Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
De opt decenii, Vladimir Ilici Ulianov Lenin e expus imbracat intr-un costum negru, asezat intr-un cavou de sticla pe langa care se poate trece, in subsolul mausoleului sau. Cei care inca il venereaza sustin ca se odihneste in pace si ca mai este liderul din spatele reflectoarelor. Altii sunt de parere ca arata macabru, scrie The New York Times, citat de Rompres.
Cert e ca timpul a fost nemilos cu Lenin, despre ramasitele caruia, aflate in Piata Rosie, se spune uneori ca raspandesc din cand in cand ciuperci si ale carui ideologii si partid au cazut de mult in dizgratie. Acum, intrebarea a revenit. Va fi oare corpul sau mutat?
Revenind la o propunere a fostului presedinte rus Boris Eltin (care in perioada in care s-a aflat la putere nu a reusit sa ii convinga pe rusi sa il stramute pe fostul fondator al Uniunii Sovietice), un consilier al actualului presedinte, Vladimir V. Putin, a ridicat aceasta problema afirmand ca a venit vremea ca Lenin sa fie ingropat. “Tara a fost zguduita de conflicte, dar numai putini au fost trasi la raspundere. Nu cred ca este corect ca aceia care s-au aflat la originea conflictului sa ramana in centrul statului nostru, in apropiere de Kremlin “, a declarat consilierul Gheorghi Poltavcenko.
Disputele politice
Subiectul Lenin seamana cu testul Rorschach (test psihologic de personalitate). Oamenii isi proiecteaza viziunea asupra starii proprii asupra lui si vad ceea ce isi doresc. In conditiile in care sugestia lui Poltavcenko a reaprins dispute publice referitoare la locul lui Lenin, atat in istorie cat si in mormant, bizara propunere a parut o fereastra spre statutul societatii civile din aceasta tara.
Mai intai s-au grabit sa ii secondeze ideea unele personalitati precum Nikita Mihalkov (regizor de film de prima marime si presedinte al Fundatiei Culturale Ruse), care impartaseste ideile lui Poltavcenko referitoare la ramasitele lui Lenin. “Fonduri imense sunt cheltuite pentru acest spectacol pagan”, a declarat Mihalkov jurnalistilor rusi, subliniind ca insusi Lenin si-a exprimat dorinta de a fi ingropat alaturi de mama sa, in Sankt Petersburg. “Daca sustinem ideile crestine, trebuie sa indeplinim dorinta defunctului”.
Apoi a venit riposta. Ghenadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist din Rusia, a fost virulent fata de propunerea de a muta ramasitele lui Lenin, insistand ca acesta nu a avut alta dorinta de a fi ingropat in alta parte. Ziuganov s-a opus oricarei sugestii de mutare a ramasitelor altor lideri politici care sunt ingropati in spatele mausoleului lui Lenin. De-a lungul zidului Kremlinului se afla ramasitele lui Iuri Andropov, Leonid Brejnev si Konstantin Cernenko, precum si ale lui Stalin si Feliks Dzerzhinski, fondatorii politiei secrete sovietice. Zuganov i-a descris pe cei care ar indrazni sa mute vreuna dintre figurile comunismului, drept oameni care nu cunosc istoria tarii si isi intind mainile si ideile murdare pana la necropolele nationale. „Ridicarea acestei probleme miroase a provocare si analfabetism”, a declarat Ziuganov, acuzandu-l pe presedintele Putin ca se ascunde in spatele unui subordonat de-al sau pentru a testa aceasta idee in mod public. “Pare neobisnuit ca Poltavcenko sa vina cu o asemenea propunere de profanare a Pietei Rosii fara aprobare de la varful puterii”.
Oportunist sau sacru?
Lenin, care a condus revolutia Bolsevica din 1917, a murit in 1924, la varsta de 53 de ani. O „teologie” s-a dezvoltat in jurul sau in deceniile care au urmat. In functie de cel care vorbeste despre el, Lenin este un erou sau o bruta, un revolutionar inzestrat sau un criminal in masa, sifilitic (dupa cum sustin unii, se pare ca acesta nu a murit din cauza unui atac de cord asa cum s-a anuntat oficial, ci din cauza unei boli grave transmise pe cale sexuala).
Unii inca mai vad in el arhitectul unui mare si indraznet experiment social. Altii il descriu ca pe un oportunist care a initiat nepotismul la putere, care a avut drept rezultat o politica de stat totalitara. “Este timpul sa scapam de aceasta oribila mumie. Nu putem vorbi despre nici un fel de democratie sau civilizatie in Rusia atat timp cat Lenin se mai afla inca in principala piata. Nu ma intereseaza nici daca ar fi aruncat la groapa de gunoi “, a declarat Valeria Novodvorskaia, liderul Uniunii Democrate, un partid mic reformator.
