nu folosim Baia Mare ca un fel de zonă-tampon între ceea ce înseamnă economie, bani ce doresc a se realiza şi reziduuri care cu orice preţ ar trebui să fie prelucrate. Eu îmi menţin punctul de vedere şi voi fi ferm hotărât în ceea ce înseamnă refuzuri, argumentate legale pentru ca cetăţenii să nu fie în pericol de nici un fel. Noi am refuzat solicitarea pentru firul de conducte şi aceeaşi cerere este făcută la CJ.

Consiliul Judeţean ne-a solicitat, ulterior, nouă, avizul pentru o astfel de autorizaţie, dar ne-am păstrat punctul de vedere şi am acordat avizul negativ. Înţeleg că se încearcă pe toate palierele diverse intervenţii pentru ca activitatea Romaltyn să fie funcţională, dar eu cred că trebuie să ne gândim, în primul rând, la oameni şi apoi la satisfacţiile financiare ale unora dintre aceşti investitori.

Dacă vom constata că există bunăvoinţă, atât din partea guvernului, cât şi din partea celor de la Remin şi se doreşte într-adevăr revitalizarea mineritului, este o altă poveste pe care o putem discuta la nivel judeţean. Poate fi un proiect amplu cu respectarea normelor de mediu”, a spus Cătălin Cherecheş 

 
 
 
 
 

Romaltyn exclude varianta relocării uzinei pentru a-şi continua activitatea.

Recent, în media băimăreană au fost vehiculate speculaţii privind relocarea uzinei Romaltyn ca o soluţie posibilă pentru impasul creat prin hotărârea Consiliului Local al Primăriei Baia Mare de a schimba destinaţia terenului pe care se desfăşoară activitatea uzinei. (HCL 120/ 12.04.2013.)Pentru clarificare şi bună informare, precizăm:

 

1 Romaltyn nu poate lua în calcul relocarea atât din motive juridice care ţin de existenţa licenţei de exploatare, dar şi pentru că nu este economic fezabil.

- Romaltyn are licenţă pentru actuala poziţionare. Licenţa de exploatare în concesiune nr. 1/1998, aprobată prin HG 437 din 03.06.1999, şi prelungită potrivit legii succesiv prin acte adiţionale până în 2017, reglementează clar caracterul industrial al zonei, inclusiv al perimetrului în care este amplasată uzina.

- Varianta mutării uzinei este total exclusă şi din raţiuni economice. Durata de desfăşurare a proiectului ar creşte în cazul relocării cu aproximativ patru ani, ca urmare a refacerii întregului proiect de exploatare şi reluării tuturor procedurilor legale în vederea obţinerii aprobărilor de construcţie şi funcţionare.

- Mai mult, relocarea unei activităţi implică, de asemenea, costuri mai mari decât cele pentru o construcţie de la zero. În cazul Romaltyn, estimările noastre arată o creştere a costurilor cu cca. 30 milioane de dolari în cazul relocării, ceea ce ar face proiectul total nefezabil.

 

2 Romaltyn îşi reafirmă poziţia de totală deschidere în relaţia cu autorităţile locale şi va continua să facă toate demersurile legale pentru obţinerea integrală a documentaţiei necesare pentru continuarea programului investiţional şi punerea în funcţiune a uzinei.

 
 

Dincolo de dispute, problema ridicată de compania Romaltyn a ajuns în instanţă. La Tribunalul Maramureş, secţia Contencios Administrativ sunt înregistrate două cauze.Dosarul 5915 din 2013, luna iulie, are ca obiect anularea actului emis de autoritatea publică locală, CL Baia Mare, iar în dosarul 5916 din iulie 2013 se cere suspendarea executării actului administrativ. Contestatar este compania Romaltyn, iar intimat, CL Baia Mare.

Comentariile celorlalți

AAAA pe 17.07.2013 la 11:12
Hotarat incepe sa imiplaka foarte tare domnul primar Kerekes! se vede ca omul acesta a trecut prin scoala de la Viena. Are in cap idei bune si foarte bune!HAjrá Kerekes! Zona de impcat convorbiri cu ucrainieni si Ungurii ca in caz de probema sa fie pornit mecanismul apararii in caz de forta majora. BRÁVÓ! Cat despre Romaltyn obisnuita poveste minimizare de costuri ce lasam in urma nu ne intereseaza si sa scoatem si maruntaiele daca e posibil din acesti " sarantoci"...tipic capitalism de lup model sovietic. Kerekes tine -te tare pe pozitii si nu vor fii probleme macar pentru baimareni.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.