• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Iulie , 2012

Gestiunea intereselor electorale

Din cauza declaraţiilor politicienilor iresponsabili, Maramureşul poate pierde unul dintre cele mai mari proiecte. Zilele acestea se încearcă repararea gafelor şi inepţiilor debitate în campania electorală privind Proiectul de Gestiune Integrată a Deşeurilor.

 
 

Ştiţi foarte bine că toate gropile de gunoi trebuie închise, iar Maramureşul trebuie să implementeze proiectul de Gestiune Integrată a Deşeurilor, că altfel fiecare dintre noi va avea de plătit mult mai mult pentru transportarea deşeurilor în alte judeţe.

De ani de zile se caută soluţii, iar lunile trecute totul a intrat în linie dreaptă prin stabilirea construirii depozitului ecologic la Fărcaşa şi a unor staţii de transfer în judeţ.

Doar că în campania electorală, nişte iresponsabili s-au gândit că vor aduna nişte voturi în plus dacă se vor declara împotriva proiectului. Aşa că acum, primarii şi Consiliul Judeţean trebuie să-i conştientizeze din nou pe localnici despre lipsa riscurilor şi aspectele benefice ale proiectului. „Acum, domnii de la PSD şi PNL trebuie să meargă să-i convingă pe oameni de importanţa proiectului. Că ei mi-au aruncat în campania electorală tot felul de poveşti, că ăsta-i un depozit care o să producă disconfort, că o să aducă boli etc. Deci au stricat toată munca pe care am depus-o eu de un an şi ceva. Au venit oameni cu funcţii importante în PSD şi au spus că depozitul este „o bombă cu ceas”. Asta doar pentru capital electoral, nefiind conştienţi de ce implicaţii pot avea pe viitor aceste declaraţii”, spune Ioan Stegeran, primarul din Fărcaşa.

Noua conducere a judeţului are misiunea nu doar de a repara ce s-a stricat în campania electorală, ci şi să ducă la îndeplinire promisiunile făcute de CJ faţă de comunităţile unde se implenetează proiectul. Mai exact, primarilor li s-au promis cofinanţări pentru proiectele aflate în derulare. Şi fie vorba între noi, primarii au toate motivele să lupte pentru obţinerea acestor cofinanţări, ştiind că altfel judeţul riscă să piardă 70 de milioane de euro. „Conform înţelegerii cu CJ, pentru comuna Fărcaşa trebuie să ne dea 10 milioane de lei (100 de miliarde lei vechi). Asta pentru a ne ajuta în proiectele începute. Eu am promovat ideea acestui depozit, nu pe considerente politice, ci pe considerente economice. Pentru că este un avantaj pentru comunitate să facem în 2 ani ceea ce altfel s-ar face în 10 ani.

Mi s-a transmis de la judeţ că o să vină să ne înţelegem. Că discuţia cu Mircea Man a fost că după ce vine aprobarea de la Bruxelles, vom semna protocolul şi vom merge la Guvern să începem să primim cofinanţări pentru proiectele pe care le avem în derulare”, spune primarul din Fărcaşa, care a cheltuit deja 9 miliarde lei vechi pentru documentaţia necesară proiectului.

Chiar dacă s-au spus o grămadă de inepţii în campania electorală, autorităţile sunt de părere că oamenii pot înţelege adevărul. Însă primarii ţin cu dinţii să se respecte promisiunile făcute pentru comunitate: „în ceea ce mă priveşte, dacă nu-şi ţin promisiunea să ne ajute cu cofinanţarea proiectelor, eu n-am niciun interes să le dăm 20 de hectare în condiţiile în care cei de la PNL au cheltuit 700 de mii de euro la Recea, unde au vrut să facă iniţial depozitul. Că eu fiind din PD-L, asta e singura variantă să avem speranţa că ne vom putea continua proiectele. Că dacă vor merge pe răzbunări politice vom fi lăsaţi de izbelişte”, spune Stegeran. 

Mircea Man, fostul preşedinte CJ, speră să se treacă peste acest impas: „vorbim de o investiţie de 70 de milioane de euro. Aici patimile politice nu-şi au rostul, şi, în consecinţă, eu cred că şi primarii vor reveni la sentimente mai bune. Din păcate, în campania electorală s-au folosit de acest proiect lideri marcanţi ai partidelor care astăzi trebuie să-l pună în practică. Au boicotat proiectul şi le va fi foarte greu să meargă să le explice oamenilor de ce într-o lună au spus una, iar în luna următoare trebuie să facă altfel. Eu sunt convins că toate vor fi priorităţi pentru preşedinte şi va trebui să le facă”. Important este că noul preşedinte CJ, Zamfir Ciceu, e conştient de importanţa proiectului şi ne-a dat asigurări că se va ocupa de problemă: „Personal nu am declarat nimic împotriva acestui proiect. Urmează să evaluez situaţia şi să mergem în continuare cu proiectul. Eu nu mi-am pus nicio secundă problema că acest proiect nu este o prioritate pentru Maramureş”.

 

„CJ are obligaţia de a duce proiectul la bun sfârşit. E nevoie de acest depozit ecologic pentru toţi oamenii din Maramureş. Cred că va exista o înţelegere cu primarul din Fărcaşa şi cu cei unde mai sunt comentarii să meargă proiectul în continuare.

În urma unei campanii electorale mai sunt jigniri, nepotriviri. Dar am depăşit momentul campaniei şi cred că se poate implementa proiectul. Ar fi păcat să nu se poată. Nu numai că am pierde proiectul, dar ar însemna nişte costuri suplimentare pentru cetăţean de a-şi duce gunoiul în alte judeţe.

CJ este conştient că investiţia din Fărcaşa sau din alte localităţi unde se implementează proiectul nu-i făcută pentru primar, ci pentru comunitate. Că vorbim de drumuri, poduri, etc. În momentul în care există acceptul primarului de la Fărcaşa, cu siguranţă se poate merge înainte. În momentul de faţă nu există riscul să pierdem proiectul” - Gheorghe Şimon, consilier judeţean.

Comentariile celorlalți

un naiv pe 12.07.2012 la 10:35
bai netrebnicilor! Aveti proiectul asta facut de cel putin 12 ani. Asta cu ajutor financiar si tehnic francez. Ati furat proiectul cu ajutorul a tot felul de securisti. Nici asa nu santeti in stare sa-l faceti. Sunteti niste onanisti. Au plecat la studii in afara oameni de-ai vostri, sa fie pregatiti. Si ce daca. Ati ramas aceeasi securisti.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.