Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Guvernul PNL a lansat Planul Național de Redresare și Reziliență: cum vor fi cheltuite cele 30 de miliarde de euro de la UE
Guvernul PNL a lansat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în prezența premierului Ludovic Orban și a altor membri ai executivului.
„Este un plan amplu şi vom avea peste 30 de miliarde de euro din fonduri europene pentru a finanţa măsurile din acest plan. Este o măsură foarte largă care se referă şi la reforme, şi la măsuri de infrastructură, şi la multe sectoare care trebuie să fie şi modernizate, dar şi redresate”, declara, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Klaus Iohannis.
PNRR este documentul strategic al României care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional pentru instituirea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR). Sursa de finanţare este reprezentată de fondurile alocate pentru România în cadrul MRR şi în completare din surse alocate de la bugetul de stat.
Printre proiectele incluse sunt cele de infrastructură pentru mobilitate urbană, regenerare urbană, turism şi cultură, ecologizare platforme industriale, construire / reabilitare / modernizare clădiri publice, inclusiv clădiri pentru spaţii de lucru, tehnice, cazare şi desfăşurarea activităţilor instituţionale, în vederea scăderii emisiilor de carbon, investiţii în infrastructura educaţională şi dotarea cu echipamente de laborator pentru toate formele de învăţământ, inclusiv învăţământul profesional şi tehnic, învăţământul dual şi colegii centenare, învăţământul universitar, investiţii în campusuri, reabilitare / modernizare / extindere clădiri existente şi clădiri noi, reabilitare / modernizare / extindere sisteme centralizate de producere şi distribuţie a energiei termice necesare populaţiei în valoare de maxim 450 milioane lei.
Fondurile vor fi alocate şi proiectelor de infrastructură publică din domeniul sănătăţii pentru: extinderea/reabilitarea/modernizarea clădirilor destinate unităţilor sanitare, dotarea cu aparatură şi echipamente medicale a acestora, reorganizarea circuitelor pentru a răspunde condiţiilor igienico-sanitare în vigoare, cu asigurarea unor circuite temporare în caz de epidemii, pandemii şi alte situaţii de urgenţă, precum şi alte măsuri necesare creşterii rezilienţei în sfera oncologică, a bolilor cardio-vasculare şi ATI.
De asemenea, vor primi alocare europeană şi proiectele de infrastructură de apă-canalizare ai căror beneficiari finali sunt operatorii de apă şi canalizare pentru extinderea, modernizarea, reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare existente, inclusiv pentru aglomerările pentru care numărul de gospodării este sub 2.000 pentru racordarea la reţeaua de canalizare cu condiţia să accepte soluţia tehnică de racordare prevăzută de legislaţia în vigoare pentru aglomerări sub 2.000 de gospodării, în limita valorii de maxim 250 milioane lei.
Finanţare vor primi şi proiectele de infrastructură edilitară destinate localităţilor rurale limitrofe localităţilor urbane pentru: apă-canalizare, modernizare/extindere/reabilitare/dezvoltare de drumuri interioare ale localităţilor, mobilitate urbană în parteneriat cu localităţile urbane, regenerare urbană, sistem de iluminat public, sisteme inteligente de distribuţie a combustibililor de tranziţie, sisteme centralizate de alimentare cu energie termică destinate localităţilor rurale limitrofe localităţilor urbane, în limita valorii de 250 milioane lei.
Călin Bota, candidat PNL pentru Camera Deputaților, a declarat că: „Fondurile europene alocate din Planul Național de Redresare și Reziliență le vom folosi pentru a implementa proiectele de care județul nostru are nevoie. Trebuie să folosim banii europeni în mod inteligent prin adoptarea unor măsuri benefice pentru maramureșeni și să valorificăm cât mai mult potențialul de dezvoltare al Maramureșului”.
Material electoral la comanda PNL Maramureș, Realizat de: S.C. NEW MEDIA S.R.L., Cod AEP - 11200025.