• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 30 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 6 Iunie , 2023

Greva profesorilor continuă și în Maramureș

Recent, a avut loc o acțiune de pichetare a Prefecturii Maramureș de către profesorii și angajații din învățământul preuniversitar Maramureș. Acțiunea a fost organizată de Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș. Au fost prezente peste 1300 de cadre didactice și nedidactice.

Profesorii maramureșeni cer salarii mai mari, condiții de muncă mai bune. Protestul maramureșean face parte din acțiunile de protest organizate în țară de către sindicatele din învățământ. Prof. Ioana Petreuș, președintele SLI Maramureș, a precizat mai întâi acțiunile sindicale recente ce au condus la situația de astăzi din învățământ.

În 2020, ar fi trebuit aplicată, în integralitate, Legea Salarizării. Ne mai amintim de acel acord semnat cu Guvernul, în 2018, prin care se angaja că toate categoriile de personal din învățământ vor beneficia de majorare salarială începând cu anul 2020. Nu s-a întâmplat acest lucru! Tot în 2020, a început pandemia. În 2021, în urma aprobării bugetului, Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș, la -10 grade și cu măștile pe față, cerea aceleași revendicări pe care le avem și astăzi. În categoria «istorie recentă», în luna februarie 2022, premierul a promis majorarea salariului personalului nedidactic. Deoarece nu și-a respectat promisiunea față de personalul nedidactic, categoria cu cele mai mici venituri din sistem, s-a pichetat Guvernul (…) În 2022, în luna decembrie, tot după votarea bugetului, SLIMM și alte organizații județene din țară au pichetat prefecturile. Pichetări au avut loc și la Ministerul Educației, la Guvern și Parlament. Cu aceeași listă de revendicări pe care o avem și astăzi”, a spus liderul de sindicat.

Ioana Petruș a vorbit despre unicitatea acțiunii de protest și a subliniat importanța solidarității în contextul grevei generale.

Greva generală în care noi ne aflăm în a șasea zi nu s-a întâmplat peste noapte; guvernanții au avut timp să cugete și să ia măsuri pentru sistemul de învățământ. Acțiunile de protest s-au intensificat, în acest an, în țară (…) Nu s-a mai întâmplat, în ultimii 33 de ani, să avem o astfel de acțiune la final de an școlar, o acțiune cum nu a mai avut loc, de fapt, în ultimii 18 ani. Cred că revolta noastră a ajuns la majorat. Și, dacă a atins majoratul, atunci haideți să o facem ca la carte și să nu ne oprim. Greva continuă. Suntem mult prea mulți și nu au ce să ne facă”, a declarat prof. Ioana Petreuș.

În cadrul pichetării, s-au reamintit motivele pentru care sindicaliștii din Educație au recurs la acțiunile radicale cuprinse în actualul calendar de proteste.

Suntem aici pentru că personalul didactic, prin actuala Lege a salarizării, apărută în 2017, a fost nedreptățit, umilit și nu vrem să se mai întâmple la fel cu următoarea lege care este în fază de proiect pe masa Ministerului Muncii. Suntem aici, pentru că personalul auxiliar nu a beneficiat de nicio majorare, indexare de peste patru ani. La fel și colegii noștri care ocupă funcții de conducere sunt în aceeași situație (…) Suntem aici pentru personalul nedidactic fără de care unitățile de învățământ n-ar fi funcționale. Mai suntem aici pentru noi, pentru a ne recupera demnitatea pe care o merită orice angajat din sistemul de învățământ și pentru a diminua haosul existent în școlile din «România educată»”, a mai spus prof. Ioana Petreuș.

Liderul SLIMM a expus, totodată, și obstacolele pe care membrii de sindicat le-au întâmpinat de la declanșarea grevei generale și a vorbit despre indolența cu care Guvernul a tratat, în tot acest timp, revendicările.

Am asistat la presiuni și intimidări, s-a vorbit de suspendarea în Revisal a contractului individual de muncă, iar, pe finalul săptămânii, au dat o ordonanță de urgență care prevede întreruperea vechimii. Această ordonanță a fost contestată la Avocatul poporului, pentru că nu se schimbă regulile în timpul jocului”, a mai arătat prof. Ioana Petreuș.

De la protestul maramureșean au trecut câteva zile și autoritățile guvernamentale nu au găsit soluții pentru dezamorsarea situației. Greva continuă peste tot, iar Ziua Copilului a venit cu un cadou „special” pentru copii: lipsa școlii. Nici părinții nu sunt mulțumiți. Dincolo de problema prezenței în școli, au apărut incertitudini cu privire la examenul de Bacalaureat și celelalte examene pentru intrarea în licee.

 

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.