Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Joi , 27 Mai , 2010
GAZETA VERDE / Inaugurarea complexului tehnologic ADISS
* La mijlocul acestei luni a avut loc inaugurarea Complexului Tehnologic ADISS, situat in Tautii Magheraus, un proiect unic in tara, realizat la standarde europene in beneficiul oamenilor si al mediului inconjurator.
Maramuresul a devenit la mijlocul acestei luni “capitala” investitii pentru mediu, oameni si tehnologie. Vineri, 14 mai, a fost inaugurat cel mai mare Complex Tehnologic din Romania in domeniul epurarii si tratarii apelor. Construita pe o suprafata de 30 de mii de metri patrati, complexul ofera posibilitatea ca produsele destinate tratarii si epurarii apei sa fie proiectate in cele mai moderne conditii. Realizarea este cu atat mai importanta cu cat acest proiect a fost dezvoltat integral printr-o investitie romaneasca, oferind posibilitatea crearii de produse destinate tratarii si epurarii apei la standarde europene. Evenimentul s-a bucurat de prezenta a peste 140 de companii de prestigiu, reprezentanti ai institutiilor centrale, judetene si locale, precum si ai mass-media.
Inainte de debutul discursurilor oficiale si a prezentarilor tehnice sustinute de specialisti, a fost tinut un moment de reculegere in memoria celui care a fost Cornel Rat, omul vizionar care a initiat ceea ce azi se numeste „visul ADISS”. Panglica inaugurala a fost taiata de Cristian Rat, presedintele Consiliului de Supraveghere, in numele echipei care a finalizat implementarea acestui proiect, precum si de Calin Matei, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Anton Ardelean, primarul orasului Tautii Magheraus si deputatul Nicolae Bud. Directorul general al societatii, Eniko Dancos, a spus ca investitia este realizata la standarde europene si reprezinta o investitie pentru oameni, tehnologie si, nu in ultimul rand, pentru mediu.
Dupa momentul oficial al taierii panglicii si traditionala cupa de sampanie, activitatile s-au derulat in Centrul de instruire si marketing al ADISS, unde oficialitatile si specialistii prezenti la eveniment au vorbit si despre societatea maramureseana, lider in domeniul sau de activitate, dar si despre o serie de probleme importante de mediu, in a caror rezolvare ADISS a fost intotdeauna un partener activ si serios.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Calin Matei a povestit ca a fost partas la aceasta initiativa inca de la inceput: „acum 3-4 ani stateam la un restaurant din oras impreuna cu Cornel Rat si mi-a spus ca ar dori sa reuneasca activitatea societatii undeva in afara Baii Mari si m-a rugat sa vorbesc cu Anton Ardelean, primarul din Tautii Magheraus. A doua zi m-am intalnit cu primarul din Tauti. In circa 40 de zile, cu ajutorul primarului si Consiliului Local s-a dat unda verde la ceea ce s-a intamplat aici. Am emotii pentru ca ma simt si eu partas la acest eveniment si aceasta investitie. Le doresc succes celor care conduc societatea, in acelasi timp regret ca nu este alaturi de noi Cornel Rat, sa vada ca visul lui s-a realizat, dar sunt convins ca prin echipa pe care o are aici, visul lui va fi dus la implinire”. Primarul de Tautii Magheraus, Anton Ardelean, s-a declarat mandru ca orasul pe care il conduce se poate lauda cu o asemenea investitie pe care a numit-o „minune”, in aceasta perioada de criza. Activitatea ADISS este apreciata insa si de specialisti de prestigiu de la nivel national. Vasile Caiomos, presedintele Asociatiei Romane a Apei, a vorbit despre implicarea ADISS in acest domeniu vital pentru populatie si mediu si despre conceptele pe care aceasta societate le promoveaza: Inovatie, Progres, Operare, prin a caror aplicare „ADISS participa la injghebarea unei forte puternice la nivel national”.
Istvan Ludescher, primarul interimar al Baii Mari, si-a exprimat regretul ca investitia nu se afla pe teritoriul administrativ al Baii Mari si a remarcat ca proiectul ADISS este unic in Nord Vestul tarii. Evenimentul a adunat la sediul ADISS invitati de la Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale, oficialitati judetene si locale si peste 140 de reprezentanti ai unor companii de top din tara si strainatate. Astfel ca, pe langa beneficiile economice si tehnologice, inaugurarea complexului ADISS a adus si un important beneficiu de imagine Maramuresului.
Adiss, promotor al progresului tehnic
Mesajul secretarului de stat in Ministerul Mediului, Dan Carlan, a scos in evidenta rolul esential pe care serviciile de apa si canalizare il joaca in dezvoltarea durabila a mediului, dar si realizarile societatii ADISS „promotor al progresului tehnic in domeniul epurarii apei”: „ Nivelul scazut al colectarii si epurarii apelor uzate existent in Romania inainte de aderare a determinat Comisia Europeana sa acorde Romaniei cea mai lunga perioada de tranzitie in vederea implementarii prevederilor Directivei privind epurarea apelor uzate urbane si realizarii conformarii, respectiv pana la 31 decembrie 2018. Un alt aspect rezultat din negocierile de aderare l-a reprezentat decizia Romaniei de a declara intregul sau teritoriu ca zona sensibila, tinand cont de necesitatea protejarii mediului si de pozitia geografica a tarii in bazinul Dunarii si al Marii Negre. Apele uzate din aglomerarile urbane cu peste 10.000 l.e. trebuie supuse unei epurari mai avansate, prin care nutrientii, in principal compusi cu fosfor si azot, sa fie indepartati pana la limita legala. Pentru indeplinirea acestei conditii vor fi necesare fonduri suplimentare, iar termenul de conformare, 31 decembrie 2015, va coincide cu atingerea „starii bune a apelor” prevazut in Directiva Cadru a Apei. Functionarea corespunzatoare a instalatiilor de colectare si epurare a apelor uzate presupune la ora actuala si dotarea cu instalatii de epurare performante, care au la baza inovatia tehnologica. Acesta este si domeniul de competenta a companiei ADISS, firma romaneasca promotoare a progresului tehnic in domeniul epurarii si cu realizari semnificative. Salutam initiativa acesteia de realizare a complexului tehnologic ADISS. In decursul timpului, compania s-a facut remarcata la nivel national prin competenta si lucrarile realizate la statiile de epurare”.
Secretarul de Stat Maria Parcalabescu din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a transmis un mesaj de felicitare societatii ADISS: “Inaugurarea unui obiectiv de investitii este totdeauna un prilej de bucurie, dar si de mandrie justificata. Cu atat mai mari sunt bucuria, mandria si satisfactia, cu cat realizarea este mai importanta si mai moderna. Dumneavoastra aveti, astazi, toate motivele sa fiti mandri de ceea ce ati realizat, dupa eforturile considerabile, care au presupus nu numai cheltuieli de resurse financiare, materiale si umane, ci si mult curaj, tenacitate, multe renuntari, sperante, ingrijorari. Ati reusit sa parcurgeti cu bine acest traseu foarte dificil al realizarii unei investitii deosebit de importante nu numai pentru localitatea dumneavoastra, ci pentru intreaga zona a Maramuresului”.
ADISS
A luat nastere in anul 1992 si activeaza in domeniile: proiectare, tehnologie si detail engineering, productie, livrare de echipamente, montaj si service. ADISS S.A. este furnizor general de studii tehnice, inginerie, proiectare, servicii de consultanta si asistenta tehnica. Domeniul de activitate fiind productia si service-ul de echipamente si utilaje pentru tratarea apelor si epurarea apelor uzate, menajere si industriale.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.