• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Martie , 2012

Locuinţe sociale după invenţia lui Henri Coandă!

Şedinţa de îndată a Consiliului Local Baia Mare a adus în dezbaterea consilierilor băimăreni unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale administraţiei oraşului domniţelor: realizarea unui cartier de locuinţe sociale.

 
 

Cererea de locuinţe sociale este foarte mare în Baia Mare. Sunt înscrise peste 1000 de persoane care solicită astfel de locuinţe. Majoritatea acestora sunt romi. Iar oferta de până acum a Primăriei Baia Mare s-a rezumat la blocurile de pe străzi celebre în municipiul de pe Săsar. Începând cu acest an se va lucra la realizarea unui cartier de locuinţe sociale de care să beneficieze cetăţenii care se află în situaţii dificile, dar nu sunt neapărat romi. Este vorba despre cei care sunt în situaţii de şomaj, sau alte necazuri, este vorba de tineri care au nevoie de o locuinţă, dar nu au posibilitatea de a cumpăra sau a sta în chirie. Criteriile sunt clare şi vor permite multora să se descurce pentru o perioadă de timp.

Pentru a se lua o hotărâre cât mai bună, primarul Cătălin Cherecheş a prezentat consilierilor băimăreni un material cu un model de astfel de locuinţe sociale, proiect care este în implementare în Constanţa pe o suprafaţă de şase hectare. Bogdan Gavra, adjunctul Direcţiei sociale din cadrul Primăriei a vorbit despre acest tip de locuinţe sociale, numite „sandviş” şi care au la bază o invenţie de-a lui Henri Coandă. Precizarea a trecut oarecum necomentată. Blocurile prezentate în proiect au apartamente cu o cameră, două camere şi trei camere, baie, bucătărie. Blocurile sunt compacte, au două nivele şi arată bine, din punct de vedere urbanistic.

Primarul băimărean a spus că în perioada următoare vor mai fi prezentate aleşilor şi în mod public şi alte modele de astfel de locuinţe, după care se va alege modelul ce se va realiza în Baia Mare. Revenind la menţiunea cu Henri Coandă, am căutat nişte răspunsuri. Incredibil. Marele inventator român este cel care a inventat construcţiile modulare, invenţie care a fost folosită chiar în Bucureşti, în 1921. În acei ani, în România urbană, mai ales în Bucureşti, era o nevoie acută de locuinţe. Invenţia lui Coandă s-a dovedit a fi o soluţie eficientă în situaţii de criză, dar şi în situaţii obişnuite. Locuinţele realizate după brevetul lui Coandă erau la vremea aceea atrăgătoare ca design. La vremea la care au fost proiectate (anul 1921), casele modulare au apărut ca o necesitate de a construi locuinţe rezistente, într-un timp rapid şi la un preţ accesibil tuturor. Pentru aceasta, Henri Coandă a perfecţionat reţetele de beton armat şi a găsit noi geometrii de schelete metalice multicelulare, capabile să asigure rezistenţe sporite, fiind în acelaşi timp uşoare şi oferind o izolaţie termică şi fonică excelentă. Invenţia a fost bine primită, drept urmare, Henri Coandă a înfiinţat în Franţa o societate pentru construcţia de case ieftine prefabricate: „La société multicellulaire Coandă”. S-au executat case sau subansamble multicelulare şi beton în Franţa, Belgia, Italia şi România.

La Iaşi, în Palatul Culturii, au fost decorate două săli prin tehnica beton a bois. În Bucureşti, prin aceeaşi tehnică, au fost decorate câteva vitrine de magazin din centru, iar împreună cu câţiva arhitecţi, Coandă a realizat complexul şcolilor de la Obor. Iată care sunt caracteristicile şi avantajele construcţiilor modulare inventate de Coandă: se confecţionează în hala de producţie şi se montează rapid pe teren, pereţii sunt făcuţi dintr-o reţea de metal plat sau profilat, aşezată paralel, precum o napolitană, păstrând zone de aer nemişcat, pentru asigurarea unor izolaţii termice şi fonice excelente, pereţii din metal subţire conferă şi o oarecare rezistenţă la incendii şi permit montarea unor dispozitive de încălzire direct în interiorul lor (ex: pardoseala calorifugă), panourile sunt foarte uşoare, foarte rezistente, uşor transportabile şi se montează la faţa locului, sunt rezistente la seisme, costurile de execuţie sunt mici, deci în mod normal ar trebui să fie ieftine la vânzare.

Aceste caracteristici fac ca aceste locuinţe să fie recomandate şi în condiţiile actuale. Dacă va fi aleasă această metodă, Baia Mare va avea un cartier de locuinţe realizate după o invenţie de-a marelui Coandă.

 

Materialele informative şi fotografiile au fost luate de pe siteul go4it.ro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.