Altii au propus mutarea lui Lenin din ratiuni religioase, combinand cuvinte si idei rar asociate cu Lenin. Lasand la o parte ateismul lui Lenin, Svetlana Orlova, vicepresedinte al Camerei Superioare a Parlamentului, a declarat ca simpatizantii lui Lenin ar trebui sa se gandeasca la “sufletul lui Lenin, care isi cauta pacea”.
Sondaje efectuate de postul de radio Eko Moskvi au aratat ca 65% dintre persoanele care au sunat si 75% dintre cei care si-au exprimat parerea prin intermediul Internetului sunt de parere ca nu numai Lenin ar trebui mutat din Piata Rosie, ci toate figurile sovietice inmormantate in jurul lui. Dar aceste sondaje sunt departe de a fi unele stiintifice si concludente, iar pentru fiecare astfel de ascultator se pare ca exista un altul care inca mai crede in aceste valori. “Numele de Lenin este aproape sacru”, a declarat Nikolai Kisin, 51 de ani, un functionar din orasul siberian Irkutk, la iesirea din mausoleu, dupa ce a vizitat mormantul la 4 octombrie, in semn de respect.
Desi asemenea puncte de vedere contradictorii nu vor putea fi prea curand armonizate, exista un singur lucru cu care sunt cu totii de acord: Lenin, simbolul central al perioadei sovietice, a supravietuit tranzitiei Rusiei si si-a gasit un loc durabil in viata publica.
„A fost cumva un comunist?
Poate ca statuile sale odata omniprezente au fost daramate in Europa de Est, dar ele se incrunta inca la trecatori, de la Pacificul rusesc si pana in tarile baltice, si nu este greu sa il gasesti pe piedestaluri sau in fresce murale si placi din tari care au facut un mare spectacol din faptul ca s-au eliberat de „mana lunga” a Moscovei, printre care si Karkazstanul sau Ucraina.
Mai lancezeste pana si la Groznai, capitala Ceceniei, regiunea din susul Rusiei unde separatistii au declansat razboiul impotriva Moscovei timp de mai bine de un deceniu. Desi este iubit de tot mai putine persoane si detestat de tot mai multi, Lenin este inca tolerat din motive care reprezinta un amestec de nostalgie, resemnare, oportunitate politica sau lehamite. Unde s-ar situa Putin in aceasta problema? E intrebarea centrala care va lamuri viitoarea adresa a lui Lenin.
Actualul presedinte a declarat in 2001 ca nu doreste sa supere ordinea civica prin stramutarea ramasitelor lui Lenin. “Multi oameni din aceasta tara asociaza vietile lor cu numele lui Lenin”, a declarat Putin. “A-l scoate pe Lenin si a-l ingropa ar insemna pentru ei ca s-au devotat unor valori false si ca si-au trait viata in zadar”. Dimitri Peskov, un purtator de cuvant al lui Putin, a declarat la 4 octombrie ca pozitia presedintelui nu s-a schimbat si ca nu s-a aliat cu Poltavcenko si cu ceilalti care imbratiseaza ideea mutarii. “El nu ii sprijina pe aceia care insista ca trupul neinsufletit sa fie stramutat”, a adaugat Peskov.
Dar Novodvorskaia si Ziuganov, doi politicieni care niciodata nu sunt de acord cu ceva, sustin ca presedintele nu face altceva decat sa testeze reactia publica. Novodvorskaia a afirmat ca presedintele ar putea gasi util, intr-un moment in care este calificat drept un autocrat, sa conduca un „catharsis” (purificare) al fenomenului Lenin. “Incearca sa fie considerat un democrat in ochii Occidentului si doreste sa joace rolul reconcilierii nationale “, a subliniat ea.
Indiferent de ceea ce va decide Putin, exista indicii ca timpul va rezolva in cele din urma ceea ce nici un politician nu a reusit inca. Adultii mai tineri din Rusia isi amintesc rareori de perioada comunismului iar unii arata putin interes in a privi inapoi.
“Lenin...”, se gandeste Natasa Zaharova, in varsta de 23 de ani, in timp ce se plimba prin Piata Rosie, recunoscand ca nu stie sigur al cui este corpul pe care tocmai l-a vazut. “A fost cumva un comunist?”
New York Times
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.