Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 6 Noiembrie , 2006
GO - Jocul zeilor, in Baia Mare
Cu toate ca foarte putina lume e constienta de acest lucru, unul dintre sporturile la care Maramuresul e reprezentat cel mai bine in tara este Go-ul. Izvoarele istorice atesta acest joc ca avand peste 4000 de ani vechime. Go-ul este cel mai vechi joc pe care omenirea inca il practica.
Pana in urma cu cativa ani, scoala de Go din Baia Mare, condusa de Florin Berciu, era una dintre cele mai puternice si constante prezente la concursurile de Go din tara si strainatate. Acum clubul a disparut si multi jucatori au plecat din oras.
Cel mai puternic dintre ei, dupa mai multi ani petrecuti la Cluj, s-a intors la Baia Mare si reprezinta cu mult succes orasul nostru la aproximativ 12 concursuri nationale si internationale pe an. Este vorba despre Cornel Burzo, participant la peste 10 campionate mondiale sau continentale si premiat la multe dintre ele.
Recent, ca pregatire pentru iminentul Campionat European pe Echipe, Gazeta de Maramures a sponsorizat prezenta a trei jucatori de Go din Baia Mare la concursul Pandanet-Toyota Tour, desfasurat la Bucuresti. Pandanet Toyota Tour este un circuit de concursuri care au loc in marile capitale europene. Bucurestiul este gazda a unui astfel de concurs din doi in doi ani. In Paris se desfasoara finala in fiecare an.
In acest an, la Bucuresti, pe langa cei aproximativ 70 de jucatori romani, au participat si reprezentanti ai Ungariei, Slovaciei si Germaniei. Principalul favorit al concursului a fost coreeanul Cho Seok Bin, care a reprezentat Germania. Ungaria si-a trimis, de asemenea, cei mai puternici jucatori, Mero Csaba si Pal Balogh.
La sfarsitul concursului, reprezentantul Maramuresului a ocupat locul al treilea dupa Cho Seok Bin si Pop Cristian. Imediat dupa terminarea concursului, echipa Romaniei (formata din Catalin Taranu 5 dan pro, cel mai puternic jucator european, Pop Cristian 7 dan, Dragos Bajenaru 6 dan si Cornel Burzo 6 dan) a plecat la Bratislava, unde urma sa inceapa Campionatul European pe echipe. La sfarsitul competitiei Romania s-a clasat pe locul intai, cu 5 victorii si un egal cu puternica echipa a Ungariei.
Urmatorul mare concurs din circuitul Pandanet Toyota Tour va avea loc la Londra, incepand cu 30 decembrie. Foarte probabil, Cornel Burzo va participa si la acesta. Speram ca o va face cu cel putin la fel de mult succes ca si la Bucuresti.
Proverbe din GO
Nu arunca un ou intr-un zid. * Fa mutarile urgente inaintea mutarilor mari. * Sacrifica prunele pentru piersici. * Omul bogat nu se apleaca dupa maruntis. * Da-i oponentului ce vrea. * Lacomia iti fura victoria. * Foloseste Go pentru a-ti face prieteni. * Pierde primele 50 de jocuri cat de repede poti. * Cand vrei sa vezi cat de repede curge un rau nu intra cu amandoua picioarele in el. * Sahul e o batalie, Go-ul e un razboi. * Nu te tari mai mult decat trebuie. * Nu urma proverbele orbeste.
Inventat de zei
Principalele arte ale Chinei antice au fost: muzica la instrumentele traditionale, caligrafia, pictura si sahul. Sahul se refera la anticul joc Wei Qi, mai bine cunoscut in Europa dupa numele sau japonez, Go.
Una din multele legende despre Go spune ca jocul a fost inventat de zei, din dorinta imparatului Yao de a-l educa pe fiul sau, Danzhu. Danzhu era rasfatat si nu se comporta asa cum toata lumea astepta de la mostenitorul tronului. Atunci imparatul a cautat sfatul zeilor care l-au invatat Go si i-au spus: „Danzhu este competitiv, dar nesabuit. Invata-l Go si ceea ce e bun in caracterul sau se va dezvolta, iar ce e rau va disparea”. Danzhu a invatat Go si a facut progrese enorme in a deveni ceea ce astepta toata lumea de la el.
Zeii nu au inventat Go-ul pentru placerea castigului, ci pentru a dezvolta caracterul, pentru a cultiva moralitatea si temperamentul, pentru a cultiva intelepciunea si pentru a exprima talentul artistic al jucatorului. De asemenea, in mitologia chineza, Go-ul e asociat cu fenomenele ceresti, cu schimbarea formelor de guvernare, strategia militara, managementul afacerilor de stat si cultivarea pacii si a stabilitatii in tara.
Dragonii Go-ului
U na dintre cele mai frumoase legende ale Go-ului spune ca imediat dupa inventarea jocului, cei mai mari doi jucatori au inceput sa joace un meci care urma sa decida care din ei e cel mai bun jucator de Go. Din pacate, una din cele mai importante reguli ale Go-ului nu era inventata. Aceasta regula stipuleaza ca, daca apare o pozitie identica in joc, un jucator nu are voie sa joace in acelasi loc. Cei doi au inceput sa joace si a aparut aceasta pozitie. Zeii, curiosi, au trimis un dragon sa vada care dintre cei doi maestri a castigat meciul. Dragonul nu s-a intors. O mie de ani mai tarziu zeii se intrebau in continuare, oare care dintre cei doi mari jucatori a castigat jocul? Au trimis un alt dragon. Nici acesta nu s-a intors. Azi zeii sunt la fel de curiosi si au 5 dragoni mai putin. Sunt zvonuri ca in curand va pleca si al saselea.
George GINGUTA
george.ginguta@gmail.com
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.