Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Handicapul unui sistem care ucide
În timp ce România „geme”, strivită de numărul bolnavilor cu handicap prefăcuţi, zeci de maramureşeni bolnavi de-adevăratea nu-şi primesc drepturile. Invalizi, oameni imobilizaţi la pat, mor cu dreptatea în mână, aşteptând ca sistemul bolnav să le acorde drepturile care li se cuvin.
Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Unii prosperă din fraudă şi pensii ilegale, declarându-se cu complicitatea medicilor, persoane cu handicap. Alţii, mor biruiţi de mizerie şi boală, fără să primească un leu de la Stat. Aceeaşi Românie, acelaşi aer, plămâni diferiţi.
Sistemul de pensii de boală a împărţit România în două „cete” de abuzuri: unii fură Statul, alţii sunt furaţi de către Stat. Maramureşul geme de nedreptatea care li se face unor amărâţi care ar avea dreptul să beneficieze de pensii, dar pentru că n-au nici tupeu, nici pile, nu primesc niciun leu. Recent, GAZETA de Maramureş a prezentat un caz din Baia Sprie care sfidează orice logică şi orice bun simţ. Ulterior, s-a pornit o adevărată avalanşă de cazuri similare, ceea ce demonstrează că în România abuzurile şi nedreptatea au devenit fenomen.
La două blocuri distanţă de cazul prezentat în numerele trecute locuiesc alte două femei, imobilizate la pat, care au fost „tăiate” de pe lista celor încadrate în grad de pensie cu handicap. Iar lista poate continua. Ioan Petrovai, primarul din Petrova, s-a agitat anul trecut pentru a-i ajuta pe doi oameni din comună. Aceştia nu beneficiau de niciun ajutor pentru că, având ambele picioare amputate, n-au reuşit să fie transportaţi la Comisie. Petrovai a făcut mai multe solicitări organelor abilitate, cerând deplasarea unei Comisii sociale la Petrova. A primit doar promisiuni. Oamenii au aşteptat trei luni să vină cineva să constate că au picioarele amputate, dar n-a venit nimeni. Apoi, chiar dacă acea Comisie ar fi venit, era prea târziu, pentru că cei doi oameni au murit.
Ioan Petrovai ne-a mai spus că în Petrova sunt şi alte cazuri de oameni suferinzi care se chinuie din cauza problemelor din sistem. De exemplu, Susana Palcuş de la nr. 370 a fost refuzată să fie inclusă în gradul I cu handicap pentru că este paralizată pe partea dreaptă, şi mâna şi piciorul. Spune Petrovai că i s-a spus că dacă ar fi avut paralizate doar o mână sau un picior, deci nu ambele de pe o parte, s-ar fi încadrat în norme.De asemenea, tot în Petrova, Vasile Ivasiuc de la nr. 851 nu beneficiază de niciun sprijin, cu toate că suferă de cancer de colon. Acesta a avut dosar de handicap, dar a fost tăiat de pe lista celor sprijiniţi, de parcă s-ar fi vindecat ca prin minune. În realitate, omul se chinuie enorm din cauza nedreptăţilor din sistem.
Tot în Petrova sunt numeroase cazuri de oameni cu hepatită C care nu beneficiază de niciun sprijin pentru tratament.
Un alt caz cutremurător este al unui bărbat cu un picior amputat. Acesta a fost trecut în gradul II de handicap, deşi între timp piciorul nu i-a crescut la loc. Este vorba de Constantin Gherghei din Baia Mare.
De cealaltă parte, sunt foarte multe nereguli în rândul nevăzătorilor, în sensul că, după spusele unei surse din cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor din Maramureş, „80% dintre ei sunt falşi, adică nu întrunesc condiţiile să fie încadraţi în gradul I de handicap”. Ştim şi cazuri de persoane care n-au lucrat în viaţa lor cu carte de muncă, iar pentru a le creşte veniturile şi-au „rezolvat să fie handicapaţi”.
Şi-au rezolvat, sau li s-a rezolvat, având copii sau rude din rândul persoanelor influente din Maramureş.
În urma controlului Curţii de Conturi s-a constatat că frauda de la pensiile de invaliditate este imensă. Mai mult, s-a descoperit că 286 de dosare încadrate pentru handicap neuropsihic deţin şi permise de conducere. Mai mult, au existat numeroase reclamaţii despre “orbi” care conduc maşina şi invalizi care merg normal. Potrivit statisticilor, în Maramureş există în evidenţe în jur de 18.000 de persoane cu dizabilităţi şi circa 25.700 de pensionari pe caz de boală, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din totalul populaţiei judeţului.
Casa Judeţeană de Pensii Maramureş se află pe lista instituţiilor judeţene care au efectuat plăţi nelegale. În total, Casele Judeţene de Pensii: Alba, Dâmboviţa, Covasna, Hunedoara, Sălaj, Timiş, Mureş, Maramureş au acordat cu dărnicie 4,2 milioane de lei în mod ilegal: „unii beneficiari de pensii de invaliditate de gradul I şi II realizau în acelaşi timp şi venituri de natură salarială, în calitate de persoane autorizate care desfăşoară activităţi independente sau membri ai asociaţiilor familiale. De asemenea, unii beneficiari de pensii de invaliditate de gradul III figurau ca persoane asigurate care realizau în acelaşi timp şi venituri dintr-o activitate salarială cu normă întreagă”.