Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 20 Iunie , 2005
Hoban - dovada supraevaluarii
Schimbul de terenuri in care actorii principali au fost Ioan Hoban si Consiliul Local este o manareala tipic romaneasca. Un expert evaluator din cadrul Primariei a subevaluat terenul luat de firma Kaufland (din Austria) si l-a supraevaluat pe cel al lui Hoban. Rezulta un raport de 1/3. In acte, dar adevarul este undeva de 1/10. Adica, Consiliul Local a fost pacalit cu vreo 7 hectare.
Dupa ce am consemnat o frumoasa „poveste de dragoste” dintre deputatul PNL Ioan Hoban si profitul obtinut pe spatele SC Kaufland Romania, filiala unui puternic concern austriac (afacere devenita posibila datorita proiectului prin care se dorea construirea unui supermarket in fata Spitalului Judetean), vom demonstra faptul ca deputatul a prejudicat comunitatea pe care o reprezinta. Va reamintim ca „din intamplare”, Hoban a vandut un teren „de 2 lei” austriecilor, iar acel teren a fost schimbat cu terenul de la Spitalul Judetean. A rezultat un raport de 1/3 (respectiv 1 hectar avea terenul de la Spital, iar cel din zona periferica, mai mult de 3 hectare). Concluzia: austriecii s-au ales cu terenul dorit, Hoban a vandut la „pret de pret” un teren maracinos si situat la periferie, iar CL s-a ales cu mocirla lui Hoban. Si daca ar fi fost numai asta...
Realitatea
Analizand istoria schimbului, am aflat ca la baza acestuia a stat un raport de expertiza intocmit de Mircea Streuti, expert evaluator, angajat al Primariei, care si-a “dat cu parerea” (dupa propria-i declaratie) referitor la valoarea celor doua suprafete supuse schimbului. Terenul lui Hoban, cumparat de SC Baca Romus (reprezentantul Kaufland), a fost evaluat la 533.900 lei/metru patrat (la valoarea vremii, ar fi peste 1.300 euro/ar).
Terenul din fata Spitalului, aflat pe strada George Cosbuc, a fost evaluat la 1.265.700 lei/metru patrat, respectiv 3.000 euro/ar. Raportul dintre cele doua valori a fost de 2,37 la 1. In sedinta de CL de anul trecut, consilierii au ridicat diferenta la un raport de 3 la 1. Pe ce baza, nu se stie. Rezulta ca terenul cu 3 hectare de maracini (a lui Hoban) era echivalent ca pret cu terenul de 1 hectar (de la Spital). Numai ca realitatea e alta. Consultand mai multi evaluatori (care ne-au insotit la fata locului), ne-am lamurit asupra valorii reale a celor doua terenuri.
Terenul vandut de Hoban. Mlastini, denivelari, dune, boscheti. Intr-un cuvant, rampa neamenajata de gunoi. Adica, bun de nimic, cu utilitati 0 sau aflate la distanta mare. “Daca cineva da mai mult de 300 de euro/ar aici e nebun. Uitati cum arata”, a spus un evaluator.
Despre terenul pe care se ridica supermarketul, evaluatorul a spus: “in zona tocmai s-a vandut un alt teren, la pretul de 8.500 euro/ar. Acesta ar fi undeva la 10.000 euro pe ar.”
“Ba!”
Am schimbat datele evaluarii lui Streuti, cu cele reale si artimetica arata diferenta: avem terenul de la Spital, in valoare de 1,2 milioane de euro si terenul vandut de Hoban, in valoare de 105.000 euro, un raport de peste 10 la 1. Cu alte cuvinte, terenul varat de Hoban pe gatul CL este de 10 de ori mai ieftin decat cel din fata Spitalului si nu doar de 2 sau 3 ori, cat au apreciat consilierii locali.
Intrebat de aceasta diferenta, Streuti a ridicat mirat din umeri si ne-a tras de sireturi: “ba, io mi-am exprimat o parere in acel raport. Consilierii puteau sa ia sau sa nu ia acele valori. Si nu le-au luat. Au propus un raport de 3 la 1. Voi puteti spune ce vreti.” Daca ar fi sa ne dam cu parerea despre angajatul Primariei, vom spune ca el nu a tinut cont de interesele comunitatii si a facut jocul lui Hoban (cat a fost raportul la comision - procent la ar?), pagubind CL, care in loc sa primeasca 30 de ha teren in schimbul acelui 1 ha, a primit doar 3. De 10 ori mai putin. Acum intelegeti cum s-a imbogatit Hoban, despre care se spune ca avea restante la impozitele datorate catre Primarie de cativa ani (restante reesalonate, normal, nu?). Ne infunda rasul-plansul gandindu-ne la raspunsul lui Hoban: “a fost o afacere buna pentru Primarie”. Ne credeti tampiti?
Ciprian DRAGOS, Nicolae TEREMTUS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.