Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Vineri , 17 Ianuarie , 2025
Iazul de la Bozânta, sursă persistentă de poluare și disconfort
Forța echipei de parlamentari din Maramureș trebuie demonstrată în următoarea perioadă, pentru ca iazul de la Bozânta să nu mai fie o sursă persistentă de poluare și disconfort pentru miile de locuitori din jurul acestuia.
Personal, am discutat cu președintele Comisiei de Mediu din Senat, colegul meu Glad-Aurel Varga, și am solicitat prezența la Baia Mare a membrilor acesteia tocmai pentru a le arăta la fața locului situația de la iazul de steril. Cred că doar printr-o vizită directă, membrii Comisiei de Mediu pot înțelege pe deplin gravitatea problemei și urgența cu care trebuie să acționăm.
Este dreptul cetățenilor să primească răspunsuri concrete din partea autorităților, îndeosebi ai companiei Conversmin, pentru că sunt 10 ani de când li se tot promite o rezolvare, iar peste câteva zile sunt 25 de ani de la accidentul ecologic de la iazul învecinat, Aurul.
Este timpul să se ia măsuri decisive, astfel încât propun ca, împreună cu colegii mei din Senat și Camera Deputaților, să intensificăm presiunile asupra Ministerului Economiei și Ministerului Mediului pentru a obține finanțarea necesară închiderii și ecologizării iazului.
Viața și sănătatea oamenilor din aceste comunități nu pot fi negociate. Dezbaterile organizate ieri în comunitățile din Bozânta Mare și Tăuții Măgherăuș au demonstrat că oamenii sunt interesați de soluțiile propuse de autoritățile publice, dar, pe de altă parte, sunt și sătui pentru că de un deceniu se discută despre necesitatea închiderii acestui iaz și a ecologizării zonei, dar nu se întâmplă nimic.
Sunt peste 40 de milioane de tone de steril minier depozitate în iazul de decantare de la Bozânta Mare. Alte câteva tone de steril sunt în vecinătate, în iazul Aurul, unde cu 25 de ani în urmă, pe 30 ianuarie, s-a produs un accident ecologic care a transformat Baia Mare și Maramureșul într-o “vedetă” internațională a poluării.
Iazul de decantare de la Bozânta, amplasat în apropierea râurilor Săsar și Lăpuș, continuă să fie o amenințare pentru sănătatea publică, dar și pentru ecosistemul regiunii, astfel încât este imperativ să acționăm acum pentru a preveni repetarea tragediilor ecologice din trecut și pentru a proteja viitorul comunităților noastre.
Îndemn autoritățile și toate părțile implicate să trateze această problemă cu prioritatea pe care o merită și felicit cetățenii pentru civismul de care dă dovadă.
Cristian Niculescu Țâgârlaș - Senator PNL
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.