• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 27 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Iunie , 2021

Hramul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare

Duminică, 20 iunie 2021, de praznicul împărătesc al Pogorârii Sfântului Duh, Cincizecimea sau Rusaliile, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, pe esplanada Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Cu această ocazie, a fost ţinut şi hramul sfântului locaş, ocro­tit de Sfânta Treime, care se sărbătoreşte a doua zi de Rusalii. Prin tradiţie, însă, hramul sfântului locaş de închinare se ţine în ziua de Rusalii, deoa­rece, mulţi ani la rând, a doua zi de Rusalii era zi lucrătoare, iar credincioşii care lucrau nu pu­teau veni să se închine şi să se roage cu soborul în această zi. Acum, deşi s-a dat prin lege zi liberă şi a doua zi de Rusalii, hramul a rămas, prin tradiţie, în ziua de Rusalii.
 
O primire ca de mare sărbătoare

Aşteptaţi cu mare bucurie, ierar­hii Eparhiei Maramureșului şi Sătmarului au fost primiți de un mare număr de tineri, îmbrăcați în frumoase costume tradiționale maramureșene, la intrarea în curtea sfântului locaș, ieșiți în întâmpinare cu icoane ale Maicii Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos, cu care au stat în mâini pe tot timpul Sfintei Liturghii. Catedrala era împodobită cu rămurele de tei, după o tradiție veche de sute de ani, care se păstrează în popor.


Sfânta Liturghie Arhierească

Un mare sobor de preoți şi diaconi a slujit cu ocazia celor două sărbători împărătești: Pogorârea Sfântului Duh şi Sfânta Treime.
Au făcut parte din sobor: Arhim. dr. Casian Filip, consilier epar­hial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, Pr. Ioan Socolan, protopopul Sătmarului, Pr. asist. univ. dr. Ioan Marius Sabou, de la Catedrala Istorică, Pr. prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie la Inspectoratul Şcolar Judeţean, Pr. drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, slujitor al Catedralei, Pr. Marcel Oprişan din Bârsana, Pr. Petru Florin Pop din Petrova, Pr. Vasile Botiş, de la Parohia „Sfântul Andrei” din Baia Mare, Pr. Ovidiu Bontoş de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Constantin Opriş” din Baia Mare, slujitorii Catedralei: Pr. Viorel Bud, Pr. Florin Bălan, Pr. Ionuţ Pleş, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhih. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Gherasim Nap, şeful cabi­netului Arhiereului-Vicar, Arhid. Dumitru Botiş, inspector epar­hial social, Arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. prof. drd. Adrian Dobrea­nu, de la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, Arhid. prof. dr. Daniel Farcaş, de la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, Diac. Vale­riu Vana, Diac. Vasile Petru Bud.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran. La priceasnă a cântat cunoscuta interpretă Maria Mihali.
Între credincioșii prezenți s-au aflat Cătălin Cherecheş, primarul Băii Mari, dr. Viorica Cherecheş, medic, fost deputat în Parlamentul României, ing. Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Naţio­nală Bisericească, Mihai Pătraş­cu, directorul Aeroportului Satu Mare, Arh. Dorel Cordoş, care a proiectat Catedrala, col. (r.) Ioan Hossu, ing. geolog Sorin Constantin Zaharia, dr. ing. Gelu Zaharia, Silviu Dragomir, fost de­ţinut politic şi alţii.


