• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Mai , 2009

Gustul traditiei. Traditia gustului.

Unele produse traditionale, cunoscute si apreciate de o larga categorie de consumatori, pot da nastere unor afaceri de succes. Dovada? Societatea Saitos din Baia Mare. Norbert Saitos a infiintat societatea in ianuarie 2009. Ideea unei astfel de afaceri i-a venit dintr-o intamplare despre care povesteste, zambind: „Acum doi ani, sotia mea era insarcinata si i s-a facut pofta de celebrul cozonac secuiesc – kürtõskalács, toata lumea cunoscand, mai degraba, aceasta denumire. In Baia Mare, nu am gasit nicaieri. M-am pornit la drum. Pana in Cluj am ajuns, cautand kurtos”. Asa se face ca Norbert Saitos a procurat cea mai buna reteta traditionala, a adus echipamentele si metoda prepararii si a coacerii direct din secuime si a deschis patiseria Fifi din bulevardul Traian numarul 7. Potrivit unor cronici, kürtõskalács este mentionat inca de prin 1700. La acea vreme, deliciosul cozonac era servit cu ocazia serbarilor satesti. Obiceiul era ca femeile sa prepare aluatul pentru kürtõskalács inca de la pranz. Seara, dupa dospire, fiecare familie ducea aluatul pregatit la locul serbarii, ca sa il coaca impreuna cu tot satul. Duceau nuca, mac, formele din lemn pe care urma sa se infasoare aluatul si mojarul din cupru in care se zdrobeau ingredientele. Din aluat, se formau niste fire de grosimea degetului, care se infasurau pe formele din lemn. Apoi, cu o pana curata de gasca imbibata in untura, se ungeau cozonacii. Acestia se coceau pe jar. Cand acestia se rumeneau, erau presarati cu nuca ori mac. Pana nu se coceau toti cozonacii, nimeni nu manca si nici nu bea nimic. Dansul incepea abia dupa ce se manca si ultima bucatica de kürtõskalács. Intreaga istorie a celebrului cozonac o aduce acum, in Baia Mare, societatea Saitos. E drept ca acestia nu se coc de catre toti orasenii, nici nu se organizeaza serbarile de altadata. Insa gustul delicios a ramas acelasi. Traditia s-a pastrat si e data mai departe, peste generatii. „La inceput, am impartit kürtõskalács prin tot orasul, gratuit. Asa ne-am facut cunoscuti si am castigat clientela pe care o avem acum. E important sa se stie faptul ca nu facem economie la ingrediente, folosim tot ce trebuie pentru ca produsele noastre sa aiba un gust desavarsit. Nu utilizam nici conservanti, nici coloranti artificialil”, povesteste Norbert Saitos. Tot la Patiseria Fifi, veti gasi si delicioase sortimente de prajituri de casa, croissant etc, iar pe terasa, puteti savura inghetata, cafea si bauturi racoritoare. Aici, se preiau si comenzi pentru nunti, botezuri si alte evenimente. In plus, cei interesati pot obtine mai multe informatii sunand la 0743-165.313. In curand, Norbert Saitos pregateste o schimbare: „Vrem sa fim cat mai aproape de oameni. Astfel, vom deschide un punct de lucru mobil, cu care ne vom afla, in fiecare zi a saptamanii, in alte locatii (parcarea de la Real, parc, Piata de Alimente etc). De asemenea, onoram si comenzi la domiciliu, cu conditia ca o comanda sa insemne minim 5 bucati de kürtõskalács”, spune patronul. Asadar, daca duceti dorul unor clipe „dulci”, nu ezitati sa faceti o vizita pe bulevardul Traian nr. 7! Produsele delicioase, atmosfera primitoare si servirea ireprosabila va vor convinge ca merita sa reveniti. Monika Krajnik monika@gazetademaramures.ro

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.