Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 11 Decembrie , 2006
Ghidul turistic al Tarii Maramuresului
Tara Maramuresului reprezinta o provincie aparte a nordului Transilvaniei, confundata de multi cu judetul Maramures (care a primit actuala denumire abia in 1950, prin alipirea la stravechea regiune a unei parti din jurul Baii Mari – zona frumoasa, dar cu o alta istorie si cu alte traditii.
Se cuvenea, poate, ca de multa vreme Maramuresul istoric sa beneficieze de un ghid turistic. Unul spectaculos, scris cu har si vana, cu iubire si in cunostinta de cauza. Un astfel de ghid nu putea sa-l scrie decat un om care cunoaste locurile si oamenii, obiceiurile si traditiile, flora si fauna, geografia si istoria, tabuurile si vorbele scrise si nescrise ale locului. I-a revenit lui Teofil Ivanciuc meritul si onoarea de a scrie „Ghidul turistic al Maramuresului”, un fel de „carte de vizita” a Maramuresului, cu tot ce are el mai spectaculos, mai cunoscut si mai necunoscut in acelasi timp.
In afara de legendele legate de Tara Maramuresului, Teofil va ofera informatii necosmetizate, dar extrem de savuroase legate de cadrul natural al Maramuresului, de curiozitatile legate de aceasta zona, batranii Maramuresului, rromii, ucrainenii si evreii maramureseni, gospodaria traditionala maramureseana, portul, obiceiurile si credintele oamenilor, bisericile din lemn si manastirile locului. Posibile trasee turistice si locuri de hodina, istorii ale localitatilor, nobililor maramureseni, haiducilor si partizanilor care au marcat aceste locuri, completeaza demersul autorului. „Ghidul turistic al Maramuresului” e un ghid de referinta, cu toate ca, din pacate, este singurul pe care Maramuresul il are in acest moment. Cu atat mai meritorie devine munca si realizarea lui Teofil Ivanciuc. E o aparitie editoriala in fata careia trebuie sa ne scoatem clopul.
Ce vrei sa stii despre Maramures?
<>
Ioan BOTIS
ibotis@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.