• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 Iunie , 2023

Grigore Leșe a vizitat Grădinița din comuna Băsești recent renovată de Asociația BookLand

 Grigore Leșe a acceptat invitația Asociației BookLand de a vizita Grădinița & Școala Primară din comuna maramureșeană Băsești pe care aceasta le-a renovat în ultimele șase luni împreună cu partenerii, comunitatea și autoritatea locală.

Extensia de clădire a Grădiniței & Școlii Primare nu avea nici măcar acoperiș atunci când directorul instituției, Crina Blidar, a înscris școala în campania de renovare a asociației. Din cauza infiltrațiilor, căzuse o bucată de tavan. Însă, până în decembrie 2022, când asociația a deschis șantierul, Primăria Băsești a rezolvat acest aspect. Totuși, atmosfera era în continuare tristă, jumătate din actuala clădire fiind „la roșu” cu bolțarii BCA la vedere.

În clădirea veche era un tablou sumbru: sobe, podele vechi, tâmplărie antică, culori reci pe pereți, toaletă nefuncțională. Copiii băteau mingea pe smocurile de iarbă care mai salvau curtea plină de nămol pe timp de ploaie.

Prin programul asociației de Renovare școli în mediul rural”, sub motto-ul: „Împreună CONSTRUIM oameni”, în anii 2020-2022, 68 de școli din satele României s-au transformat în spații moderne în care, anual, 15.000 de copii merg cu plăcere să învețe. Iar anul acesta pe lista renovărilor au fost adăugate încă 10 școli situate în ultimele opt județe rămase neacoperite, astfel că, în fiecare județ al țării, BookLand va avea între 1 și 6 școli/ grădinițe reabilitate în ultimii 3.5 ani. Asociația a reușit această performanță fără granturi europene, pur și simplu motivând autoritățile și comunitatea locală să se implice, dar și mobilizând sute de companii să contribuie cu bani sau materiale de construcții. Astfel se vede puterea și determinarea mediului de afaceri privat în a schimba lucrurile în domeniul educației, iar asta într-un timp record și de zeci de ori mai eficient în ceea ce privește cheltuielile.

Într-o seară de septembrie, în anul 2021, la aproximativ patru săptămâni de la revenirea mea ca dascăl și, de această dată, manager la școala unde m-am format ca om, unde am făcut primii pași spre lumea minunată a cunoașterii, navigând pe internet, am dat peste apelul de selecție al Asociației BookLand, care sub sloganul «Împreună CONSTRUIM oameni» a pornit o campanie de renovare și reabilitare a școlilor din țară. Nu întâmplător, am aflat, în preajma Sfintei sărbători a Crăciunului, de faptul că școala noastră a fost selectată pentru a fi reabilitată, mai exact clădirea unde funcționa grădinița și o clasă de ciclul primar. Astfel, am pornit pe drumul de... așezare a lucrurilor și intrarea noastră în normalitate împreună cu Asociația BookLand și, bineînțeles, cu Primăria și Consiliul Local al Comunei Băsești. Ajuns la finalitate, proiectul este de mare importanță pentru părinți, pentru dascăli dar, în mod special, pentru elevii și preșcolarii noștri. Nu a fost un drum ușor, a fost greu, nu putem spune nici că nu mai este nimic de făcut, încă sunt foarte multe de făcut, dar, de pe locul pe care ne-am aflat cu un an în urmă (cred că am ocupat ultimul loc din zonă), ca spațiu educativ adecvat și dotări, acum am cam sărit mai multe trepte și îndrăznesc să spun că suntem în top!” – a spus Crina Blidar, director Grădinița & Școala Primară Băsești.

De pământ, așa se spune, sunt din Stoiceni. Un sat cu 140 de fumuri. Copilăria este o stare de rai! Atunci când m-a invitat Asociația BookLand să vizitez Grădinița și Școala Primară din Băsești, m-am dus cu drag și cu mare bucurie și mi-a plăcut ce-am văzut: copii cu chipuri luminoase. Le-am horit, le-am povestit! Și mare a fost bucuria”, a spus Grigore Leșe, artist de muzică tradițională românească din zona Țării Lăpușului.

Transformarea Grădiniței & Școlii Primare Băsești a fost posibilă în principal datorită Primăriei Băsești, care a susținut costurile cu manopera (80%), acoperișul (100%), canalizarea (100%), fundația terenului de sport și turnarea șapelor în sălile de clasă! Autorității locale i s-au alăturat companii care cred în tineri și într-o Românie mai bună prin educație: Leroy Merlin România, MaxBet România, UniCredit Consumer Financing, Decathlon România, SAP, Vopseaua OSKAR, Turbomecanica, Majorel România, Arkema, Titan Machinery România, Elis Pavaje, SolExpert Group, Madrugada Grup, Masterplast România, Sipex Company, VitraQ România, Ateliere Fără Frontiere, Romstal România, Terra Gres, KSC Transport, Indfloor Group, Marvicon, ProfiDecor, SavanaCuloare, Austrotherm România, Siniat România, Sanotechnik România, Arena Systems, Porta Doors, Instal Impex, CEMIX România, Trivolt Distribution, Ferroli România, Ferro România, Monplast Trans, RTH Proconstruct, Remat Maramureș, Pepiniera „Grădina Verde”, Panasonic România, Promelek XXI, Termoplast România, Almalux Lighting, ATIP Design.

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.