• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Mai , 2012

Începe marea „fotoliadă”!

Schimbarea Guvernului aduce schimbarea gărzii şi în Maramureş. Primul vizat pe lista schimbărilor este prefectul Sandu Pocol, care, conform protocolului, ar trebui să fie înlocuit cu un reprezentant PSD. Urmează şi şefii de deconcentrate care nu se dezic de PDL.

 

Căderea Guvernului Ungureanu are efect de domino şi în teritoriu. Schimbarea şefilor de deconcentrate, spitale etc. a devenit deja tradiţie, deşi, la nivel teoretic, toate partidele sunt de acord că nu carnetul de partid e important pentru ocuparea unui post. Asta până când ajung la Guvernare. Acum, ca de fiecare dată, cutremurul de la vârf se propagă în teritoriu. Urmează o adevărată bulibăşeală administrativă, care se va lăsa cu demiteri, schimbări şi evaluări.

De altfel, primul care a dat startul schimbărilor la începutul primăverii a fost chiar preşedintele PDL, Mircea Man, care, după căderea Guvernului Boc, a anunţat că va cere noului guvern condus de Mihai Răzvan Ungureanu să evalueze activitatea unor directori. Au fost menţionaţi directorii APIA, Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Oficiului pentru Protecţia Consumatorului, oameni care rămăseseră pe posturi din guvernările trecute şi care şi-au câştigat funcţia, de cele mai multe ori în instanţă. După căderea Guvernului Ungureanu, şi USL vrea evaluări şi schimbări.

 

Primul pe listă, prefectul Sandu Pocol. Miza, evident, este importantă în contextul organizări alegerilor locale. Gabriel Zetea, purtătorul de cuvânt al PSD, spune că: „Urmează să se facă propuneri pentru funcţiile de prefect, subprefect şi secretarii de stat. Se vor face zilele acestea, pentru ei sunt primul eşalon, ei sunt cei care trebuie să pună în aplicare politica Guvernului. După care, în funcţie de implicarea politică sau nu a directorilor din instituţiile deconcentrate sau din alte agenţii, se va trece şi acolo la schimbarea acestora. Dar nu pe toţi şi în orice condiţii”. Pentru funcţia de prefect, a fost vehiculat numele preşedintelului PNL, Radu Ştef, însă, conform protocolului, acolo unde candidatura la CJ revine ACD-ului, funcţia de prefect ar trebui să revină PSD-ului. Oricum, negocierile vor fi cu siguranţă dure. La fel şi schimbările, pentru că prefecţii sunt înalt funcţionari publici.

 

În rest, la nivel oficial şi teoretic, nu vor fi schimbări majore. Zetea susţine că: „Discuţiile şi promisiunea Guvernului Ponta este de a nu schimba pe criterii politice în nicio instituţie deconcentrată, în agenţii neguvernamentale, absolut nicăieri. Încercăm să eliminăm practica nefastă pentru administraţia românească pusă în aplicare de PD-L,prin care inclusiv femeia de serviciu era numită politic.

Dar în măsura în care directorii care sunt astăzi pe post vor fi dovediţi că duc muncă politică, sau în următoarea perioadă în campania electorală, iar funcţia lor este de funcţionari publici, evident că se va merge pe schimbarea lor. La cel mai mic semn că încearcă să facă mişcări politice, vor fi schimbaţi. E şi normal să fie aşa. Evident că aproape toţi directorii din Maramureş sunt numiţi politic de Mircea Man (preşedintele Consiliului Judeţean n.red.). Avem despre toţi o anumită evidenţă a activităţii lor politice. Iar cei care sunt angrenaţi inclusiv în campania electorală vor fi primii vizaţi pentru schimbare”.

 

Evident, pe lista neagră se află numele grele ale partidului, oameni implicaţi în campaniile electorale, fie ca şi strategi, fie ca şi candidaţi, gen Mariana Pop. Tocmai de aceea, cu unii dintre ei se negociază schimbarea carnetului de partid. Vom reveni.

 

Judeţul Maramureş, 2 miniştri

 

Noul Guvern condus de Victor Ponta are şi doi maramureşeni. Ministrul desemnat al Educaţiei, Corina Dumitrescu, este sigheteană, dar a părăsit repede capitala „Maramureşului Istoric”. Este fondatorul Universităţii Creştine “Dimitrie Cantemir”, pe care o şi conduce din 2007 până în prezent. În urmă cu câţiva ani, şi-a mutat familia din Sighetu Marmaţiei în Bucureşti, aşa că puţină lume a mai auzit de ea. Soţul său, deputatul PSD Cristian Dumitrescu, este preşedintele Comisiei pentru Invăţământ a Camerei Deputaţilor. Corina Dumitrescu a fost propusă şi în trecut pentru funcţia de Ministru al Justiţiei, iar din 2008 este membru CSM din partea societăţii civile. Această validare a fost plină de peripeţii. Şi atunci, ca şi acum, Corina Dumitrescu a fost acuzată de incompatibilitate, trebuind să aleagă între funcţia de rector şi aceea de membru a CSM. Acum, ea este din nou cercetată de CSM pentru incompatibilitate.

 

De asemenea, în Guvernul Ponta se mai regăseşte un alt om din învăţământul maramureşean, liderul sindicatului din învăţământul maramureşean, Liviu Marian Pop, propus ministru delegat în Ministerul Muncii, poziţie din care doreşte să revigoreze dialogul social.

Comentariile celorlalți

dorel pe 10.05.2012 la 12:44
si care-i drama? bombonel sandu are post rezervat in invatamant sau poate sa fie numit inalt functionar guvernamental conform legii!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.