Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Gunoierii Maramureșului refuză să mai ridice gunoiul menajer, fracția umedă. Mizerie mare
În spațiul public a apărut, spre sfârșitul săptămânii trecute, un anunț incredibil. Principalul operator de salubritate al Maramureșului, SC Drusal, nu va mai ridica fracția umedă a gunoiului menajer pentru populație și agenți economici. Gunoierii de la Drusal au activitate în peste 30 de localități din județ și în Baia Mare.
Revolta gunoierilor a fost explicată în puține cuvinte, de fapt nu prea a fost explicată astfel încât populația să înțeleagă corect ce se întâmplă. Avem în județ o situație asemănătoare cu cea din București, sectorul 1, unde nu a fost ridicat gunoiul menajer multe zile la rând. Motivele de aici, însă, nu sunt similare cu cele de acolo, doar metodele operatorului sunt aceleași. „Nu mai ducem gunoiul menajer, iar populația, cea plătitoare de taxe și impozite, să se descurce”. Gunoi mare!
În anunțul sec și scurt apărut pe ici-colo se vorbește de fracții umede și fracții uscate. Încercăm să explicăm ce înseamnă asta. Gunoiul menajer este împărțit în mai multe componente. Așa-zisele părți uscate: cartoane, hârtii, recipiente din sticlă, din plastic, doze de bere și suc, metal. Mai este componenta umedă, adică gunoiul menajer biodegradabil: mâncare, resturi de mâncare, coji de legume și fructe, alte gunoaie care se degradează. În mod normal, operatorul care ridică gunoiul menajer ar trebui să aibă o modalitate prin care colectează separat aceste fracții. Apoi, ar fi trebuit ca populația și agenții economici să fie învățați cum să ducă gunoiul la containere.
În urmă cu ceva ani, cei de la marele Drusal au tot spus pe toate canalele media că vor face un program, pe cartiere, în Baia Mare și în localitățile în care operează, prin care populația să fie învățată cum să colecteze gunoiul. Iar agenții economici, de asemenea. Într-o formă simplificată, toți ar trebui să aibă coșuri de gunoi în care sunt depozitate separat componentele umede de cele uscate.
Cei de la Drusal nu au făcut nimic, au adus doar acele igluri, chestiile alea mari, colorate cu găurele mici prin care trebuie să arunci fracția uscată. Atunci, pe igluri erau lipite afișe cu ce se poate arunca în ele: sticlă, hârtie, metal. Inteligenții de la Drusal s-au gândit că ajunge așa ceva și au uitat de promisiuni.
În schimb, au tot cerut mărirea taxelor de salubrizare, adică creșterea prețului pe motiv că merg în pierdere și așa mai departe. Drusal are angajați foarte mulți romi, cei care fac munca grea, mizerabilă, cu un salariu minim pe economie sau poate nici atât. În schimb, barosanii au salarii de baștani. Altfel ar fi plecat de aici. Mai știm că sunt multe discuții cu reprezentanți ai Primăriei Baia Mare pentru plata unor facturi. Administrația băimăreană i-a acuzat pe cei de la Drusal că nu au facturat corect, că nu s-au achitat de serviciile asumate.
În altă ordine de idei, după ce au fost puse iglurile, cetățeanul, plătitor de taxe și impozite a putut observa că mașinile ridicau gunoiul la grămadă. Așa că degeaba se făcea o selecție - fracție umedă și fracție uscată - gunoiul ajungea în aceeași mașină și, implicit, era depozitat, probabil, pe rampa de gunoi, la fel, neselectat. Ca atare, oamenii au început să arunce gunoiul în containere. Unii mai pun sticle în acele igluri. Igluri care s-au răblăgit, sunt murdare, mizerabile de nu îți vine să te apropii de ele, darămite să îți mai bagi și mâinile pe-acolo. Apoi, iglurile sunt puse la grămadă, pe lângă platforma de gunoi. Sunt plasate atât de apropiat unul de altul încât este imposibil să mai poți arunca gunoiul uscat. Lucru de mântuială, făcut doar să nu se spună că nu este făcut. Și pentru toate astea, baștanii de la Drusal pretind taxe mari, tot mai mari. Rușine. Întâi trebuie să oferi, apoi să ceri.
O altă problemă este cea cauzată de agenții economici care au magazine sau spații la parterul unor blocuri. Aceste firme produc mult gunoi uscat pe care îl depozitează incorect. Nu folosesc iglurile, ci este depus lângă platforma de gunoi. De acolo el este împrăștiat sau ridicat de țiganii căutători de gunoaie.
O a treia problemă este generată de romi. Aceștia, cei care se ocupă cu gunoiul, vin periodic și golesc iglurile de fracția uscată. Le răstoarnă, le deschid și iau sticle, cartoane etc. Toate astea sunt duse la firmele de reciclare. Chiar așa. Firmele de reciclare preiau gunoiul uscat, în mare parte, de la romii căutători de gunoaie!?
Este aici o axă care te pune pe gânduri. Cu siguranță, avem parte de o mafie a gunoiului menajer. Cine face parte din ea, nu poate fi chiar așa greu de înțeles. Desigur, sunt doar presupuneri, dar... mai știi?! Pentru exemplificare, postăm o fotografie de la o platformă de gunoi, pentru a se vedea cum sunt dispuse celebrele igluri mizerabile. Să vedem dacă baștanii de la Drusal ar îndrăzni să aducă gunoiul aici. Trebuie reținut, această situație este de mult timp, de mai mulți ani, nu a apărut doar acum, că nu există un loc unde se poate depozita gunoiul... Povești nemuritoare!