Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 12 Aprilie , 2010
GAZETA VERDE / Gestiunea integrata a deseurilor se impotmoleste in mitinguri
* Unul dintre cele mai importante proiecte ale Maramuresului, cifrat la 68 de milioane de euro, este tergiversat de luni bune din cauza neinformarii si intereselor meschine * Desi autoritatile anuntau ca in sfarsit s-a gasit o solutie care va salva finantarea si implicit proiectul, la Rozavlea, povestea s-a inflamat din nou si satenii din zona au venit sa protesteze in fata Prefecturii Maramures.
Un proiect cifrat la aproape 70 de milioane de euro pare condamnat la esec. Din cauza intereselor, orgoliilor politice sau incompetentei, unul dintre cele mai importante proiecte ale judetului, cel privind Gestiunea Integrata a Deseurilor e tot in stand-by de luni bune. Investitia presupune constructia a doua uzine, una in sudul, cealalta in nordul judetului. Pentru zona de dincoace de deal, a fost aleasa comuna Recea. Pentru Nordul Maramuresului locatiile s-a schimbat precum ciorapii. Dupa o lista infinita de variante s-a stabilit ca locatia este la Rozavlea. Au urmat consultari, argumente pro si contra si raportari bombastice.
Desi Consiliul Judetean Maramures era convins ca rozavlenii sustin intr-o proportie covarsitoare proiectul, recent, un grup de sateni din Sieu, Rozavlea si Ieud au organizat un miting in fata Palatului Administrativ pentru a-si exprima nemultumirile fata de amplasamentul actual al depozitelor de deseuri ecologice. Mircea Man, alaturi de directorii Directiei Tehnice (Grazziela Bolma) si Planificare Teritoriala, Urbanism (Vasile Span), a iesit in fata protestatarilor pentru a purta un dialog si a lamuri neintelegerile: „In primul rand, vreau sa stiti ca aveti in mine si in Consiliul Judetean un partener, si as dori sa purtam o discutie civilizata, constructiva din care sa iesim cu totii castigatori. Cat timp eu sunt presedintele acestei institutii, va asigur ca nu se va face niciun depozit fara respectarea tuturor normelor nationale si internationale si nu se va lua nicio decizie finala fara a fi evaluata concret situatia din teren.”, a declarat Mircea Man.
Dupa ce a calmat spiritele, presedintele Mircea Man i-a invitat pe reprezentantii protestatarilor la o discutie in sala de sedinte a Consiliului Judetean, explicandu-le importanta acestor depozite ecologice de deseuri si incercand sa gaseasca cea mai buna solutie astfel incat comunitatea sa beneficieze in mod concret de fondurile europene destinate acestei investitii. Concluziile trase dupa 30 de minute de discutii au constat in stabilirea tuturor detaliilor legate de amplasamentul depozitelor la fata locului, ocazie cu care specialisti din cadrul Consiliului Judetean vor analiza, alaturi de reprezentanti ai comunitatilor, situatia din teren, vor mai avea loc intalniri si discutii pe aceasta tema, iar decizia finala va fi luata abia dupa ce toata lumea va agrea proiectul. Adica peste o luna, un an sau niciodata.
Teoretic, nu exista un termen limita pentru depunerea proiectului. Programul pe care urmeaza sa fie depusa cererea de finantare e deschis pana in 2013. Teoretic. Practic, cum proiectele se finanteaza dupa principiul „primul venit, primul servit”, se va inchide cand se termina fondurile. Grazziela Bolma, director executiv Directia Tehnica din cadrul CJ spune ca: „La Rozavlea a fost dezbatere publica in urma careia s-a masurat distanta unde va fi amplasat depozitul. Oamenii au constatat ca intr-adevar este la peste un kilometru de casele lor si vom primi acordul de mediu. Sieul n-are nicio treaba cu acest depozit. Este pe teritoriul comunei Rozavlea, la limita cu Bogdan Voda. Nu se muta deloc amplasamentul pentru care primim acordul de mediu. Ei au masurat cu mana lor distanta pana la amplasamentul proiectat. Masuratorile s-au facut la o saptamana dupa dezbaterea publica. Oamenii au ridicat anumite probleme, li s-a raspuns oficial, s-a masurat distanta si e in regula. Acolo va fi centru de management integrat al deseurilor, ca si cel de la Recea, depozit ecologic. In momentul acesta, consultantul face studiul de fezabilitate”. Vom reveni.
Alba-neagra cu 53 de milioane de Euro
„Efortul investitional eligibil este de 53 milioane euro, la care se adauga cheltuielile neeligibile. Asta-i investitia pe tot judetul Maramures. In prima etapa se vor crea aproximativ 80 de locuri de munca, vorbind doar de cele doua centre mari. Pe langa astea vor fi locurile de munca de la statiile de transfer, de la cele 7 centre de deseuri voluminoase, partea de colectare, transport etc. E vorba de peste 100 de locuri de munca si nu sunt necalificate. Pe langa asta se adauga banii care vor ajunge la bugetele locale, care se vor ridica la ordinul miliardelor”, a explicat Grazziela Bolma, director executiv Directia Tehnica din cadrul CJ Maramures.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.