• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 26 August , 2012

Gloriile nataţiei maramureşene

Au fost nişte înotători cu principii solide, care au luptat pentru visele lor. Au reuşit să aducă un renume Maramureşului, cât şi întregii Românii. Din generaţia de aur a înotului maramureşean fac parte şi Noemi Lung, Stela Pura Corodan, Juergen Barth, Andreea Szigyarto Nicolescu, Anca Pătrăşcoiu, Robert Pinter, Carmen Bunaciu.

 

Fiind antrenaţi şi de emeritul Gheorghe Demeca, aceştia au obţinut rezultate deosebite, reuşind să aducă medalii şi titluri, unele recorduri nefiind doborâte nici în prezent.

 

În 1984, la Los Angeles, este cucerită prima medalie olimpică pentru înotul românesc de către Anca Pătrăşcoiu. Aceasta a reuşit să câştige bronzul la 200 m spate. Ulterior, mai cucereşte 2 medalii de aur la prima ediţie a concursului Goodwill Games de la Moscova în 1986, din nou urcă de 3 ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Universiadă, în 1987, şi aduce României o nouă medalie de argint la europene seniori cu ştafeta de 4x200 m liber. Anca Pătrăşcoiu a mai participat la Olimpiada de la Seul în 1988, calificându-se în finale, cu toate că nu a cucerit o medalie. Dar nici de data aceasta nu a ratat România podiumul, Noemi Lung fiind laureată cu  argint şi bronz.

 

Totodată , Noemi Lung a mai adus prestigiu înotului maramureşean şi prin câştigarea a nu mai puţin de 7 medalii la Jocurile Sportive Universitare (Universiada) în 1987, 5 de aur, iar 2 de bronz. De asemenea, cu un an în urmă, în 1986, a mai cucerit 2 medalii de aur şi una de bronz la Goodwill Games, precum şi o medalie de bronz în palmares, la Campionatele Mondiale, la Madrid.

 
 

Un alt personaj cu rezultate memorabile este Stela Pura Corodan, care a stabilit în total peste 100 de recorduri la nataţie, dintre care 15 sunt valabile şi astăzi. Aceasta a reuşit să câştige primul loc de peste 450 de ori la campionate naţionale de juniori şi seniori şi, deopotrivă, să se facă remarcată la Jocurile Olimpice, precum şi la Campionatele Europene.

 

Robert Pinter a strălucit şi el, cucerind printre primele medalii de aur la Campionatele Europene de Juniori din 1984, iar în 1992 reuşeşte o calificare în finala la Jocurile Olimpice din Barcelona.

 

Sunt o generaţie de câştigători, de persoane memorabile care au luptat mult să ajungă departe, oferind un exemplu pentru orice sportiv.

 

Pentru a rememora clipele petrecute împreună, Juergen Barth şi Anca Pătrăşcoiu au iniţiat în 2011 o primă ediţie a întâlnirii vechii generaţii. Aceasta a avut continuitate şi anul acesta, echipa de aur întâlnindu-se pe 4 august la Bazinul Olimpic „Gheorghe Demeca”, organizatoarea celei de-a doua ediţii fiind Andreea Szigyarto Nicolescu. Foştii înotători s-au revăzut, discutând mai în glumă, mai în serios, despre cantonamentele la Sinaia, stricteţea si seriozitatea cu care aceştia tratau înotul şi despre valorificarea lui actuală. A fost un eveniment reuşit, cei prezenţi exprimându-şi şi susţinerea constantă faţă de tinerele talente.

 
 

Doris MUREŞAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.