Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Glodul şi-a sărbătorit academicianul
Dr. Ştefan Vişovan, cercetător ştiinţific Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
În data de 10 octombrie 2015, întreaga suflarea a satului Glod s-a gătit de sărbătoare, spre a-l omagia cum se cuvine pe academicianul Mihai Pop, cu ocazia împlinirii a cincisprezece ani de la trecerea sa la cele veşnice.
Manifestarea, pornită din iniţiativa preotului Dan Ioan Sidău, a avocaţilor Ioan şi Ileana Sas, a profesorului dr.Ioan Dorel Todea, a domnilor Andrei Petreuş şi Spiridon Pralea, a beneficiat de sprijinul Prefecturii Judeţului Maramureş, al Consiliului Judeţean Maramureş, al Consiliului Local şi Primăriei Strâmtura, al Centrului Cultural Sighetul Marmaţiei, al Parohiei Ortodoxe Glod, cărora li s-au alăturat Asociaţia Culturală „Petreuşii”, precum şi Asociaţia „Dacia” a Românilor din Transcarpatia”, reprezentată la Glod de o delegaţie numeroasă, condusă de dr. Ioan M. Botoş.
În memoria savantului, la Biserica Ortodoxă, un grup de preoţi au oficiat o slujbă de pomenire, după care a avut loc o sesiune evocativă, în cadrul căreia, sub formă de amintiri, scurte comunicări sau prezentări de imagini, s-au trecut în revistă momente importante din viaţa şi opera academicianului Mihai Pop.
Prezenţa nepoatei academicianului, doamna Ruxandra Pop, care-şi va susţine în curând teza de doctorat la aceeaşi universitate ca ilustrul înaintaş al Domniei Sale, dar mai ales a fiului academicianului, domnul Andrei Pop, căruia primarul comunei, Ioan Pasere, i-a înmânat Diploma de Cetăţean de Onoare al comunei Strâmtura, oferită post-mortem distinsului părinte al Domniei Sale, au conferit manifestării un plus de atractivitate şi distincţie, accentuându-i totodată latura emoţional-sentimentală.
Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a transmis, prin pr. dr. Cristian Ştefan, consilier episcopal, un emoţionant mesaj de binecuvântare şi de apreciere a evenimentului. Momente de aleasă trăire sufletească, mândrie şi admiraţie pentru academicianul Mihai Pop au fost prilejuite de citirea de către părintele paroh Dan Ioan Sidău a scrisorii renumitei specialiste în etnologie şi folclor, Sanda Golopenţia Eretescu, aflată în Statele Unite ale Americii, care a subliniat meritele covârşitoare ale academicianului în afirmare internaţională a ştiinţei etnofolclorice româneşti, evocând totodată aspecte interesante din perioada când întreprindeau, în echipă, cercetări în Maramureş sau în alte zone ale ţării.
Cuvinte de o sensibilitate aparte a rostit la adresa academicianului Mihai Pop părintele Isidor Berbecaru, dr. Ioan M. Botoş, dr. Dorel Todea şi dr. Zoltan Rostaş (ultimii doi au şi moderat sesiunea de evocări şi comunicări), precum şi neobositul cărturar, prieten al Maramureşului, profesorul universitar dr. Vasile Şoimaru de la Universitatea Tehnică din Chişinău, Republica Moldova, economist, scriitor, publicist, om politic, unionist convins, artist fotograf, autorul, printre altele, al albumului Românii din jurul României.
Dr. Mihai Dăncuş, unul dintre intelectualii maramureşeni a căror colaborare cu Mihai Pop a fost deosebit de fertilă şi lucrătoare, a descris, cu eleganţa-i binecunoscută, câteva împrejurări care au reliefat dragostea necondiţionată a academicianului pentru Maramureş.
Poetul şi publicistul Gheorghe Pârja, a avut o intervenţie consistentă şi implicată, evocând momente de mare profesionalism, viziune şi vibraţie patriotică, care ni-l prezintă pe academicianul Mihai Pop ca pe un luptător neobosit pentru salvarea satului maramureşean şi a patrimoniului rural naţional, în general.
Dr. Teodor Ardelean, director al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare şi redactor-şef al revistei „Familia română”, constată cu satisfacţie că tot ce s-a desfăşurat la Glod în memoria marelui fiu al satului, academicianul Mihai Pop, se aşază cu eleganţă sub semnul magnificenţei, căci Mihai Pop a fost un magnific al promovării culturii populare, iar cei prezenţi ar putea, la rându-le, să declanşeze, de acolo, de la Glod, iniţiative şi lucrări magnifice, binecuvântate de Dumnezeu, care să conducă la salvarea minunatului patrimoniu rural maramureşean.
Reiterând spusa lui Pitagora, conform căreia doar înţelepţii se solitarizează, iar ceilalţi – oamenii obişnuiţi – se solidarizează, domnul Teodor Ardelean crede că asistăm la o veritabilă solidarizare a unor intelectuali de marcă, a organelor autorităţii locale şi judeţene – laice şi religioase şi, nu în ultimul rând, a descendenţilor academicianului, care s-ar putea constitui într-un veritabil punct de pornire în declanşarea unei acţiuni viguroase, care să conducă, pe de o parte, la redescoperirea personalităţii lui Mihai Pop, iar pe de alta, la salvarea patrimoniului nostru rural, o adevărată carte de identitate a maramureşenilor.
Înainte de a-şi încheia scurtul discurs, dr. Teodor Ardelean propune Consiliului Judeţean, reprezentat la manifestări de vicepreşedintele Gabriel Zetea, instituirea unei burse „Mihai Pop” pentru cercetătorii străini interesaţi de fenomenul etnofolcloric maramureşean şi crede că de mult era timpul ca în cadrul Facultăţii de Litere din Baia Mare să se înfiinţeze o catedră „Mihai Pop”, în semn de omagiere a celui mai valoros folclorist al contemporaneităţii.
Manifestările de la Glod au continuat cu dezvelirea unei plăci comemorative, cu înscrisul: „În acest loc s-a născut Prof. Acad. Dr. Mihai Pop”, aplicată pe casa parohială şi cu inaugurarea Centrului Cultural-Documentar „Prof. Acad. Dr. Mihai Pop” la Şcoala cu Clasele I-VIII din localitate.
Deasupra tuturor a vegheat, fără îndoială, spiritul protector al lui Mihai Pop, al cărui suflet este, aşa cum sublinia dr. Teodor Ardelean, împăcat şi liniştit, „când vede ce-i face familia, ce-i fac sătenii, ce-i fac ceilalţi din dreapta Tisei”.