Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Hramul bisericii din Dumbrăviţa a devenit deja tradiţie
Construită în anul 1871, biserica din Dumbrăviţa a purtat, încă de la prima târnosire, hramul închinat „Naşterii Maicii Domnului”, prăznuit în fiecare an pe data de 8 septembrie.
La cea de-a doua târnosire, făcută de PS Justin Hodea Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, la data de17 iulie 2011, s-a reconfirmat încă o dată, pentru totdeauna, că biserica din Dumbrăviţa este închinată Fecioarei Maria şi, în special, Naşterii ei.
Credincioşii din Dumbrăviţa au pregătit şi în acest an un hram deosebit de frumos, împodobit de prezenţa a numeroşi credincioşi, atât din Dumbrăviţa, cât şi din alte sate, rude şi invitaţi. Sărbătoare a început încă din ajunul praznicului, după toată rânduiala, cu slujba Vecerniei şi a Litiei care au fost săvârşite miercuri seara de la ora 20.00, în prezenţa multor credincioşi, în special tineri. Joi, în ziua marelui praznic, s-a început de la ora 9.00, cu sfinţirea Apei, Aghiasma Mică, s-a continuat cu Utrenia şi Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie oficiată de un sobor.
În acest an, soborul a fost format din 5 preoţi, conducătorul (protosul) fiind pr. prof. univ. dr. Paul Adrian, prodecanul Facultăţii de Teologie şi Litere din Baia Mare şi paroh al parohiei Certeze, din Protopopiatul Oaş, care a ţinut şi cuvântul de învăţătură, în care a evidenţiat persoana Maicii Domnului şi lucrarea ei de mijlocitoare către Dumnezeu. Ceilalţi preoţi din sobor au fost: pr. Câmpean Alexandru din Făureşti, pr. Chiuzbăian Gabriel din Negreia, pr. Vasile Tarţa din Rus, precum şi părintele paroh Bogdan Ciocotişan.
La final, după tradiţie, s-a înconjurat biserica de trei ori, cu icoane şi prapori, în dangătul clopotelor şi în cântări închinate Naşterii Maicii Domnului. Preotul paroh Ciocotişan Bogdan a mulţumit preoţilor invitaţi, colaboratorilor şi credincioşilor, subliniind faptul că, de la an la an, sărbătoarea hramului capătă o amploare deosebită, devenind deja tradiţie pentru zonă şi pentru comună.