Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
HALLOWEEN la Şcoala Gimnazială Recea - Lăpuşel
Halloween este o sărbătoare împrumutată de câţiva ani buni şi în România, care şi-a câştigat repede adepţi, mai ales că în noaptea de 31 octombrie cei care merg la petreceri se deghizează în zâne, prinţese sau prinţi, vampiri, vrăjitoare, mumii sau schelete. Sărbătoarea pe care o cunoaştem sub numele de Halloween a fost influenţată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creştini Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor.
Halloween-ul devine tot mai popular şi în ţara noastră. Ştirile prezentate la TV în perioada sfârşitului lunii octombrie, lăcomia comercianţilor de a-şi lărgi afacerile, predilecţia copiilor pentru giumbuşlucuri şi dorinţa părinţilor de a face pe plac copiilor, cumpărându-le costume haioase, precum şi multe alte motive, au condus la o popularizare anticipată a acestei pseudo-sărbători printre conaţionalii noştri. Magazinele sau vânzătorii stradali expun costumaţii cu schelete, cranii, fantome, demoni etc., dovleci sculptaţi sub formă de cranii, lumânări şi alte cele, pentru a pune la îndemâna celor interesaţi tot arsenalul de care au nevoie pentru o „sărbătoare” în toată regula.
Halloween-ul a devenit din ce în ce mai popular în România mai ales în rândul tinerilor, care organizează petreceri tematice în cluburi. Pentru mulţi nu înseamnă mare lucru din punct de vedere religios, ci doar un pretext pentru distracţie. Localurile sunt decorate cu dovleci ciopliţi, schelete şi pânze de păianjen, pentru ca atmosfera să devină cât mai înspăimântătoare.
În special în Transilvania, Halloween-ul se suprapune cu „Sărbătoarea morţilor”, din noaptea de 31 octombrie, când femeile merg la cimitir pentru ritualul „luminaţiei”, adică pentru a aprinde lumânări pentru cei morţi din propriile familii. Cimitirele din Transilvania devin adevărate spectacole nocturne de lumini în această noapte.
Micii şcolari de la Şcoala Gimnazială Recea- Lăpuşel au marcat această zi (în avans - în ultima zi înaintea mini vacanței) într-un mod original, în funcție de vârstă şi de îndemânare. Singura condiţie a fost ca nimic să nu fie cumpărat, ci confecţionat după imaginaţia lor. Astfel, fiecare a confectionat un simbol al acestei Zile de HALLOWEEN, simbol pe care l-a descris în cteva cuvinte. Cei mai mici au confecționat măscuțe, marionete pentru degețele, desene de colorat, iar cei mai mari - dovleci și costume de carnaval.
Bucuria cadrelor didactice a fost mare, cnd au v[zut că în prezentarea costumelor, fiecare vrajitoare, medic al fantomelor, fantomă sau schelet, avea dorința ca, prin puterile pe care le-ar avea și vr[jile pe care fac, vor să schimbe copiii răi, vor sa-i facă să învețe mai bine.
Partea cea mai grea a activității a fost când elevii au fost puși să caracterizeze cele „5 vrăjitoare necostumate - înv. Avram Viorica, cls. a III-a, Boczor Claudia cls. a II-a, Tamaș Teodora cls. I, Șomcutean Irina cls. a IV-a, Zaplac Marcela - clasa pregatitoare. Cadrele didactice au primit cu zâmbetul pe buze laudele, dar și criticile pe care elevii,
le-au exprimat sub forma acestui „JOC”. Istețimea copiilor a mers mai departe și au găsit încă o vrăjitoare care le urmărea dintr-un colț veselia: „vrăjitoarea cu mătura, Tanti Anuca. Una dintre eleve a rugat-o să-i învețe să zboare cu mătura. Tanti Anuca le-a răspuns pe înțelesul lor: Nimic mai simplu… păstrați curățenia!
Activitatea s-a încheiat cu cântecul atât de îndrăgit de copii „Nu mi-e frică de Bau-Bau”.
Merele glazurate sau caramelizate, bomboanele în forma de craniu, dovleceii, liliecii, plăcinta cu dovleac au fost înlocuite cu diploma pentru creativitate și abilități de comunicare, oferite prin intermediul doamnelor învățătoare de doamna directoare Veronica Oneț.
În final, putem importa câte traditii vrem de la alte țări, cât timp ne păstrăm tradițiile proprii și nu uităm că suntem români. Putem fi naționaliști în continuare, dar fără a respinge celelalte culturi/tradiţii.
Urmează şi sărbătoarea noastră, Sf. Andrei, acest „Halloween” românesc cu vrăji de dragoste şi tradiţii cu grâu şi usturoi, şi, mai apoi, 1 Decembrie, cea mai dragă sărbătoare a neamului, pentru care în această mini vacanţă elevii au avut ca temă să se gândească „Cum putem marca 1 Decembrie 2018”.