Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 21 Martie , 2011
GAZETA VERDE / Ziua Mondiala a Apei
Sarbatorirea Zilei Mondiale a Apei este un prilej de readucere in atentia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejarii cantitative si calitative a apelor, de a pune in adevarata lumina rolul, indatoririle si responsabilitatile noastre, ale celor cu atributii in intretinerea, valorificarea si protejarea surselor de apa.
Din nefericire abundenta de apa poate fi intunecata de poluare, fenomen care reduce considerabil cantitatile de apa utilizabile. Fiecare litru de apa potabila poluata eliberata in natura fara a fi tratata contamineaza alti litri de apa dulce in raul in care a fost deversat. Deversarea produselor chimice si a metalelor grele, care prezinta pericol chiar si in concentratii extrem de mici, constituie o amenintare deosebit de grava pentru calitatea apei, dar si asupra sanatatii oamenilor.
Scopul acestei Zile Mondiale a Apei este de a constientiza faptul ca apa nu este o resursa inepuizabila. In mai putin de un secol, populatia mondiala a crescut de 3 ori, iar consumul de apa de 6-7 ori. Cea mai mare cantitate de apa dulce se foloseste in agricultura (70%), in industrie (20%), iar pentru consumul casnic (10%).
“Apa este cel mai important aliment. Aceste afirmatii nu sunt figuri de stil, sunt citate din standardele de apa din tarile dezvoltate. Omul se poate lipsi de apa pentru alte folosinte, dar nu si de apa de baut. Rezista timp indelungat fara mancare, dar foarte putin fara apa. De aceea pentru om, cea mai importanta a fost, este si va fi apa potabila, care provine de regula din ape subterane sau din ape de suprafata, mai rar din alte surse. Pe masura ce a progresat stiinta – dar si poluarea – au crescut exigenta si complexitatea standardelor, metodelor de analiza si control”.
Ritmul ingrijorator de epuizare al acestei pretioase resurse constituie o problema majora de analiza si reflectie la scara mondiala. Este prioritara mentinerea calitatii apei si asigurarea unui nivel optim al acesteia. De aceea eforturile tuturor factorilor implicați trebuie sa se concentreze pentru dezvoltarea, utilizarea si protectia surselor de apa intr-o maniera echilibrata si rezonabila.
Apa nu este un produs comercial ca oricare altul, ci este o mostenire care trebuie pastrata, protejata si tratata ca atare.
Apa pentru orase: raspunzand provocarii urbane
Este pentru prima data in istoria omenirii cand cea mai mare parte din
populatia lumii traieste in orase: 3.3 miliarde de oameni ... si peisajul urban continua sa creasca.
38% din aceasta crestere este reprezentata de extinderea mahalalelor. In timp ce populatia orasului creste intr-un ritm alert, infrastructura urbana nu se poate adapta atat de repede acestor modificari.
Obiectivul Zilei Mondiale a Apei 2011 este sa-si concentreze atentia internationala asupra impactului pe care il au cresterea accelerata a populatiei urbane, industrializarea si incertitudinile cauzate de schimbarile climatice, conflictele si dezastrele naturale asupra sistemelor de apa urbane.
Tema din acest an, „Water for cities: responding to the urban challenge” (Apa pentru orase: raspunzand provocarii urbane), are scopul de a impulsiona si incuraja guvernele, organizatiile, comunitatile si simplii cetateni sa se angajeze activ in abordarea problemelor de gospodarire a apelor urbane.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.