Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 28 Septembrie , 2010
GAZETA VERDE / Energie din resturi vegetale
* Toamna se numara culturile si focurile de pe tarine. Satenii s-au obisnuit sa-și igienizeze terenurile, aprinzând resturile vegetale. Gresit, spun specialistii. Metoda dauneaza grav si mediului si buzunarelor.
Resturile de frunze, de fân si orice fel de resturi vegetale de pe terenuri pot produce energie alternativa. Si, implicit, bani pentru cei care le adun. Specialistii ne sfatuiesc ca in locul traditionalelor focuri din tarini sa strângem resturile vegetale si sa le valorificam. Arderea resturilor vegetale nu este indicata nici din motive ce tin de protectia mediului: se produce poluarea aerului prin fumul rezultat; saraceste solul in materie organica; râmele si alte vietuitoare din microfauna solului sunt distruse; se evapora apa din stratul superior al solului si prin crapaturile rezultate se pierde si apa din adâncime; ingreuneaza aratul si duce la cresterea consumului de combustibil.
Cel mai important argument in utilizarea paielor ca sursa energetica este faptul ca paiele au o valoare energetica destul de inalta si ca sunt neutre la emisiile gazelor cu efect de sera. Partea uscata se constituie aproximativ din 50% carbon, 6% hidrogen, 42% oxigen, cantitati mici de azot, sulf si alte minerale.
1 tona de paie in echivalent energetic substituie:
550 kg de carbune
350 m3 de gaze naturale
* 1 tona paie = 35 USD
550 kg carbune = 101 USD
350 m3 gaze = 60 USD
* Caldura inferioara de ardere
Paie - 14,400 kj/kg
Carbune - 22,563 kj/kg
350 m3 gaze naturale - 35,000 kj/m3
Prima perceptie, in ceea ce priveste disponibilitatea paielor in calitate de combustibil este ca paiele sunt insuficiente pentru scopuri energetice. Insa exista proiectul „Energia Renovabila din Deseuri Agricole”, un proiect demonstrativ, care prin instalarea a 11 termocentrale demonstrative a convins multi utilizatori sa prefere aceste tipuri de termocentrale (pe paie) in detrimentul celor pe carbune sau gaze naturale.
Generator de caldura pe paie
Spre deosebire de tehnologiile traditionale (carbune, gaze), generatorul de caldura pe paie este mai scump la cumparare, insa economiile obtinute ulterior vor da posibilitatea recuperarii investitiei in termen de maximum 2 ani. Perioada de functionare a generatorului de caldura pe paie este de 15 ani. Generatorul de caldura pe paie poate substitui gazul natural si carbunele, in functie de capacitatea instalatiei.
In afara de paiele culturilor paioase in calitate de combustibil, se pot folosi cu succes si alte ramasite de plante si deseuri agricole, care sunt in destul de mari cantitati in tara noastra.
România poate acoperi 8% din necesarul european de biocarburanti
http://www.ecomagazin.ro/wp-content/uploads/2009/04/biocombustibil.jpg
„România isi poate acoperi, din resurse interne, cantitatea de biocarburanti recomandata de Directiva europeana pentru anul 2010 si, in plus, dispune de un potential de materii prime pentru realizarea unei productii de biocarburanti, in masura sa acopere pâna la 8% din necesarul european. De asemenea, productia de biocarburanti ofera oportunitati de export si reprezinta o alternativa pentru dezvoltarea agriculturii si folosirea terenurilor neutilizate“, se arata intr-un studiu al Institutului European din România.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.