Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Harababura voucherelor de vacanţă
De la 1 iulie, românii îşi vor putea face concediile pe banii angajatorului, fie că lucrează la stat, fie, în privat. Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au aprobat proiectului de lege care prevede ca toţi angajatorii să aibă bani în bugetul anual pentru a le oferi angajaţilor vouchere de concediu, în cuantum de cel mult şase salarii minime pe economie, în funcţie de generozitatea patronilor. Salariu minim va fi de la 1 iulie, de 1.050 de lei, ceea ce înseamnă că românii se vor răsfăţa cu adevărat în concediu, dacă vor primi primă de vacanţă de aproximativ 6.000 de lei.
Într-un an calendaristic, angajaţii au dreptul o singură dată la vouchere de vacanţă şi nu vor mai primi şi prime pentru concediu sau alţi bani pentru biletele de odihnă. Aleşii au introdus şi nişte condiţii. Tichetele pot fi folosite doar în ţară şi vor fi nominale. Sumele vor fi deduse din impozitele şi taxele angajatorilor, însă cel mai probabil anul acesta salariaţii nu vor beneficia de noua lege, căci angajatorii nu au prevăzute aceste sume în bugetele pe 2015. Legea urmează să primească astăzi votul final din partea deputaţilor.
O altă lege privind acordarea tichetelor de vacanţă este valabilă din luna ianuarie. Nu a fost însă niciodată aplicată, pentru că executivul nu a adoptat până în prezent normele de aplicare ale documentului.
Cadrul legal pentru acordarea tichetelor de vacanţă s-a modificat din 6 iulie 2014. Mai exact, potrivit reglementărilor aplicabile de la jumătatea anului trecut, angajaţii din mediul privat şi cei din sectorul bugetar vor primi în locul tichetelor de vacanţă vouchere de vacanţă în valoare de maximum şase salarii minime brute. Noile tichete pot fi emise numai în sistem online, din 1 ianuarie 2015. Dar legea e încă neaplicabilă.
Totuşi, la nivel declarat, oficialii susţin în continuare că voucherele de vacanţă reprezintă o prioritate: „Emiterea voucherelor de vacanţă reprezintă un instrument deosebit de important pentru dezvoltarea turismului intern. Aceasta constituie o prioritate în activitatea Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT). Instituţia noastră se asigură că întregul proces de emitere, gestionare şi utilizare a voucherelor de vacanţă este asigurat în mod transparent. Toate aceste demersuri au la baza principiul eficienţei şi eficacităţii cheltuirii fondurilor publice. Pe această cale invităm societăţile cu expertiza în gestionarea de softuri specializate să urmărească site-ul www.turism.gov.ro, unde, în mod transparent, vor fi publicate toate informaţiile cu privire la stadiul procedurii de achiziţie a sistemului de emitere, gestionare şi utilizare a voucherelor de vacanţă.
Normele de aplicare ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta au fost elaborate deja de către Autoritatea Naţională pentru Turism şi se află pe circuitul interministerial de avizare”, arăta Autoritatea Naţională de Turism într-un comunicat din primăvară. Tot atunci, Simona Allice Man, Preşedinte ANT declara: „în calitatea mea de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism şi specialist în administraţie publică, alături de echipa pe care o conduc am făcut toate demersurile ca, în momentul în care normele de aplicare vor primi aviz favorabil, Autoritatea Naţională pentru Turism să procedeze cu celeritate la achiziţionarea softului specializat, respectând procedurile legale”. Deocamdată însă normele au rămas tot nepublicate.
Faţă de primele pentru concediu, patronii nu trebuie să plătească impozite pentru voucherele de vacanţă. Angajatorii spun însă că, oricum ar scrie legea aleşii, ei nu au fonduri să-şi bucure angajaţii.
Sumele vor fi deduse din impozitele şi taxele angajatorilor. Potrivit proiectului de lege, într-un an calendaristic, angajaţii au dreptul o singură dată la vouchere de vacanţă şi nu vor mai primi şi prime pentru concediu sau alţi bani pentru biletele de odihnă. Tichetele vor fi deductibile, vor putea fi folosite doar în ţară şi vor fi nominale. Pe de altă parte, este greu de crezut că salariaţii vor primi vouchere de concediu în acest an, întrucât angajatorii nu au prevăzute aceste sume în bugetele de anul acesta. Angajaţii ar prefera totuşi bani în contul voucherelor. Ei spun că dacă primesc vouchere au accesul limitat, dar dacă primesc banii, se duc unde vor.
„Emiterea voucherelor de vacanţă reprezintă un instrument deosebit de important pentru dezvoltarea turismului intern. Aceasta constituie o prioritate în activitatea Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT). Instituţia noastră se asigură că întregul proces de emitere, gestionare şi utilizare a voucherelor de vacanţă este asigurat în mod transparent. Toate aceste demersuri au la baza principiul eficienţei şi eficacităţii cheltuirii fondurilor publice”.