Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Marţi , 3 August , 2010
Goana dupa bonuri fiscale
* Guvernul deschide sezonul „campionatului national de adunat bonuri viteza”. Din toamna, odata cu modificarea Codului Fiscal, cumparatorii de bunuri si servicii vor beneficia de o prima in schimbul documentelor fiscale adunate.
Guvernantii au anuntat un nou set de masuri anti-evaziune fiscala. Din toamna, odata cu modificarea Codului Fiscal, vor intra in vigoare o serie de reglementari care au ca scop eli-minarea economiei subterane. Astfel, in limita unui plafon anual stabilit de Guvern, persoanele fizice care achizitioneaza bunuri si servicii vor primi de la stat, potrivit afirmatiilor primului ministru Boc, un procent, in functie de valoarea bonurilor fiscale adunate, ca o metoda de combatere a evaziunii fiscale. In urma cu o luna, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, atentiona ca desi nu exista date statistice oficiale privind piata neagra, estimarile arata ca aceasta se situeaza in intervalul 20-40% din total. Premierul Emil Boc a explicat ca : « Vrem sa punem in practica, prin modificarile propuse la inceputul toamnei la Codul Fiscal, astfel incat sa beneficieze de bonificatii cetatenii care isi realizeaza amenajari ale casei, ale apartamentului, prin deduceri fiscale. Acele lucruri pe care ei le fac li se va scadea din impozitul pe care il au de platit. De asemenea, o masura avuta in vedere este ca toti cei care vor avea bonuri fiscale adunate pana la un anumit plafon sa beneficieze de o prima din acea suma de bani, pentru a-i incuraja sa ceara bonuri fiscale pentru produse care se cumpara in Romania, de la paine pana la lucruri foarte scumpe si de folo-sinta medie sau indelungata ori de lucrari".
Oamenii de afaceri au apreciat ca fiind pozitive masurile guvernamentale, dar spun ca acestea ar trebui reglementate cu alte prevederi anti-criza sau anti-evaziune. Mai concret, guvernantii ar trebui sa calculeze exact cati bani ar castiga statul si de unde s-ar deduce banii. Metoda anuntata de premier nu e singulara. In tari precum Taiwan sau China functioneaza de ani buni o loterie a bonurilor fiscale, numita „Lottery Receipt". Concret, pe fiecare bon fiscal este inscriptionat un numar de o anumita culoare, care este si incercuit. Cumparatorul pastreaza bonul si asteapta tragerea la sorti, care are loc la la fiecare doua luni pe data de 25. In Grecia, cetatenii cu venituri anuale declarate de sub 12.000 E sunt scutiti de plata impozitului pe venit.
Totodata, modificarea Codului Fiscal consfinteste mentinerea cotei reduse de TVA la mai multe elemente.
Este vorba de cota de 9% pentru serviciile constand in permiterea accesului in castele, case memoriale, muzee, monumente, gradini botanice si zoologice, targuri, expozitii, evenimente culturale, cinematografe, pentru livrarea de carti, manuale scolare, ziare, reviste, pentru livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia celor dentare, pentru livrarea de produse ortopedice, pentru livrarea de medicamente de uz uman si veterinar si pentru cazarea in sectorul hotelier.
La randul sau, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a precizat ca tot ceea ce prevede ordonanta de urgenta privind evaziunea fiscala este foarte amanuntit prezentat in normele de implementare adoptate in sedinta de astazi. Astfel, normele reglementeaza modul in care se face inscrierea in Registrul ope-ratorilor intracomunitari, perioa-dele tranzitorii referitoare la TVA, facturi si avansuri primite si platite inainte si dupa 1 iulie.
Ioana LUCACEL
lucacel@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.