Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Gunoiul menajer, o problemă scumpă în Baia Mare
Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a prezentat în fața presei băimărene câteva din proiectele de început de toamnă ale municipiului Baia Mare. Chiar dacă vremea de afară este extrem de călduroasă, iar vremea concediilor este în toi, activitatea administrativă a orașului este la cote interesante.
Prima chestiune prezentată a fost cea legată de prezența cailor și a căruțelor în Baia Mare. Primarul a spus că cei care trebuiau să se ocupe de aceste aspecte nu au făcut-o, iar lucrurile au scăpat de sub control.
Cătălin Cherecheș a spus că pe raza municipiului au fost identificați 120 de cai și atelaje în zonele Craica, Pirită, Valea Borcutului, Ferneziu.
„Din punctul meu de vedere, în Baia Mare nu trebuie să acceptăm transportul de atelaje trase de cai, nici alte tipuri de activități cu cai”, a spus primarul băimărean. El a precizat că au fost emise somații pentru ca aceste atelaje și caii să fie retrase de pe raza orașului. Somațiile au expirat și în perioada următoare vor fi ridicați caii ce umblă în Baia Mare. Pentru a nu se produce accidente și pentru ca aceștia să nu fie sacrificați la abator, în urma unui contract cu o firmă din Curtuiuș, caii ridicați vor fi adăpostiți timp de 15 zile după care vor fi dați unor țărani care au ce face cu ei, la munci agricole și în gospodării.
Dar cel mai important punct prezentat a fost situația Drusal. După cum se știe, operatorul ce se ocupă de curățenia menajeră și stradală a anunțat măriri de tarife din cauza faptului că a executat o rampă de gunoi temporară pe trei ani, din resurse proprii. O situația fără prea multe explicații, dar care ar urca facturile Drusal la cote pe care băimărenii nu le-ar fi bănuit la începutul acestui an.
Se știe că gunoiul menajer este o afacere din care se câștigă bani serioși. Se măresc tarifele deoarece oamenii nu prea au ce face, nu pot sta cu gunoiul neridicat, drept urmare tarifele sunt acceptate într-un final.
În Baia Mare, în acest an au fost solicitate trei astfel de măriri de tarife din mai multe cauze. Nu are rost să revenim pe aceste măriri, unele neaplicate decât în câteva luni, iar cea cu rampa temporară ar urma să fie prezentă pe noile facturi.
Un obicei idiot al firmei este cel de a se emite facturi la două luni, practic în a treia lună pe ultimele două luni. Problema este că în cursul unui an, cum a fost acesta, cu multe schimbări de tarife, nu reușești să îți dai seama ce plătești, cât, cum.
Probabil se folosește această metodă pentru a crea această bulibășeală din care nu se înțelege nimic.
Primarul Cătălin Cherecheș a spus câteva lucruri interesante despre Drusal și problema gunoiului menajer.
„Am constatat o situație gravă la societatea Drusal. Societatea Drusal care funcționează la jumătate din capacitate. Din ceea ce solicităm noi cu privire la curățenia stradală și menajeră, se realizează mult mai puțin, cu doar 50% din capacitatea firmei. Au fost amendați, dar...
Lucrurile sunt simple! Avem o licitație în curs pentru curățenia stradală și deszăpezire. Este o licitație de maxim patru ani. În paralel lucrăm la un proiect prin care, în urma unui studiu, să gestionăm salubrizarea stradală și menajeră și deszăpezirea în mod unitar pentru Baia Mare, dar și pentru zona metropolitană”, a spus primarul de Baia Mare.
Potrivit acestui proiect, ar urma să vină în Baia Mare un operator care să investească într-un banalizor de deșeuri, o metodă modernă, o metodă a anului 2017, prin care gunoiul menajer poate fi transformat cu metode curate, fără ardere în cuptoare, în energie electrică și termică pentru încălzirea apei.
„Am constatat că se închide rampa de gunoi de la Italsofa, dar se deschide altă rampă pe care se va depozita provizoriu gunoiul menajer de pe raza municipiului Baia Mare, așa ni s-a spus. Dar constat că vin deșeuri din tot Maramureșul. Nu știu cum au procedat alții, dar noi nu am acceptat acea sumă de 130 de lei pe tonă solicitată de societatea Drusal, pentru că, la momentul licitației, la începutul anilor 2000, obligația în licitație, pentru prestator era să ai o rampă de depozitare. Și faptul că astăzi au făcut o rampă provizorie era doar o obligație în raport cu municipiul Baia Mare și pentru acest lucru nu trebuie să plătim!
Noi considerăm că Drusal trebuie să aibă o rampă de depozitare, sau să găsească o modalitate de eliminare a deșeurilor de pe raza municipiului Baia Mare.
Trebuie să vedem ce se va întâmpla cu această nouă rampă provizorie de gunoi, de pe raza comunei Groși, peste un an, doi, trei! Cred că cetățenii de acolo nu au fost informați corect despre ce se întâmplă acolo, iar autoritățile de mediu ar trebui să verifice. Iar dacă au dat avize, am vrea să știm și noi pe ce bază au dat aceste avize și care sunt garanțiile că această suprafață, după ce va fi umplută de gunoaiele din tot Maramureșul, va fi ecologizată. Cine garantează acest lucru? Cine garantează că Drusal nu va intra în faliment și nu va mai avea posibilitatea de a executa lucrări de ecologizare”, a spus Cătălin Cherecheș.
Din păcate, cei care suferă sunt băimărenii care sunt obligați să plătească tarife ce încep să devină aberante.
Poate ar trebui să vedem cine a adus firma Drusal în Baia Mare în condițiile în care orașul a avut un serviciu de curățenie a gunoiului menajer.