• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 26 Februarie , 2012

Arhiepiscopul major al Bisericii Romane Unite cu Roma, preafericitul Lucian Muresan, a devenit cel de-al treilea cardinal roman dupa Iuliu Hossu si Alexandru Todea, membri ai aceleiasi biserici. Evenimentul a avut loc in 18 februarie, la Bazilica Sf. Petru din Vatican si a adunat mii de credinciosi din intreaga lume. Printre martorii evenimentului istoric s-a numarat si un grup de 6 credinciosi Greco-catolici din comuna Dumbravita, in frunte cu parintele Daniel Muresan, ruda cu Prefericitul cardinal, care au putut participa la acest eveniment istoric datorita sponsorului UAC, care a acoperit cheltuielile de transport. Preotul spune ca: “Ceremoniile au constat in slujba de investire cu insemnele de cardinali ai noilor numiti in ziua de sambata (18 februarie)  si au continuat cu Sfanta Liturghie pontificata de Sfantul Parinte Papa in ziua de duminica. Am inteles ca aceste evenimente au putut fi urmarite si in tara noastra, mai ales pe TVR 2. Preafericitul Lucian a fost foarte incantat de tot evenimentul si de vederea grupului de pelerini din Dumbravita, aducandu-va aminte ca suntem in relatie de rudenie, eu fiind nepotul lui (nepot de frate). S-a bucurat sa ne vada si sa fim printre participantii la acest eveniment unic”.

 

Intre cei ridicati la rangul de cardinal se numara: Arhiepiscopul de New York Timothy Dolan, Arhiepiscopul Edwin F. O`Brien de Baltimore, Arhiepiscopul de Toronto, Thomas Collins, precum si Episcopul de Hong Kong, John Tong Hon si Arhiepiscopul Major George Alencherry din India. 18 dintre prelatii care au fost numiti cardinali vor avea si dreptul de a vota pentru alegerea noului Papa. Iar in pauza dintre momentele oficiale, preotul Daniel Muresan povesteste ca a avut ocazia sa schimbe cateva cuvinte cu inaltele fete bisericesti din intreaga lume: „inainte si dupa slujbele din Basilica Sf. Petru de sambata si duminica m-am bucurat sa pot discuta ba cu un cardinal din Hong Kong, ba cu un episcop din Bogota, ba cu un preot din Taiwan. Daca orice japonez are obligatia sa escaladeze Muntele Fuji o data in viata, sau orice mahomedan sa faca un pelerinaj la Mecca, eu cred ca orice crestin, de orice confesiune, se poate imbogati sufleteste, in cel mai inalt grad, vizitand Italia si Roma, unde mijlocirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel martirizati in cetatea eterna e atat de evidenta si de puternica. Se poate medita cum credinta si atasamentul crestin fata de Dumnezeu au facut posibila cresterea vietii crestinesti de la nivelul subteran al catacombelor Romei la inaltimea si maiestuozitatea unor catedrale ca Sf. Petru, Sf. Paul, Sf. Petru in Lanturi. Cat de mult putem sa ne imbogatim vazand capodopere de pictura, de sculptura ale artistilor renascentisti”.

 

La evenimentele de la Roma au participat pelerini din toata Romania, in total circa 600 de persoane, de diferite confesiuni. Dumbravitenii povestesc ca, chiar si in autocarul in care au calatorit ei, au fost aproximativ 10 credinciosi ortodocsi, care si-au dorit sa ia parte la acest eveniment important al crestinismului romanesc. Preotul spune ca: „In Bazilica au intrat aproximativ 1200 de oameni, iar ceilati au fost in Piata Sf. Petru din fata Bazilicii, unde e amenajat un spatiu cu ecrane imense  si se poate vedea desfasurarea slujbei. In total, au participat la eveniment peste 5 – 6 mii de oameni”.

 

  

„M-am bucurat ca am avut ocazia sa ma rog acolo in Bazilica edificata pe mormantul Sfantului Petru, pentru toti locuitorii comunei Dumbravita. Iar acesta nu-i lucru putin. La maretia momentului de a celebra Sfanta Liturghie in Bazilica Sf. Petru au contribuit atat faptul ca celebrarea Slujbei s-a facut cu Sfantul Parinte Papa, cu cei 12 cardinali nou numiti, printre care si Cardinalul Lucian, cat si impreuna cu alti peste 150 de episcopi si peste 300 de preoti de toate culorile, de pe toate meridianele Globului. Universalitatea Bisericii lui Hristos s-a evidentiat nu numai prin participarea numeroasa si diversa, ca reprezentanti ai multor natiuni, dar si prin varietatea limbilor prezente in rugaciunile Sfintei Liturghii: latina, italiana, engleza, chineza, hindi, germana, franceza.” - Preotul Daniel Muresan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.