Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Miercuri , 23 Februarie , 2011
GAZETA VERDE / Gradina Zoologica, desfiintata
* Gradina Zoologica din Baia Mare va fi desfiintata. Decizia este trecuta intr-un proiect initiat de Primaria Baia Mare. Animalele ce nu vor putea fi donate urmeaza sa fie adapostite intr-un Centru de ingrijire si reabilitare.
Inceput de an in administratia baimareana. Nu furtunos, ci molcom, asa cum ii sta bine unui oras ardelean. Se credea ca vor fi multe zeci de proiecte de hotarare in dezbaterile alesilor. Nu a fost sa fie. Peste 25 de proiecte, cu ce se mai aduna in ultimele zile de dinaintea sedintei de Consiliu Local se va ajunge la peste 30 de proiecte. Un mic dejun pentru experimentatii consilieri baimareni!
Din motive de reparatii, sala mica de sedinta nu a mai fost disponibila pentru ca sedintele de Comisii sa aiba loc intr-o ambianta prietenoasa. Asa s-a ajuns in sala Europa, sala pasilor pierduti. Urbanistii au ramas in sala, juristii au urcat in biroul lui Calin Bota.
Dupa aceasta repartitie tovaraseasca, a inceput munca migaloasa a aprobarii minunatelor proiecte de hotarare. Dupa vreo zece minute de armonie a inceput amanarea unor proiecte la care s-a discutat minute in sir. Ba lipsa unor documente, ba nevoia de a verifica in teren situatia din scripte au dus la o serie de respingeri. Alte avize favorabile pana la primul proiect cu adevarat interesant.
La punctul 12 al borderoului am aflat cu tristete ca se va inchide Gradina Zoologica. Multe discutii despre ce se va intampla cu animalele care raman. Hotararea s-a luat deoarece trebuie eliberat terenul ce a fost retrocedat. Teren pe care se afla cam jumatate din Gradina Zoo. Chiar partea buna a terenului. Din discutii a reiesit ca se platesc 144 de milioane de lei pe luna chirie celui care are terenul in cauza. Pana la urma am aflat lucruri chiar interesante. Persoana in cauza a fost seful sindicatului din perioada comunista. Nu ca ar avea importanta, dar membrii Comisiei vorbeau ca cel in cauza a primit terenul pe cai interesante. Si uite asa, un fost sef din perioada comunista contribuie decisiv la inchiderea Gradinii Zoo din Baia Mare. Nu este singurul exemplu din oras. Ce animale nu se pot da la alte Gradini Zoo, din orase care au avut norocul sa nu aiba fosti sefi, vor fi tinute aici, pe terenul care a ramas sau pe un alt teren. Daca va fi identificat! Animalele vor fi tinute pana vor disparea pe cale naturala, sau vor fi ajutate, ori se va face o alta Gradina Zoologica. Ultima varianta e si cea mai indepartata. Dupa disparitia ideii de Gradina Botanica, dupa disparitia ideii de Filarmonica, se duce si Zoo-ul, iar, intr-o perspectiva oarecare, se va atenta si la Centrul Vechi al orasului.
La trecutu-ti mare…
Gradina Zoologica a fost infiintata in jurul anului 1950, prin aducerea unor animale din fauna autohtona, ulterior numarul de specii diversificandu-se concomitent cu construirea de noi amplasamente pana la situatia actuala. Numarul de specii existente in cadrul Gradinii Zoologice din Baa Mare este de 37, dintre care 11 specii exotice, cu un nr. de 22 de exemplare si 26 de specii autohtone cu un nr. de 200 de exemplare.
Aceasta a obtinut Autorizatia de mediu nr. 1/05.03.2009, pentru amplasamentele conforme cu prevederile Ordinului MMDD nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizatiei de mediu (Anexa nr. 5 la procedura – Cerinte specifice de autorizare a activitatii gradinilor zoologice, acvariilor publice si centrelor de reabilitare si/sau ingrijire, Tabelul nr. 4 – Spatiul minim necesar pentru unele specii de mamifere mentinute in captivitate, Tabelul nr. 5 – Spatiul minim pentru unele specii de pasari mentinute in captivitate, Tabelul nr. 6 – Norme minime pentru bazine).
Autorizatia de mediu a fost emisa pentru urmatoarele amplasamente:
* magar asiatic, ponei si capre domestice;
* cerbul comun;
* emu;
* pauni;
* porumbei;
* pasari domestice (bibilici, fazani si gaini);
* bazinul acoperit pentru rate si gaste;
* bazinul pentru broaste testoase de apa;
* acvariile pentru pesti.
Pentru amplasamentele autorizate se respecta conditiile specifice autorizarii unitatilor permanente, conform Ordinului mai sus amintit.
Pentru amplasamentele neconforme, conducerea gradinii zoologice are urmatoarele obligatii:
* sa pastreze un numar suficient de angajati pana la redistribuirea animalelor din colectie catre alte unitati permanente dotate corespunzator;
* sa asigure conditiile pentru bunastarea animalelor;
* sa interzica orice activitate de reproducere a speciilor din colectie;
* sa interzica accesul publicului;
* sa puna placute cu inscriptia ,,Amplasament neautorizat, in curs de desfiintare” in dreptul amplasamentelor necorespunzatoare.
Proiectul anti-caini
Tot la recenta sedinta de Consiliu Local a fost discutat proiectul cu privire la situatia animalelor din Baia Mare care a suferit, de la precedenta incercare, cateva modificari. Nu si in cazul cainilor. Este greu de inteles cerbicia lui Dolha fata de prietenii oamenilor. La articolul 9 se mentionau urmatoarele: „Toti proprietarii care detin caini sunt obligati sa-si sterilizeze cainii, exceptie facand cainii de rasa atestati de Asociatia Chinologica, sau de medicii veterinari, cainii utilitari, de vanatoare, cei ai armatei…”. La articolul 10 se cere:„Proprietarii care detin caini in apartamente sau garsoniere vor trebui sa aiba acordul in scris al vecinilor cu care au pereti/planseu/plafon in comun”. Daca nu se vor respecta acestea, se vor da amenzi consistente. Multe, multe milioane de lei vechi.
Discutiile aprinse au modificat articolele. Astfel, vor fi sterilizati cainii gasiti pe domeniul public fara stapan (dupa un stagiu de cateva zile la Adapost), iar pentru cei din blocuri se cere carnet de sanatate al cainelui…
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.