Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Joi , 27 Mai , 2010
GAZETA VERDE / Un miliard de euro din noxe
* Inchiderea unitatilor poluante a lasat Romaniei un surplus de “noxe nefolosite”. Din drepturile de poluare, Romania ar putea scoate peste un miliard de euro, bani care vor fi investiti in proiecte pentru mediu.
Romania scoate bani din ...poluare. Guvernantii au elaborat si promovat actul legislativ necesar efectuarii unei tranzactii care ne-ar putea aduce peste un miliard de Euro. Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat recent ca Romania ar putea vinde certificate de mediu in valoare de un miliard de euro, certificate nefolosite pentru ca dupa 1990 s-au inchis multe unitati poluatoare: „Vor fi mult mai multi bani pe mediu (…) care inseamna circa 100 de miliarde de dolari care se analizeaza acum la nivelul tuturor tarilor care sunt implicate, pana la summitul din Mexic, de la sfarsitul lui 2010, acest pachet va fi finalizat, nemaivorbind de aceste A-uri, aceste certificate pe care Romania din pacate nu le-a utilizat si care reprezinta circa un miliard de euro”, a declarat Borbely.
Ministrul sustine ca exista mai multe tari care ar oferta pentru aceste certificate: “Cand e vorba de un miliard de euro in investitii verzi atunci si investitorii mari imediat isi redirectioneaza optiunile pentru ca sunt bani care vin pe gratis Romaniei. Acum am trecut in Guvern legea contractului de stat si Hotararea de Guvern o trecem in doua saptamani privind destinatiile unde pot fi folositi acesti bani. Sunt tratative cu vreo trei tari care trebuie sa cumpere aceste certificate pentru ca Romania sta bine, dupa 1990 s-au inchis foarte multe intreprinderi si putem vinde aceste certificate in valoare de un miliard de euro. Se schimba mentalitatea investitorilor care isi dirijeaza investitiile in aceste investitii verzi”, a afirmat politicianul.
Tot recent, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a explicat intr-un comunicat ca proceduri de pregatire a tranzactiei au fost finalizate: “Conform prevederilor acestor reglementari “schemele de investitii verzii” includ atat comercializarea surplusului de AAU-uri, cat si finantarea investitiilor verzi/proiectelor care genereaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Comercializarea surplusului de AAU-uri se realizeaza numai de catre Guvernul Romaniei, fara intermediari si numai catre statele prevazute in Anexa B a Protocolului de la Kyoto si care sunt parte a acestui Protocol. Comercializarea surplusului de AAU-uri se realizeaza prin transmiterea dreptului de proprietate asupra surplusului de AAU-uri de catre Guvernul Romaniei, in calitatea sa de reprezentant al statului roman.
Sumele rezultate din comercializarea surplusului de AAU-uri se vor constitui ca venit la Fondul pentru Mediu si vor fi gestionate de catre Administratia Fondului pentru Mediu. Prin exceptie de la aceasta prevedere, 10% din valoarea fiecarei tranzactii se va face venit la bugetul de stat, pana la indeplinirea sumei angajate de Romania pentru finantarea timpurie. Proiectele pentru investitii verzi se vor finanta cu respectarea legislatiei privind ajutorul de stat si vor fi aprobate prin Hotarare a Guvernului”.
Vanzarea directa a certificatelor, nu prin bursa cum se discutase initial, e privita cu suspiciune de specialistii care spun ca tranzactia trebuie urmarita riguros, la fel si destinatia banilor, care obligatoriu trebuie sa ajunga in proiecte de mediu.
Instrumente financiare
Certificatele de emisii de gaze de sera (cunoscute si sub denumirea de certificate CO2 sau certificate de carbon) sunt instrumente financiare utilizate in Uniunea Europeana in scopul prevenirii si controlului emisiilor poluante. Un certificat echivaleaza cu o tona de emisii de dioxid de carbon (CO2). Certificatele au intrat in circulatie in urma adoptarii Protocolului de la Kyoto de catre 183 de state din lume, printre care si Romania. Protocolul a intrat efectiv in vigoare din data de 16 februarie 2005, desi fusese convenit, initial, decembrie 1997. Romania a primit pentru 2008-2012 350 milioane de astfel de instrumente financiare.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.