• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 26 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Iunie , 2023

Hramul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din municipiul Baia Mare

 „Praznicul Cincizecimii sau sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt este împlinirea făgăduinței Mântuitorului făcută înainte de Sfintele Sale Pătimiri, în cuvântarea de despărțire şi înainte de Înălțarea Sa la Cer. Şi anume «Voi ruga pe Tatăl şi alt Mângâietor vă va trimite, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede. Acela, venind, vă va învăţa tot Adevărul». Acest miracol sfânt, această dumnezeiască făgăduință, s-a împlinit la 50 de zile după Înviere şi la 10 zile după Înălțarea Domnului la Cer în cetatea Ierusalimului, unde evreii erau adunați pentru comemorarea primirii Legii de către profetul Moise pe Muntele Sinai. Erau mulțimi mari de pelerini și, în această atmosferă, Dumnezeu își împlinește făgăduința şi Duhul Sfânt, în dimineața cincizecimii, Se pogoară peste Sfinții Apostoli, care devin din simpli, înțelepți şi inspirați, din fricoși devin curajoși şi se îmbracă cu putere de Sus şi rostesc cuvânt în fața poporului prin gura lui Petru, care, drept urmare, a lucrat în inimile credincioșilor şi peste 3.000 de suflete s-au botezat, au primit botezul în numele Preasfintei Treimi, a Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh, şi au devenit prima Biserică creștină, prima comunitate şi Biserica istorică.

De praznicul Cincizecimii, creștinii vin în număr mare la sfintele biserici, pentru că Îl cinstim pe Domnul de Viață Făcătorul, Cel care i-a inspirat pe prooroci, Cel care i-a împuternicit şi întărit pe Apostoli, Cel Care sfințește pe tot omul ce vine în lume, făcându-l fiu al lui Dumnezeu după har, Cel ce se dăruiește păstorilor Bisericii şi, prin lucrarea Duhului Sfânt, devin alţi oameni. Rugăciunea ce se rostește la hirotonie, Dumnezeiescul har, Cel ce pe cele neputincioase le vindecă şi pe cele cu lipsă le împlinește, îl transformă pe tânărul teolog fiu al Bisericii, în slujitor, în sacerdot, şi devine alt om, altă conștiință, altă lucrare, altă putere. El simte că s-a petrecut cu el un lucru minunat, dar nu-şi dă seama cum. Vede că are altă putere în lucru şi altă dorință de a împlini voia lui Dumnezeu şi aceasta spre bine, slava lui Dumnezeu şi binele Bisericii. De aceea, în această zi Îi mulțumim Mântuitorului Iisus Hristos pentru toate darurile pe care le-a trimis în lume prin Pogorârea Duhului Sfânt asupra Bisericii, asupra poporului lui Dumnezeu şi asupra clerului. La Catedrala noastră Episcopală «Sfânta Treime», solemnitatea prăznuirii hramului, a Pogorârii Duhului Sfânt, este într-o atmosferă plină de binecuvântare, de lumină şi har. Am slujit amândoi ierarhii pentru frumusețea şi măreția acestei sărbători, pentru cler şi credincioși, şi am dat slavă lui Dumnezeu pentru venirea sfintei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Rohia, din Muntele cel Sfânt, pentru binecuvântarea şi bucuria credincioșilor, şi am dat slavă lui Dumnezeu pentru că cerul şi pământul s-au umplut de har, de pace, binecuvântare, de lumină şi de sfințenie şi slavă. Duhul Sfânt, Pogorându-Se, a umplut pământul de fii ai lui Dumnezeu şi Cerul de Sfinţi. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a explicat PS Iustin.

Marea bucurie a sosirii celor doi ierarhi în partea de sus a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare a fost urmată de solemnitatea Sfintei Liturghii solemne, oficiate în prezența a peste 3.000 de credincioși, câți încap în biserica de sus, cam tot atâția câți s-au botezat în ziua Pogorârii Duhului Sfânt asupra Sfinților Apostoli, ca urmare a cuvântării pline de har a Sfântului Petru.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. dr. Casian Filip, vicar administrativ eparhial, Arhim. Pantelimon Ilieş, de la Mănăstirea Rohia, Protos. Serafim Bilţ, ecleziarhul sfântului locaș, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, slujitorii Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”: Pr. Viorel Bud, Pr. prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Pr. drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Ionuş Pleş, Pr. Adrian Morar, Pr. dr. Valeriu Vana, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizareaa tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial social-filantropic, Arhid. Gherasim Nap, şeful de cabinet al Arhiereului-Vicar, Arhid. Ioan Onuţ Păcurar, Diac. Vasile Petru Bud, Diac. Vlad Nechita, Diac. Alexandru Cupşinar, Ipod. Vasile Pop.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de prof. Paula Simionca, şi Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois.

Între persoanele oficiale amintim pe senatorul Dan Ivan, arh. Dorel Cordoş, autorul frumuseţii ecleziale în lemn a Maramureșului, cunoscutul interpret Grigore Leşe, ing. Mircea Leţiu, cel care se străduiește ca în fiecare an să ajungă, în aceeași zi, în eparhiile din Transilvania, Sfânta Lumină sosită din Cer în Sâmbăta Mare la Ierusalim.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, a vorbit despre Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostolii Mântuitorului în Duminica Cincizecimii, trimis de Tatăl la 10 zile de la Înălțarea la Cer a Mântuitorului.

„Cincizecimea este unul din cele mai importante praznice şi sărbători ale calendarului bisericesc din timpul anului. De fapt, este momentul nașterii sau întemeierii Bisericii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Biserica lui Hristos adevărată este una singură, că unul este Dumnezeu. Care este Biserica aceea? Cea care are Duhul Sfânt. Şi care are Duhul Sfânt? Cea care este fidelă învățăturii Mântuitorului Iisus Hristos. Şi care este ea? Biserica noastră, Biserica Mântuitorului Iisus Hristos, care de peste 2.000 de ani, nici o iotă, nici o cirtă n-a lăsat în dreapta şi-n stânga. Vedeți şi astăzi. Veniți la biserică pentru că simțiți Duhul lui Dumnezeu, Care S-a Pogorât în Duminica Rusaliilor, vă șoptește în taina sufletului dumneavoastră şi vă cheamă la biserică. Şi veniți pentru că simțiți că este adevărul. Învățătura Bisericii, stăpânul şi capul ei este în Ceruri şi este Iisus Hristos. Şi cine lovește în Biserică nu lovește în ierarhie, lovește în Dumnezeu şi lovește în poporului lui Dumnezeu. Lovește în fiecare dintre dumneavoastră”.

După încheierea Sfintei Liturghii, ierarhii, clerul şi poporul drept credincios, purtând icoane şi ripide, a pornit într-un pelerinaj în jurul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, cântând şi slăvind pe Dumnezeu şi Sfinții Săi.

Procesiunea s-a încheiat pe esplanada sfântului locaș de închinare, unde au fost sfințite spicele de grâu, care se aduc la biserică după tradiție şi credincioșii le iau sfințite acasă, unde le păstrează la loc de cinste întreg anul.

 

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Foto: Ipod. Vasile Pop

 

  

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.