• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Octombrie , 2012

Guvernarea Băsescu-Boc poartă responsabilitatea penală pentru pierderea fondurilor europene

Decizia de joi a Comisiei Europene constituie nota de plată a guvernelor patronate de Traian Băsescu, iar acest regim poartă întreaga responsabilitate pentru eventualele pierderi de finanţări de la Uniunea Europeană, pentru că oficialii Uniunii Europene nu s-au lăsat şi nu se vor lăsa vreodată impresionaţi de frunzele Elenei Udrea, de parcurile ei din păduri sau de bazinele părăsite. Această decizie vine să confirme că tot ceea ce am spus ani de zile despre jaful şi risipa banilor europeni a fost adevărat şi a fost văzut de Europa, care vine acum să ne dea o lecţie.

 

Încă din primăvara anului 2011, pe baza informaţiilor pe care le-am primit de la Comisia Europeană, echipa de europarlamentari ai USL, dar şi noi, cei din ţară, am atras în mod repetat atenţia Guvernului Boc asupra riscului enorm ca România să se confrunte cu pierderi uriaşe de finanţări europene ca urmare a proastei gestionări a acestora de către autorităţile româneşti.

Aceste proceduri au fost demarate pentru că în perioada vizată s-au constatat deficienţe grave în domeniul achiziţiilor publice şi în implementarea acestor fonduri, fiind încălcate, în această perioadă, procedurile europene privind achiziţiile publice.

 

Guvernul USL şi-a concentrat toate eforturile pentru a rezolva problemele grave lăsate în urmă de PDL. Toate aceste lucruri se întâmplă doar pentru că în anii săi de guvernare, PDL a încurajat frauda şi corupţia. Discutăm despre proceduri netransparente, criterii restrictive, licitaţii câştigate de firme care n-ar fi avut dreptul nici măcar să participe, conflicte de interese sau fonduri deturnate.

În faţa unor pierderi de o asemenea gravitate egală cu consecinţele unui război purtat împotriva României, primul ministru şi Guvernul în ansamblul său trebuie să încerce să îndrepte ceea ce se poate îndrepta în aceste două luni. În acelaşi timp, cazurile celor care din incompetenţă, neglijenţă sau rea-voinţă au adus România în faţa acestei situaţii, ar trebui aduse în faţa instanţelor, care să stabilească responsabilitatea administrativă şi penală a guvernării Băsescu-Boc, pentru că, în cele din urmă, cei mai afectaţi de aceste decizii sunt cetăţenii României, privaţi de fonduri atât de necesare dezvoltării ţării şi a condiţiilor de trai.

Guvernul are la dispoziţie 2 luni de la momentul primirii scrisorilor, pentru a convinge Comisia Europeană că a rezolvat problemele pe care misiunile de audit ale CE, dar şi ale Curţii de Conturi din România, le-au identificat. În momentul de faţă, Guvernul USL a luat măsurile necesare şi suntem în faza a doua, cea a aplicării corecţiilor financiare de către CE.

Totuşi, o veste bună este faptul ca aceşti bani nu se pierd, nu se întorc la UE, ci pot fi transferaţi către alte programe unde nu au fost constatate nereguli şi unde am performat mai bine          

Astfel, unul dintre obiectivele guvernului USL, pentru perioada următoare, dar şi pentru viitoarea guvernare, pentru că procedura de presuspendare ne dă, totuşi, şansa să îndreptăm problemele din sistem, o reprezintă deblocarea fondurilor europene şi convingerea oficialilor Uniunii Europene că năravurile care ne-au adus această sancţiune au dispărut din conducerea României, iar echipa USL este una profesionistă, care ştie să gestioneze şi să utilizeze eficient fondurile europene.

 
 

Dragoş Titea, secretar general Departament Transporturi al PSD

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.