Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 26 Octombrie , 2010
GAZETA VERDE / Dezastrul ecologic de la Kolontar
* La 4 octombrie, anul acesta, un val urias de noroi toxic, provenind de la un rezervor fisurat al uzinei de alumina de langa satul Kolontar, s-a revarsat asupra localitatilor din imprejurimi. Sapte persoane si-au pierdut viata si 150 au fost ranite. Valul poluant, care continea arsenic si plumb, a distrus ecosistemele raurilor Torna, Marcal, Raab si a ajuns intr-o forma diluata in Dunare.
Aproximativ 700.000 de metri cubi de reziduuri chimice s-au scurs, la inceputul acestei luni, dintr-un rezervor avariat. A doua zi, nivelul reziduurilor atingea doi metri in anumite zone, in apropierea orasului Devecser, unde 230 de case si 19 strazi au fost inundate. Sapte persoane si-au pierdut viata si alte 150 au avut nevoie de ingrijiri medicale. Alimentarea cu gaz, energie electrica si apa a fost taiata in aproape tot orasul. In scurt timp, Guvernul ungar a decretat stare de urgenta pentru districtele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron si Vas, iar specialistii au avertizat ca procesul de eliminare a consecintelor accidentului va dura ani si ca reziduurile scurse in afluentii Dunarii risca sa ajunga in apele fluviului.
Ulterior, autoritatile ungare au inceput sambata evacuarea localitatii Kolontar din cauza riscului producerii unei noi scurgeri de noroi toxic. Cei 800 de locuitori ai satului au fost dusi cu autobuzul in orasul Ajka din apropiere. Premierul ungar, Viktor Orban, a anuntat ca : « Autoritatile vor ridica un dig care sa protejeze satul Kolontar, intrucat exista posibilitatea unei noi deversari de reziduuri toxice de la rezervorul din apropiere.
Peretele deja avariat al rezervorului este intr-o stare atat de proasta incat exista riscul ca acesta sa cedeze din nou", a spus Orban, aflat la fata locului.
In timp ce presa avertiza ca exista pericolul contaminarii Dunarii, ministrul roman al mediului, Laszlo Borbely, a dezmintit informatia : „Nu exista pericol de contaminare a apelor Dunarii, atat in ceea ce priveste situatia ph-ului si a aciditatii apei, cat si in ceea ce priveste metalele grele. Nu minimalizam catastrofa ecologica din Ungaria, e cea mai grava din istoria Ungariei. Zona este contaminata grav, sunt 7 morti, peste 120 de raniti, dintre care unii foarte grav, mai multi disparuti. Exista un pericol pentru o noua deversare, insa daca se va intampla, nu va fi la nivelul celei de acum o saptamana, acolo se si construiește un baraj", a adaugat el.
La o saptamana de la cel mai grav accident ecologic din istoria Ungariei, poliția ungara l-a retinut pentru 72 de ore pe Zoltan Bakonyi, presedintele companiei MAL Zrt, iar presa a anuntat ca societatea ar putea plati o amenda de 73 de milioane de euro daca se dovedeste ca a supraincarcat rezervorul. Numai ca, in cateva zile, in loc de masuri, s-a anuntat redeschiderea uzinei de bauxita si aluminiu.
Un milion de Euro pentru Ungaria
Fundatia omului de afaceri american, de origine ungara, George Soros, a oferit un milion de dolari pentru apararea civila si lucrarile de reconstructie in satele inundate cu noroi rosu din vestul Ungariei. Grantul a fost acordat dintr-un fond de urgenta al Open Society Foundation, creat in 2009 ca raspuns la criza economica in tarile europene, inclusiv Ungaria. Totodata, Uniunea Europeana va trimite in Ungaria o echipa de cinci experti, pentru a ajuta la evaluarea impactului poluarii.
Noi am platit!
Accidentul de la Kolontar, districtul Veszprem, Ungaria, cand malul toxic revarsat dintr-un depozit imens a ajuns in Dunare, a readus in atentia presei internationale tragedia petrecuta in urma cu 10 ani la Baia Mare. Desi, potrivit raportului intocmit de expertii internationali care au venit sa controleze urmarile accidentului, poluarea de la noi nu a fost atat de grava, Romania a fost obligata sa plateasca despagubiri de 100 de milioane de dolari ungurilor. Acum insa, cand in Ungaria 1,1 milioane de metri cubi de reziduuri industriale, noroi alcalin si metale grele au fost revarsate in Dunare, maghiarii scapa usor. Pana acum, nimeni nu le-a gasit vina. Ba, mai mult, sunt felicitati pentru cum au gestionat situatia.
MAL Hungarian Aluminium
Compania ungara MAL Hungarian Aluminium, care opereaza uzina de alumina la care s-a produs dezastrul ecologic, are operatiuni si in Romania, controland firma MAL-Product din Miercurea Ciuc. MAL-Product are ca obiect de activitate fabricarea cosurilor termoizolante si a accesoriilor aferente (tuburi si armaturi) din aluminiu si inox. Firma a avut anul trecut o cifra de afaceri de 3,89 mil. lei si un profit brut de 154.000 de lei si 45 de angajati.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.