• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Martie , 2018

HHC România la Iași, via Bruxelles

În capitala Moldovei, ambasadorul american a fost însoțit de Ștefan Dărăbuș, director regional Europa Centrală și de Sud. Au fost vi­zitate mai multe cazuri aflate în rezolvare de către HHC România.


„Am avut o vizită de lucru la Iași la unul dintre Programele noastre mari. A fost și ambasadorul SUA, Hans Klemm.
I-am prezentat o serie de cazuri în care noi suntem implicați.
Am început cu o instituție - Centrul de Plasament Ion Holban - în care erau 240 de copii când am început noi lucrul, la închiderea instituției, în urmă cu doi ani. Au mai rămas vreo 80 de copii. Cei care au plecat din Centrul de Plasament au ajuns în alternative de tip familial, fie în familiile lor, fie în asistență maternală, fie plasamente simple. În paralel avem un program foarte mare privind prevenirea abandonului, separarea copilului de familie, în Iași.
În această vizită ne-am întâlnit cu câțiva copii de acolo, cu autoritățile din Iași, președintele Consiliului Județean, prefectul, directorul Direcției pentru Protecția Copilului.
Am plecat mai departe și am fost la un caz. O familie în care noi am reintegrat patru frați. Am văzut unde locuia înainte, mama copiilor, înainte cu trei zile să ajungem noi. Era ceva groaznic, fără apă, fără curent, fără gaz. Era o zonă părăsită! A fost o clădire indus­trială. Am aranjat o locuință cu toate utilitățile și tot ce trebuie. Am fost im­presionați de atașamentul mamei față de copii.
Am vizitat mai multe cazuri, iar am­basadorul american, Hans Klemm a fost impresionat de cele văzute.
Am mai discutat cu Hans Klemm despre niște lucruri pe care le putem face împreună! Pentru noi a fost important să vedem că un diplomat de mare forță vine pe teren. A venit cu soția și
s-a văzut că au fost impresionați, mișcați de lucrurile pe care le-au văzut.
Vor să facă ceva, după aia! Am discutat despre lucrurile pe care le putem face. Și sunt două priorități.
Ne pot sprijini pe partea de prevenire a separării copilului de familie. Să putem ajunge la situația în care legea bugetului de stat să prevadă o alocare specială pentru intervenții, în prevenirea sepa­rării copilului de familie, astfel încât să putem interveni în cazuri precum cele prezentate în cadrul vizitei.
Și să ne ajute pe partea de susținere a ideii de locuire socială pentru oameni vulnerabili. Ne referim la cei care sunt marginalizați și dezavantajați. Stocul de locuințe sociale în România, la ora actuală, e de sub 2%. Media stocului de locuințe sociale în UE e între 15-17%. La noi în țară, o solicitare de astfel de locuință socială este rezolvată din 40 de astfel de solicitări. În timp ce, media UE este o solicitare rezolvată din cinci”, a spus Ștefan Dărăbuș.

Oficialul HHC ne-a prezentat și întâlnirea avută la Bruxelles.
„La Bruxelles au fost reprezentanți a 26 de state membre și fiecare dintre ei a venit și și-a susținut ideea realizărilor, întârzierilor, decalajelor în domeniul protecției sociale și a copilului, în țările lor. Ceea ce noi am dorit a fost să monitorizăm, într-un fel, modul în care sunt cheltuiți banii pentru dezinstitu­ționalizare. La ora actuală avem alocare de 130 de milioane de euro pentru programe de închidere a Centrelor de Plasament de tip vechi. Sunt prevăzute a fi închise 50 de astfel de instituții, conform planului făcut de ANPDC și Banca Mondială.
Din păcate, la ora actuală există doar șapte avize de principiu, din cele 50. Există un blocaj! În momentul în care nu ai cheltuit niciun leu, în momentul în care ești aproape la mijlocul anului și nu ai niciun proiect aprobat, ai o problemă!
Așa că, la Bruxelles s-a cerut o prelungire de termen și se va mai cere încă o prelungire. Ceea ce noi am concluzio­nat, după discuțiile de acolo, este că se poate face o solicitare deschisă, să nu mai fie un termen limitat, să nu fie presiunea unui termen limită pe care să nu îl poți realiza, pentru că este o documentație mult prea stufoasă”, a spus Ștefan Dărăbuș. 
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.