Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 12 Aprilie , 2010
GAZETA VERDE / Ziua pamantului
* De patru decenii, in fiecare an, de 22 aprilie, intreaga populatie a globului pledeaza pentru protectia mediului inconjurator. Din 1970, in aceasta zi se sarbatoreste „Ziua Pamantului”.
In fiecare an, in ziua de 22 aprilie se sarbatoreste Ziua Pamantului, ziua cand s-a nascut miscarea pentru protejarea mediului inconjurator. Aceasta miscare s-a nascut in SUA intr-o perioada cand au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care inabusirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenti impotriva razboiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, aparitia fibrelor optice, un accident nuclear in Carolina de Sud la centrala nucleara din Savannah River din apropierea orasului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze si fum, considerata ”semn al prosperitatii”. Despre mediul inconjurator a inceput sa se vorbeasca din ce in ce mai des.
Ziua pamantului a inceput in 1970, cand peste 70 de milioane de oameni, in SUA, la 22 aprilie, au luat parte la prima celebrare initiata de senatorul american Denis Hayes, organizand o actiune de masa in randul populatiei pentru plantare de arbori si curatenie. De atunci, aceasta zi este sarbatorita anual, in aproape toate colturile lumii.
Dupa doua decenii, in anul 1990, peste 200 de milioane de oameni din 141 de tari au transformat « Ziua Pamantului » intr-o manifestare de amploare in istoria omenirii, prin alaturarea lor in dorinta de a milita pentru un viitor perfect al planetei noastre. La inceputul noului mileniu, alte 70 de milioane de oameni din multe tari au aderat la aceste activitati. Au fost implicate de asemenea peste 4000 de organizatii nonguvernamentale din 170 de tari ale lumii.
Reteaua « Ziua Pamantului », constituita cu prilejul celebrarii acestei importante zile cuprinse in Calendarul evenimentelor ecologice, include multe tipuri de organizatii in diferite domenii de activitate, care promoveaza actiuni cu scopul de a educa populatia si de a favoriza participarea publicului la actiuni ecologice.
Dupa 40 de ani de la prima zi a Zilei Pamantului, lumea este intr-un pericol mai mare ca oricand. Schimbarea climatica este cea mai mare provocare din timpurile noastre, dar reprezinta si cea mai mare oportunitate – de a construi o economie sanatoasa, prospera si cu energie nepoluanta. De aceea, manifestarile din acest an vor avea un caracter special si, se preconizeaza ca vor atrage un numar record de participanti.
„Batranul” Pamant
Pamantul (numit si "Terra" sau si "planeta albastra") este in sistemul solar a treia planeta ca distanta fata de Soare si a cincea ca marime. Terra s-a format acum aproximativ 4,57 miliarde (4,57×109) de ani, iar singurul ei satelit natural Luna, numita si Selena dupa zeita lunii Selene, a inceput sa o orbiteze putin timp dupa aceea, cu circa 4,533 miliarde (4,533×109) de ani in urma. Pentru comparatie, varsta calculata a Universului este de circa 13,7 miliarde de ani. Suprafata Pamantului este acoperita in proportie de 70,8% de apa, restul de 29,2% fiind solid si "uscat". Pe baza descoperirilor geologice oamenii de stiinta au reusit sa reconstituie o serie de date referitoare la trecutul planetei. Ei au aflat astfel ca Pamantul s-a format din materia norului gazos al Nebuloasei Solare, alaturi de Soare si de celelalte planete ale sistemului solar, acum aproximativ 4,55 miliarde de ani, Luna formandu-se ceva mai tarziu. Initial sub forma lichida, stratul exterior al planetei avea sa se raceasca, dand nastere scoartei terestre. Emanatiile de gaze si eruptiile vulcanice au format atmosfera primara. Condensarea vaporilor de apa, alaturi de gheata din comete, aveau sa formeze apoi si oceanele. De-a lungul sutelor de milioane de ani continentele s-au tot reunit si despartit, pe masura ce se modela si suprafata planetei Terra. In cursul acestor modelari, continentele s-au unit si au format de cateva ori supercontinente. Cel mai vechi supercontinent cunoscut, Rodinia, s-a destramat insa din nou - acum aproximativ 750 de milioane de ani. Continentele s-au reunit mai tarziu din nou pentru a forma Pannotia - acum 600-540 milioane de ani, si mai apoi Pangeea, care s-a destramat acum 180 milioane de ani.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.