• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Aprilie , 2012

Gardul zâzaniei din Şomcuta Mare

Prejudicii în valoare de 5.000 de lei şi o factură a abaterilor financiar-contabile care depăşeşte 5,9 milioane de RON! Pe scurt, concluzia oficială a Curţii de Conturi în legătură cu modul în care a gestionat banii publici Grupul Şcolar “Ioan Buteanu” din Şomcuta Mare.

 

Instituţia de învăţământ a devenit ţinta mai multor acuze şi suspiciuni în comunitatea din Şomcuta Mare, şi, documentele organelor de control demonstrează că semnele de întrebare sunt întemeiate.

În prezent se lucrează la gardul instituţiei de învăţământ. Asta deşi, există voci care susţin că gardul care exista nu avea nicio problemă. Acum, din banii statului se plătesc bani pentru acelaşi gard. Mai mult, deşi lucrarea nu e nici pe departe finalizată, şi a fost blocată o vreme, se spune că banii s-au achitat încă din decembrie 2011. Plăţile în avans par să fie însă o practică curentă a instituţiei, deoarece se spune că, în acelaşi mod, în decembrie 2008 s-a achitat nişte polistiren ridicat abia peste un an! Directorul recunoaşte că plata s-a făcut în avans dar spune că acest lucru s-a întâmplat pentru ca instituţia să nu piardă banii şi recunoaşte de asemenea că lucrările au fost blocate o vreme, dar spune asta din cauză că trebuiau obţinute avizele necesare, deoarece iniţial nu se gândise nimeni că gardul va trebui dărâmat, ci se credea că va fi suficientă „îndreptarea” lui.

De asemenea, directorul Ioan Coteţ recunoaşte că lucrarea a fost atribuită prin încredinţare directă, dar spune că asta din cauză că la finele anului trecut, când s-au alocat banii nu mai era timp pentru organizarea unei licitaţi: “Gardul vechi a fost făcut pe vremea lui Ceauşescu. Am constatat că nu avea fundaţie deloc şi se răsturna pe şcoală, Liceul arată foarte bine şi am zis să amenajăm şi partea din curtea liceului. Am primit pentru reabilitarea şcolii 2,2 miliarde de lei vechi, la finele anului trecut, pe care n-am putut să-i folosesc că era sfârşit de an şcolar şi atunci se puteau folosi până la 15.000 de Euro prin cerere de ofertă şi am pornit la construcţia gardului. Au încercat să-l îndreptăm dar am văzut că nu aveam deloc fundaţie. Nu am pornit pe ideea că-l demolăm, dar a fost nevoie. Acum va fi din beton, din fier forjat. Lucrarea costă cam 15.000 de lei”.

 

Curtea de Conturi a descoperit că:

„Grupul Şcolar “Ioan Buteanu” din Şomcuta Mare este o entitate la care s-a constatat neînregistrarea investiţiilor efectuate la mijloacele fixe, în scopul îmbunătăţirii parametrilor tehnici iniţiali, ca o majorare a valorii de intrare a mijloacelor fixe, în suma de 3.418 mii lei. În urma misiunii de audit financiar efectuată la Grupul Şcolar „Ioan Buteanu” din Şomcuta Mare s-a mai constatat că entitatea nu a înregistrat în evidenţa contabilă diferenţele din reevaluarea activelor fixe corporale, de natura construcţiilor. Activele fixe corporale date în administrarea entităţii auditate au fost reevaluate în anul 2008 de către Primăria Şomcuta Mare, aceste active făcând parte din domeniul public al oraşului. Situaţia privind rezultatele reevaluării clădirilor administrate de către fostul Liceu teoretic “Ioan Buteanu”, nu a fost solicitată de către conducerea entităţii şi nici transmisă de către Primărie pentru a se înregistra în situaţiile financiare proprii. Valoarea estimată a abaterii este în sumă de 2.511 mii lei”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.