• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Aprilie , 2012

Dincolo de ieri

În aprilie ar fi fost ziua lui Grigore Man şi a fost omagiat prin apariţia unei cărţi. Fiica lui Grigore Man, ca să păstreze memoria tatălui său vie, care lucra la o carte cu titlul “Dincolo de ieri”, în semn de preţuire, a dat spre tipărire cartea respectivă. “Eu am reuşit să fac o prefaţare, unde am spus că Grigore Man a fost unul dintre grănicerii de frunte din această parte de ţară, care s-a luptat pentru promovarea culturii române”, spune scriitorul Nicoară Mihali.

 

Cartea “Dincolo de ieri – repere critice” fixează portretele unor mari intelectuali români de la Mihai Eminescu, la Vasile Voiculescu, Alecu Russo, la Anton Pann, Andrei Mureşanu, Ion Burnar, Nicolae Iuga (doi intelectuali ai Maramureşului) etc. Protretizează şi pe unul din unchii săi, membru al Academiei Române şi un mare profesor lingvist din perioada interbelică a Universităţii din Cluj – Nicolae Drăganu. “De la acest unchi cred că Grigore Man avea şi o aplicare spre etnografie, lingvistică, interpretare legată de toponimia locurilor. Încheie cu o poveste întâmplată în îndepărtate vremuri, în care era o luptă între zăgreni şi cei din Târlişua. Ca o paranteză, în Târlişua, în noiembrie 1885, s-a născut Liviu Rebreanu. S-a născut într-o noapte în care începuse să ningă, în satul în care mai târziu se naşte Grigore Man. Mama lui Rebreanu, prinsă în durerile naşterii, s-a chinuit vreo două ore, până când cineva din strămoşii lui Grigore Man a tras clopotele bisericii şi cu sunetul acela de clopote de aproape o oră s-a născut marele romancier Rebreanu.

 

Dincolo de un istoric al religiilor, redactor de emisiuni culturale de televiziune, dincolo de preocupările pentru istoria muzicii, a fost în funcţii publice aproape toată viaţa.La Inspectoratul Şcolar a fost director vreo 12 ani, iar la Muzeul de Istorie a fost vreo 6 ani. Este perioada în care a scris celebra lucrare, premiată şi de UNESCO «Istoria bisericilor de lemn din Maramureş»”, a adăugat scriitorul maramureşean.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.