• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Iulie , 2012

Habemus preşedinte!

Consiliul Judeţean are „sânge proaspăt”. Săptămâna trecută au avut loc, în aceeaşi zi, ultima şedinţă „pe rit vechi” a plenului CJ, şi, după câteva minute, ceremonia de înscăunare a noului preşedinte CJ.

 

În ultimii 4 ani, şedinţele Consiliului Judeţean (CJ) s-au derulat cam după acelaşi tipar: întâlniri-fulger, vot rapid şi previzibil, iar momentele de „respiro” s-au rezumat de obicei la şicane şi declaraţii politice.

Săptămâna trecută, în 28 iunie, a fost convocată ultima şedinţă „pe rit vechi”, adică în formula de consilieri stabilită acum 4 ani. Înainte să înceapă şedinţa, cineva din PNL nu s-a putut abţine să nu facă o remarcă oarecum răutăcioasă: „toţi cei cu aparate faceţi acum poze!”, referindu-se evident la cei din prezidiu, în sensul că de acum încolo nu va mai sta pe acel scaun Mircea Man, care a ocupat funcţia de preşedinte CJ în ultimii 4 ani. Ordinea de zi a şedinţei a fost una „de umplutură”, nefiind proiecte vitale pentru judeţ, aşa că nu insistăm asupra celor 6 puncte votate ca de obicei în viteză.

Era evident că preşedintele Mircea Man nu era în apele lui şi că se grăbea tocmai pentru a nu da satisfacţie celor care-i sărbătoriseră înfrângerea. Aşa că, după nici 3 minute de şedinţă, Man a rostit discursul final: „stimaţi colegi, eu vă mulţumesc pentru cei 4 ani de activitate, cu bune, cu rele, cu tot ceea ce s-a întâmplat. La ora 11 va fi instalarea noului preşedinte, îi urăm de pe acum succes. O parte dintre dumneavoastră veţi fi consilieri şi veţi duce proiectele mai departe. Sunt convins că Maramureşul are nevoie de experienţa celor care au fost în sală atâţia ani de zile, dar şi de cei noi care vor veni. Maramureşul merge mai departe, proiectele pe care le-am început împreună cu toţii trebuie duse la bun sfârşit. Eu vă mulţumesc şi îmi doresc ca cei 4 ani ce urmează să aducă mult mai bine Maramureşului”.

Au urmat aplauzele fireşti, şi chiar dacă în ultima vreme au fost dueluri politice extrem de dure, cei care au fost până acum în opoziţie în CJ au simţit nevoia să se înscrie la cuvânt.

Am apreciat faptul că în locul tehnicii de „răsucire a cuţitului în rană”, liderii grupurilor aflate până acum în opoziţie au adoptat o atitudine cât se poate de decentă. Mai exact, discursurile lor au fost un fel de „iertăciuni”, conştientizând şicanele şi polemicile din ultimii 4 ani, însă au dat asigurări că totul a fost cu scop constructiv, pentru binele maramureşenilor. A fost chiar frumos din partea adversarilor politici să auzi că i se adresau lui Man spunându-i că „maramureşenii trebuie să aibă parte pe viitor şi de experienţa dumneavoastră”.

Ideea este că plenul şi conducerea CJ în formula în care au „lucrat” în ultimii 4 ani s-au despărţit, lăsând loc de „bună ziua”: „îmi doresc din tot sufletul ca patima politică să înceteze, după depunerea jurământului noului preşedinte. Voi fi în grupul consilierilor PD-L şi ne vom folosi experienţa acumulată în aceşti 4 ani în folosul Maramureşului. Nu este un slogan «facem totul pentru Maramureş», ci este o credinţă că fiecare dintre noi, în locurile în care ne aflăm, să facem ceea ce trebuie pentru Maramureş. Că nimic nu-i prea mult. Iar referitor la vot, e un vot. Dar să ştiţi că n-am tăiat nici pensii, nici salarii, nici n-am dat afară pe nimeni. Mulţumesc tare mult!”, a concluzionat Mircea Man.

 
Înscăunarea
 

La câteva minute după încheierea şedinţei de CJ, a început forfota. Pe lângă cei îndreptăţiţi să fie acolo, sala s-a umplut de fel de fel de personaje, care în asemenea situaţii speculează momentul pentru a se băga în seamă, sau, mai bine zis, pentru a fi băgaţi în seamă.

Sincer, depunerea jurământului noului preşedinte CJ Zamfir Ciceu n-a avut nici măcar un moment neaşteptat. Şi nu ne referim la solemnitatea întâlnirii, unde există obligaţia să se respecte anumiţi paşi. Ci ne-au făcut să zâmbim toţi cei care s-au tras la „ţol festiv”, s-au parfumat şi au venit să felicite noul preşedinte al judeţului. De atâtea ori am văzut acele zâmbete mieroase, îmbrăţişările şi promisiunile că „vă puteţi baza pe sprijinul meu dacă e nevoie”, încât nu dăm doi bani pe eforturile unora sau altora de a se băga sub pielea noii stăpâniri. Că, la fel, în mare aceleaşi persoane au avut grijă să-i ia invizibila scamă şi de pe umărul lui Mircea Man, a lui Marinel Kovacs (foşti vicepreşedinţi CJ), şi au fost la fel de atenţi şi cu foştii prefecţi ai Maramureşului.

Totul se poate rezuma simplu la faptul că Zamfir Ciceu este de acum noul preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş. Iar în scurt timp se va valida noua componenţă a Consiliului Judeţean, după care o să înceapă frământările pentru stabilirea vicepreşedinţilor CJ. Cât priveşte discursurile rostite la „înscăunare”, bineînţeles că au fost pline de cuvinte frumoase ce se rezumau la conştientizarea responsabilităţii funcţiei faţă de maramureşeni şi binele acestora. Noul preşedinte, Zamfir Ciceu, a avut un discurs aplicat şi echilibrat, vorbind despre posibilitatea continuării proiectelor şi lucrurilor bune şi îndreptarea celor cu probleme.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.