• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 5 August , 2012

Hotărârile CL Borşa, la un pas de Contenciosul Administrativ

 După revocarea contractului cu Vital şi decizia de a se retrage din mega-proiectul de reabilitare a reţelei de alimentare cu apă din opt oraşe maramureşene, Consiliul Local Borşa are „ultimatum” până în 3 august să revină asupra deciziei. În caz contrar, hotărârile vor fi atacate în contencios administrativ.

 

Recent, noul Consiliu Local al oraşului Borşa a „aruncat” în aer proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă şi canal din cele opt oraşe maramureşene, realizat prin ADI Maramureş. Pe scurt, povestea e simplă: finanţatorul impunea obligativitatea desemnării unui operator autorizat, iar singurul care îndeplineşte condiţiile este Vital SA, decizie care a generat discuţii în mai multe oraşe, dar care a fost adoptată de toţi beneficiarii.

Oraşul Borşa avea cel mai mic preţ la apă din ţară, iar, odată cu schimbarea operatorului, costul apei a crescut considerabil, ceea ce a generat nemulţumiri. Noua administraţie locală din Borşa, imediat după instalare, şi-a respectat promisiunea electorală de a revoca unilateral contractul cu Vital. Au urmat controverse şi discuţii. Radu Micle, jurist Vital, spune că: „Deocamdată nu avem nicio veste în legătură cu Borşa. Zilele trecute ar fi trebuit să mai fie nişte discuţii între primarul nostru (Cătălin Cherecheş, primarul Băii Mari n.red.) şi primarul lor, dar încă nu ştiu rezultatul. Am fost la Borşa acum câteva săptămâni, dar n-am reuşit să rezolvăm mare lucru. Atitudinea lor a fost de a persista în continuare în luarea deciziei de ieşire din acţionariat şi ieşire din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară. Le-am spus care sunt consecinţele deciziei lor, atât noi, cât şi cei de la ADI, dar ei îşi menţin ideea.

Nu ştiu dacă mai sunt şanse să se răzgândească, să realizeze urmările. Nu se poate spune o ultimă zi până când trebuie clarificate lucrurile, că „ultima zi” este în fiecare zi. Încă nu sunt tranşate lucrurile, dar nu este bine ce se întâmplă.

Ei au luat două hotărâri dar se pare că prefectul le-a făcut nişte observaţii şi vom vedea ce se va întâmpla, pentru că aceste decizii ale lor au efect la nivel judeţean”.

 

Sorin Rednic, prefectul judeţului Maramureş, aşteaptă o decizie până în 3 august: „Noi, primind acele două hotărâri de la Borşa, 68, respectiv 69, prin care comunitatea locală din Borşa, prin Consiliul Local, şi-a exprimat hotărârea de a ieşi din Vital şi din ADI, am făcut o adresă observatorie către Consiliul Local, prin care le-am cerut să revoce cele două hotărâri din cauza viciilor de legalitate pe care Prefectura le-a semnalat Consiliului Local în cele două hotărâri. Totodată, am făcut o adresă către Vital prin care am cerut să ne comunice statutul acestei societăţi comerciale, pentru a putea să verificăm concordanţa între ieşirea sau păstrarea acestei comunităţi locale în cadrul societăţii prin prisma celor două hotărâri. Şi aceeaşi adresă am trimis-o către ADI Maramureş.

Până în data de 3 august au termen cei de la Borşa să-şi exprime punctul de vedere vizavi de revocarea hotărârilor şi intrarea într-o stare de legalitate. În condiţiile în care Consiliul Local Borşa nu va revoca hotărârile, urmează în forma actuală să fie atacate în Contenciosul Administrativ. Dacă CL revocă sau le modifică într-o formă care să respecte prevederea legală, Instituţia Prefectului nu va avea nicio obiecţie. Dar trebuie respectată legalitatea.

Noi nu putem cenzura oportunitatea, ci doar legalitatea”. Vom reveni.

 
 
 

În condiţiile în care Consiliul Local Borşa nu va revoca hotărârile, urmează în forma actuală să fie atacate în Contenciosul Administrativ. Dacă CL revocă sau le modifică într-o formă care să respecte prevederea legală, Instituţia Prefectului nu va avea nicio obiecţie. Dar trebuie respectată legalitatea. Noi nu putem cenzura oportunitatea, ci doar legalitatea” - Sorin Rednic.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.