Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 2 Mai , 2011
GAZETA VERDE / Razboiul OMG, in instanta
Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic – InfOMG a prezentat rezultatele procesului intentat impotriva Autoritatii Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM). Procesul a fost initiat in luna iunie, anul trecut, ca urmare a refuzului ANPM de a furniza informatii privind activitatea și membrii Comisiei de Securitate Biologica. Aceasta Comisie functioneaza sub coordonarea ANPM, neavand propria personalitate juridica, motiv pentru care procesul a fost intentat ANPM-ului. Comisia de Securitate Biologica este un organism științific, cu rol consultativ, care are responsabilitatea de a elabora analize științifice cererilor de autorizare pentru cultivare / utilizare ale organismelor și microorganismelor modificate genetic in Romania.
Prin decizia pe care a luat-o, Tribunalul Cluj a decis ca : ”Obliga parata [ANPM] la furnizarea informațiilor de interes public, solicitate prin cererea de acces la informații de interes public a reclamantei [InfOMG] …”. Cererea de informații care face obiectul cauzei cuprinde 14 puncte, in care se solicita copii dupa rapoartele de activitate, convocari și procese verbale ale sedințelor, avize, declarații de interese ale membrilor, modul in care se comunica cu publicul și multe alte informații referitoare la modul de funcționare al Comisiei.
Pe parcursul discuțiilor din cadrul conferinței de presa, s-a detaliat pe larg situația OMG din Romania, precum și riscurile pe termen mediu și lung asupra sanatații și mediului. Accentul a fost pus pe faptul ca suprafețele cultivate cu porumb modificat genetic MON810 (singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare comerciala in Romania) sunt in scadere, inregistrand 822,6 hectare in 2010 – cu 75% mai puțin decat in anul precedent, in 2009. De asemenea, au fost menționate numeroasele riscuri asupra sanatații demonstrate in studii științifice independente din Europa, printre care se numara afecțiuni ale ficatului, rinichilor, splinei, inimii și glandelor suprarenale.
“Aceasta comisie incalca legislatia de acces la informatii de interes public pe tema OMG, iar in cadrul ei exista grave conflicte de interese. Castigarea acestui proces este un prim pas pentru a arata ca organismele modificate genetic au scapat de sub control in Romania, iar autoritatile nu fac nimic in acest sens”, a spus Ramona Duminicioiu, președinta a InfOMG.
Aurel Maxim, membru supleant in Comisia de Securitate Biologica si conferentiar universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, a declarat, in aceeasi conferinta de presa: „Menționez ca, inca de la inființare, Comisia de Securitate Biologica a fost conceputa de așa maniera incat sa existe certitudinea promovarii OMG. Ca urmare a poziției mele anti-OMG din cadrul Comisiei am fost aspru sancționat de secretariatul acesteia. Astfel, pe data de 25/7/2008, cand s-a dezbatut și aprobat cultivarea porumbului modificat genetic MON810, nu am fost invitat la ședința, deși a participat un numar insuficient de membri titulari, respectiv 10. Am cerut o informare cu privire la ședința respectiva, dar nu am primit nici un raspuns, ca de altfel nici unei cereri de informare pe care am adresat-o secretariatului Comisiei de-a lungul ultimilor 3 ani.”
Ștefania Simion, consultant juridic, care a reprezentat InfOMG in instanța a concluzionat: „In funcție de raspunsurile pe care le vom primi de la ANPM, vom continua sa acționam pe cale legala pentru sancționarea ilegalitaților și modului defectuos in care funcționeaza aceasta Comisie de Securitate Biologica”.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.