• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Iulie , 2017

Iar ne-a luat UE prin surprindere!

După ani buni de avertizări, s-a întâmplat previzibilul: a venit şi data limită la care s-au mai putut depune deşeuri în depozitele neconforme: 16 iulie. Culmea, deşi de ani buni se vorbeşte despre asta, am fost luaţi din nou prin surprindere. Cum mega pro­iectul Sistem Integrat de Mana­gement al Deşeurilor în judeţul Maramureş este departe de a fi finalizat, s-au tot căutat soluţii temporare.


În Baia Mare, problema a fost rezolvată prin amplasarea unei rampe temporare, dar la Sighetu Marmaţiei problema a rămas deocamdată în aer. Acolo, operatorul de salubrizare nu a reuşit să amenajeze o groapa de gunoi temporară, astfel că zile bune deşeurile nu au fost ridicate, iar transportul lor la Baia Mare sau Oradea va aduce majorarea sub­s­tan­­ţială a taxei de salubrizare. Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli a postat pe pagina de socializare: „Din nefericire, fatidica zi de 17 iulie 2017 a sosit și a luat pe nepregătire pe cei ce gestionează deșeurile în țara noastră. Această dată este momentul în care toate gropile de gunoi din toată România au fost închise ca neconforme. Din nefericire, doar câteva județe au reușit să definitiveze implementarea noilor tehnologi de gestionare a deșeurilor. Deși Sighetul a încheiat investițiile ce i-au revenit (groapa veche a fost închisă iar centrul de sortare și selecție este terminat), celelalte investiții din județ mai au nevoie de 6-12 luni până la finalizare, iar funcționarea centrului de sortare este dependent de terminarea gropii de depozitare de dincolo de Gutin.
Acest lucru a perturbat activitatea de colectare a gunoiului din municipiul nostru din zilele de luni și marți, și ca atare în aceste zile, gunoiul a rămas pe străzile orașului.
În urma discuțiilor cu S.C. Herodot și a contractului încheiat cu gropile fina­lizate din zona (Bihor și Zalău) până la deschiderea unei mici gropi temporare , deșeurile din municipiul nostru se vor transfera în aceste judeţe. În maxim 3-4 săptămâni vom avea o groapă tempo­rară la Sighet, în aşa fel încât să nu acumulăm cheltuieli suplimentare la această activitate. Începând din această noapte se va colecta tot gunoiul din oraș existent în tomberoane și containere.
Îmi cer scuze în numele SC Herodot tuturor locuitorilor orașului nostru care au fost supuși unor asemenea neplăcute tratamente. Un sentiment de revoltă faţă de decizia Comunității europene de a închide toate gropile neconforme din țara noastră nu știu dacă are vreun efect, însă nu cred că dacă vom închide o groapă, fie ea și neconformă și transformând orașele tari în adevărate gropi de gunoi, Europa are de câștigat ceva… şi o curiozitate: Româ­nia a primit ca dată de conformare 17 iulie 2017, iar Germania 1 ianuarie 2029...”.

 

 

Ce înseamnă Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Maramureş?

Pe scurt, rezultatele proiectului se vor concretiza în:

- Centrul de Management Integrat al Deşeurilor,  incluzând Depozitul ecologic,  Staţie de sortare, Staţie de tratare mecano-biologică şi construcţii şi facilităţi anexe – Sârbi;
- Staţie de Transfer, Staţie de Sortare şi Centru de Colectare Deşeuri Voluminoase - Sighetu Marmaţiei;
- Staţie de Transfer - Moisei;
- Staţie de Transfer, Centru de Colectare Deşeuri Voluminoase - Târgu Lăpuş;
- Centre de Colectare Deşeuri Voluminoase - Şomcuta Mare, Vişeu de Sus, Baia Mare, Seini, Târgu Lăpuș, Sighetu Marmației, Borşa;
- Închiderea a 6 depozite urbane neconforme;
- Furnizarea echipamentelor şi bunurilor necesare prevăzute prin proiect (maşini, utilaje, recipienţi pentru colectare şi compostare individuală).

Iar activitățile de gestionare a deșeurilor vor fi împărțite în patru zone principale:
- Zona 1 deservită de unitatea centrală de gestionare a deşeurilor de la Fărcaşa;
- Zona 2 deservită de staţia de transfer de la Târgu Lăpuş;
- Zona 3 deservită de staţia de transfer de la Moisei;
- Zona 4 deservită de staţia de transfer de la Sighetu Marmaţiei.

 

 

Directorul Autorităţii de Management  - Program Operaţional Infrastructură Mare, Cătălin Gheran, împreună cu experţi din cadrul instituţiei au fost prezenţi vineri, 14 iulie, la Consiliul Judeţean Maramureş pentru a discuta soluţii la problemele apărute în  derularea proiectului „Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”. Discuţiile au vizat chestiuni precum: expertiza tehnică în derulare pe alunecările de teren de la CMID Sârbi, problemele apărute pe contractul de lucrări nr. 2, adiţionarea contractului de finanţare, situaţia decontării resurselor umane, precum şi situaţia cererilor de rambursare. În cazul alunecărilor de teren apărute la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Sârbi, s-a agreat ideea obţinerii unui punct de vedere a expertului tehnic pe care AM POIM îl va pune la dispoziţie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.