• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Octombrie , 2017

Gheza Vida şi prietenii săi artişti

Acad. Marius PORUMB

Centrul artistic de la Baia Mare este cunoscut la nivel național și european pentru renumita școală de pictură, fondată în 1896 și continuată  până în contemporaneitate, activitatea artistică fiind într-o continuă și benefică amplificare și diversificare. În primele decenii ale secolului XX la Baia Mare se practica pictura, împreună cu dese­nul și grafica, care erau într-un continuu dialog.  Spre sfârșitul perioadei in­ter­belice, în expozițiile artiștilor băimă­reni apare numele tânărului Gheza Vida, despre care pictorul Sán­dor Ziffer spunea că este un talent înnăscut și va avea un strălucit viitor.  În peisajul artistic băimărean sculptorii reprezentau un procent relativ mic, ponderea mare a centrului artistic aparținea pictorilor. La Baia Mare pictura, sculptura și grafica aveau la bază studiul desenului. Astfel artiștii apar­ținând diferitelor domenii ale artelor plastice se întâlneau în atelierele coloniei.

Gheza Vida s-a căsătorit cu pianista Ecaterina Kadar, fiica pictorului Geza Kadar și a pianistei Elisabeta Hevesi, iar casa lor de pe strada Ferestrăului era primitoare, un loc în care pictura, sculptura și muzica erau prețuite și practicate cu talent și profesionalism.

Expoziția, deschisă începând cu 6 oc­tombrie, cu ocazia Nopții Galeriilor la Atelierul memorial al sculptorului,  ilustrează o parte din relațiile de prietenie pe care Gheza Vida le-a avut cu nu­meroși artiști, colegi și prieteni băimă­reni, sau din alte centre artistice din România. Sunt prezenți doar o parte dintre prietenii sculptorului, care l-au frecventat, care l-au vizitat acasă și în atelierul de lucru. O parte dintre lucr­ă­rile prezentate în expoziție sunt primite de Vida sau de familie, ca un semn al prieteniei și admirației față de marele artist.

Expoziția cuprinde lucrări de pictură în ulei (Iosif Balla, Iuliu Dudás, Traian Bilțiu Dăncuș, Géza Kádár, Antonia Csikos, Spiru Chintilă, Alma Redlin­ger, Piroska Makkai, Zoltán Bitay), acuarelă (Iosif Bene), pictură pe sticlă (Mihai Olos), pictură pe lemn (Ion Stan Pătraș), desen (Sándor Ziffer, Vasile Kazar, Paul Erdös,  Eugen Taru, Cik Damadian), linogravură și gravură pe lemn (János Krizsan, Marcel Chir­noagă, Gheorghe Ivancenco, Andreas Szánto), sculptură (Traian Moldovan, Ioan Marchiș), artă decorativă: metaloplastie (István Kozma), ceramică (Paul Erdös, Judita și Gheorghe Crăciun), textile (Zoe Vida Porumb).
Expoziția Gheza Vida și prietenii săi artiști, desfășurată firesc în preajma Atelierului memorial din Centrul vechi al Băii Mari, rememorează pagini de altădată, în care prietenia însemna un mod de viață și de solidaritate, evocând momente artistice minunate din orașul artelor de la poalele Dealului Florilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.