Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 28 Septembrie , 2010
GAZETA VERDE / Mega-curatenia de toamna
* In 25 septembrie se pune in practica cel mai mare proiect de implicare sociala. In Maramures se asteapta ca aproximativ 10.000 de oameni sa curete judetul intr-o singura zi. Dan Adrian Pop, omul din spatele proiectului „Let’s do it, Romania!” vorbeste despre aceasta experienta civica inedita.
Curatenia generala intr-o singura zi. Imposibil? „Let’s do it, Romania!” vrea sa demonstreze ca nu e imposibil. Proiectul aplicat cu succes in mai multe tari europene a venit si in România si va fi implementat pe 25 septembrie.
Data coincide cu cea de-a doua zi Sarbatorii Castanelor, insa coordonatorul proiectului la nivelul judetului, Dan Adrian Pop, doreste sa demonstreze ca acesta nu va fi un impediment. Din estimarile sale, pe 25 septembrie vor iesi la curatenie aproximativ 10.000 de maramureseni.
Echipa „Let’s do it, Romania!” a reusit sa lege parteneriate cu primarii, scoli, biserici, institutii publice, ONG-uri. O experienta inedita care s-a intins pe parcursul mai multor luni de munca.
Dan Adrian Pop spune ca a aflat despre proiect intâmplator: „Am vazut un film de prezentare a proiectului „Let’s do it, Estonia!”, am fost foarte impresionat. Am cautat, am vazut ca initiativa a inceput si in România, mi-am depus CV-ul. Mi-am facut echipa, nu stiam sigur ca voi selectat. Eram pregatit sa intru in proiect si daca nu eram coordonator sau daca nu aveam un statut special. Ii ajutam pe cei care erau inscrisi. Dupa ce am primit acces la baza de date, i-am sunat oricum pe cei care si-au depus CV-ul si le-am spus ca as vrea sa colaboram, sa fim colegi”.
Initial, „prima tinta” pentru Maramures este de 4.000 de persoane. Numai ca, pentru sceptici, si aceasta parea imposibila: „Initial, persoanele mai in vârsta ne-au descurajat. „4000 de persoane (care era prima noastra tinta, n.red.), nu se poate”. „Cum, in România, oamenii fac cel mai lung cârnat din lume, sunt interesati de alte chestii, sa faca munca?”, povesteste Dan Adrian Pop.
Initial, coordonatorul proiectului le-a vorbit despre initiativa prietenilor mai
apropiati. Apoi cercul s-a tot largit. Spune ca unul dintre cele mai importante „efecte” ale proiectului, pe lânga beneficiile pentru mediu, e munca in echipa si stabilirea de contacte. Apoi informarea, constientizarea, responsabilizarea. Cei implicati trebuie sa creada in proiect, altfel lucreaza degeaba. Daca ar fi sa facem o ierarhie a pasilor facuti in implementarea „Let’s do it, Romania!”, Pop spune ca: „Cel mai important lucru a fost contactarea ONG-urilor, institutii publice mai importante din Baia Mare. Dupa ce am avut parteneriatul de principiu cu Prefectura si Primaria Baia Mare, lucrurile au inceput sa se miste. Ca si coordonator de judet sunt cel mai tânar. Toti colegii mei au 25-29-30-40 de ani. Dupa primele doua conferinte, lucrurile s-au miscat mult mai bine. Venea lume spre noi. A fost greu si cu societatile comerciale. Am trimis informatii despre proiect, planul proiectului si ne-am bazat mai mult pe managementul firmei: daca vezi un proiect bun, te implici. Au fost firme care ne-au contactat: „vrem sa va ajutam, sa sponsorizam”, de a suporta unor costuri, la a veni cu saci, manusi, lucruri de care voluntarii au nevoie. Acum avem parteneriat cu toate primariile, 76 de primarii, avem persoane de contact in toate primariile, scolile, Inspectoratul Scolar, bisericile”.
Evident, n-a putut fi aplicat un „tipar” in toate judetele tarii. Organizatorii spun insa ca Maramuresul sta ceva mai bine decât alte judete la capitolul curatenie. Un atu e faptul ca fiecare localitate are un contract cu un operator autorizat. Avem in schimb probleme serioase cu gunoaiele din albia râurilor.
Daca tot suntem la capitolul comparatii, Pop spune ca implicarea presei a fost mai buna decât in alte judete, in schimb, a lasat de dorit implicarea agentilor economici. Dar, având in vedere vremurile grele pe care economia le traverseaza, exista totusi o scuza. Si, oricum, echipa „Let’s do it, Romania!” din Maramures a reusit sa adune toate materialele necesare derularii proiectului: saci, manusi etc.
Pentru a recompensa cei mai harnici voluntari din institutii, firme, ONG-uri, organizatorii au pregatit, in premiera in tara, o initiativa inedita realizata in colaborare cu Camera de Comert si Industrie: un „top verde”.
Alaturi de institutii publice, firme, ONG-uri, voluntari români, in proiectul maramuresean sunt si 11 voluntari internationali. Dan Adrian Pop spune ca: „acestia au stat lânga noi, s-au dedicat proiectului. Si au spus „noi nu avem nicio problema sa va curatam tara, dar voi cu ce va ocupati, de ce stati degeaba?”. As fi oarecum nemultumit ca oamenii sa nu participe macar in numarul in care ne asteptam, pentru ca ar fi ciudat sa ramâna materialele neutilizate si pentru noi si pentru firmele care s-au implicat, pentru ca pâna la urma puteau sa faca altceva cu banii aceia decât sa-i investeasca in saci si manusi, dar au ales sa se implice. Ar fi pacat ca acestea sa ramâna nefolosite.
E foarte important ca oamenii sa se inscrie pe site, dar noi ne pregatim si pentru o parte offline si sper ca cel putin in 2-3 localitati oamenii sa se intâlneasca si sa se organizeze pe loc”.
Ideea
Asa cum au fost organizate actiunea din Estonia (tara de origine a initiativei, vezi video) in 2008 si cele din Letonia si Lituania in 2009, actiunea din România presupune implicarea cetatenilor, a autoritatilor locale, a firmelor private, a operatorilor de salubritate, a persoanelor publice si a mass - media pentru a mobiliza populatia sa iasa in ziua stabilita si sa curete deseurile conform planului realizat de catre echipa.
Organizare spontana
„Let’s do it, Romania!” a mers in Maramures pe ideea organizarii unor echipe de voluntari in fiecare localitate. In orice satuc, oricât de mic, oamenii trebuie sa se intâlneasca in 25 septembrie in fata bisericii, si, chiar daca nu exista un „organizator oficial”, Dan Adrian Pop spune ca ar fi bucuros ca oamenii sa nu plece acasa si sa renunte, ci sa se organizeze singuri si sa curete o zona pe care o cunosc ca fiind cu probleme sau una indicata de primar ori autoritatile locale.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.