Cuvântul de învăţătură

Un vast cuvânt de învățătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în faţa credincioşilor prezenţi la acest praznic, în care a vorbit despre Pogorârea Duhului Sfânt şi întemeierea Bisericii lui Hristos:
„Când Apostolii, plini de Duh Sfânt și de putere, au ieșit în piața publică, la mulțime, și au început a vorbi, s-a constatat mi­racolul: Duhul le-a dat înțelep­ciunea de a deveni poligloți, adică de a vorbi în alte limbi decât aramaica, care a fost limba ce se vorbea pe vremea Mântui­torului, a mai precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Duhul Sfânt a lucrat însă și cu poporul prezent, pe care l-a liniștit și înțelepțit să asculte. Și Apostolii au reușit să se facă auziți şi lumea a tăcut! Vorbea Dumnezeu prin Duhul Sfânt și gura Apostolilor despre Fiul Său Iisus Hristos Cel Răstignit și Înviat a treia zi. Minu­nea pe care o experimentau Apostolii nu mai era săvârșită de Iisus Hristos, Învățătorul lor, cu alte persoane. Minunea se petrecea cu ei înșiși, iar ei vorbeau unei mari mulțimi și erau ascultați cu atenție și interes de lumea care începea să se încălzească și în care începea să se aprindă focul iubirii de Hristos. Încă după prima predică a Sfântului Apostol Petru, harul a devenit lucrător şi cei care au primit cuvântul lui s-au botezat și în ziua aceea s-au adăugat ca la trei mii de suflete. Acesta este momentul zero, de la care începe existența istorică și imaginea văzută a Bisericii lui Hristos – Împărăția lui Dumnezeu pe pământ. Toți aceștia petreceau împreună, participau la Frângerea Pâinii (Euharistia sau prima Liturghie apostolică) săvârșită de apostoli, care respectau și duceau mai departe testamentul Mântui­torului lăsat la Cina cea de Taină”.


Sfințirea spicelor de grâu
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul au binecuvântat spi­cele de grâu, pe care, prin tradiție, le iau credincioșii la casele lor şi sunt păstrate la loc de cinste, pentru că sunt sfințite.


Distincţii eparhiale

Un moment semnificativ care a urmat a fost cel în care Preasfin­ţitul Părinte Episcop Iustin a oferit mai multe distincții eparhiale unor persoane importante, care, sub o formă sau alta, au sprijinit Sfânta Episcopie şi construcția de locașuri de cult sau au contribuit, sub dife­rite forme, la bunul mers al vieţii duhovnicești şi administrative.
Astfel, primarul Cătălin Cherecheş a fost distins cu Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” pentru laici, pentru ajutorul pe care îl acordă şi l-a acordat de-a lungul anilor Episcopiei, Catedralei Episcopale şi preoţilor din municipiu. Au mai primit Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” pentru laici col. (r.) Ioan Hossu, fost comandant al jandarmilor maramureşeni, Mihai Pătraşcu, directorul Aeroportului Satu Mare, pentru tot ce a făcut pentru Biserică în perioada când a fost directorul Aeroportului Baia Mare şi de când este acum la Satu Mare, ing. geolog Sorin Constantin Zaharia, care a contribuit, prin studiile sale geologice, la ridicarea celor mai importante locaşuri de cult din Episcopie, inclusiv Catedrala Episcopală, Mănăstirea Rohia şi Mănăstirea Bârsana, precum şi dl Dan Bârle.
Ordinul „Preot Nicolae Gherman” pentru clerici a fost acordat Preacuviosului Părinte Kiril de la Mănăstirea Vatopedu din Sfântul Munte Athos, care a avut ascultare să se ocupe de pictarea Icoanei Maica Domnului Pantanassa şi expedierea ei în România, de citirea zilnică a rugăciunilor de sfinţire care s-au făcut în sfânta Mănăstire Vatopedu timp de 40 de zile, cât a stat icoana în Sfântul Altar.
Ordinul „Preot Nicolae Gherman” pentru laici a fost acordat dlui Silviu Dragomir, fost deţinut politic în închisorile comuniste, doamnei Monica Agoşton, donatoarea pentru executarea picturii Icoanei Maica Domnului Pantanassa, domnilor Florin Zugravul şi Ionuţ Glăvan.


Premierea elevilor câştigători ai concursului naţional catehetic

Concursul Naţional Catehetic „Bi­serica, familia românilor de pretutindeni”, care s-a desfăşurat în Patriarhia Română, şi-a desemnat câştigătorii pentru acest an. Fiindcă premierile nu au putut fi făcute la Patriarhia Română, de ziua hramului Catedralei Patriar­hale, din cauza COVID 19, Părin­tele Patriarh a semnat diplomele pentru premianţi şi le-a trimis la episcopii, pentru a fi înmânate de Întâistătătorul locului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.