• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Septembrie , 2005

Hotii de electricitate

In doar trei ani, Electrica SA a inaintat in instanta peste o suta de dosare penale pentru furt de electricitate. Sistemul de calcul al despagubirilor stabileste un prejudiciu mult mai mare decat prejudicul propriu zis. Cele mai multe cazuri se intalnesc in zona Viseu-Borsa.

 

Cine si de ce fura? Unii fura pentru ca nu au ce manca, altii fura pentru a se imbogati. Totusi, indiferent de obiectul hotiei (fie o punga de pufuleti, fie un miliard de dolari), legea iti aplica aceeasi eticheta: esti hot! Si parca in Romania, cand cel pagubit este Statul, oamenii isi pierd orice urma de remuscare: doar toata lumea fura de la stat!

Societatea Electrica SA are pe rol cateva zeci de procese cu maramureseni care s-au conectat ilegal la reteaua de energie electrica. Horatiu Lutas, consilierul juridic al S.C. Electrica SA spune care sunt cauzele care au determinat aceste procese: “majoritatea reprezinta procese penale de furt. Electrica face plangeri penale in toate aceste cazuri de sustrageri si le trimite parchetului de pe raza in care s-a comis furtul. Toti cei acuzati au realizat, prin diferite metode, manopere de ocolire a contorului, printr-un fir legat de reteaua noastra”.

Metodele de furt sunt diverse. De cele mai multe ori, sustragerile se realizeaza prin conectarea la stalpii de tensiune si ocolirea contorului de energie electrica. Desi uneori sustragerile nu sunt vizibile, tot pot fi reperate de furnizorul de energie electrica.

Monitorizarea

 

Electrica monitorizeaza consumul cetatenilor. Lutas spune ca aproape intotdeauna hotii sunt surprinsi: “fiind sistemul de autocitire, monitorizarea se face periodic. Exista si verificari prin sondaj. In aceste situatii, chiar si cei care sustrag energie electrica pe langa contor, dar reusesc sa produca un consum constant, pot fi surprinsi. In orice situatie, un contor trebuie verificat o data la sase luni. Iar si angajatii Electrica stiu, deja, cand sa mearga in control”. Conform Legii energiei electrice, furnizorul are dreptul de a intra in incinte si a verifica instalatiile de curent. In situatia in care persoana in cauza nu este de acord cu realizarea verificarii, Electrica poate sista furnizarea energiei.

Actionarea in instanta atrage, la randul ei, si o despagubire. Calculul despagubirii presupune inventarierea in sistem pausal a tuturor receptorilor electrici din incinta respectiva. Acest sistem presupune stabilirea unui consum mediu pentru acesti receptori, iar din consumul stabilit se scade consumul platit, diferenta fiind considerata rest de plata. Pe langa aceste despagubiri, invinuitul mai primeste si o amenda penala, iar in situatia in care prejudiciul este mai mare de 10 milioane, se ajunge la condamnari cu inchisoarea.

Zona Borsa 

In perioada 2001-2004, Electrica a actionat in instanta  peste 100 de maramureseni. Daca in 2002, cel mai mare numar de furturi s-a inregistrat in zona Ulmeni, satele Ticau si Chelinta, in 2003-2004, cele mai multe persoane surprinse cu instalatii improvizate au fost din zona Viseu-Borsa. Ionel Covaci, viceprimarul din Ulmeni considera ca saracia a fost motivul furtului: “acolo in Chelinta si Ticau is din astia cu ajutor social. Ii tine Statul. Cred ca avem vreo 500 de cazuri. Si nu lucreaza, desi is de toate varstele. De aceea or fi furat, ca nu au bani. Ii si asta un obicei, ca se mai leaga seara la curent.”

Sumele stabilite ca prejudiciu difera de la persoana la persoana. De exemplu, Ardelean D. din Gardani datoreaza societatii Electrica, pentru un prejudiciu comis in 2003, suma de 10.221 lei noi, aceasta fiind si cea mai mare suma din acea perioada. Cel mai mic prejudiciu a fost inregistrat de Covaci G. din Viseu de Sus, in suma de 55,89 de lei noi.

Cel mai mare prejudiciu din Maramures s-a inregistrat in urma cu cativa ani, cand suma stabilita ca si prejudiciu a fost in valoare de 250 de milioane de lei.

In timpul procesului, invinuitul este debransat de la reteaua de energie electrica si are posibilitatea sa se conecteze doar dupa terminarea procesului, fiind obligat sa isi refaca sistemul de alimentare cu instalatii antifurt. Avand in vedere toate aceste despagubiri, amenzi penale si cheltuieli de reconectare si faptul ca nu se renunta la prejudiciu (indiferent de suma!) furtul de electricitate nu este chiar o afacere.

“Toti sunt prinsi”

“Fiind sistem de autocitire, monitorizarea se face periodic. Orice contor trebuie verificat o data la sase luni. Uneori sunt si verificari prin sondaj. In aceasta situatie, toti cei care sustrag energie electrica, chiar si cei care reusesc sa produca un consum constant, au sanse foarte mari sa fie prinsi. Primim si anonime sau sesizari, prin care suntem anuntati ca se comit aceste ilegalitati”, a spus Horea Lutas, consilier juridic al Electrica SA.

Sistarea energiei

Conform Regulamentului de Furnizare a energiei electrice la consumatori, sistarea temporara a energiei electrice se poate face in urmatoarele situatii: “(1) Consumatorii pot conveni cu furnizorul sistarea temporara a furnizarii energiei electrice, fara rezilierea contractului, pentru o perioada de minimum o luna si de maximum 12 luni. Consumatorii vor face in acest sens o solicitare in scris catre furnizor, cu minimum 5 zile inainte de data solicitata pentru sistare. (2) Consumatorul cu care s-a convenit, la cererea sa, sistarea temporara a furnizarii energiei electrice va plati contravaloarea lucrarilor efectuate de furnizor in acest scop, conform tarifelor aprobate de autoritatea competenta. (3) Pe durata sistarii furnizarii, consumatorul este obligat sa efectueze in continuare plata energiei electrice consumate inainte de data sistarii si, dupa caz, a penalitatilor si majorarilor de intarziere la plata, conform facturilor emise de catre furnizor.

 

Mihaela MIHALEA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.