Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 26 Octombrie , 2010
GAZETA VERDE / Consiliul de mediu
* Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély, a participat saptamana trecuta la Luxemburg, la Consiliul de Mediu, eveniment ce reuneste ministri ai mediului din Statele Membre. Principalele subiecte abordate in cadrul reuniunii au fost: propunerea de Regulament privind posibilitatea Statelor Membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor, pregatirea participarii UE la cea de-a zecea reuniune a Partilor la Conventia privind diversitatea biologica, care va avea loc la Nagoya, in perioada 18-29 octombrie 2010, precum si problematica schimbarilor climatice, in context european si in perspectiva pregatirii mandatului UE pentru Conferinta Partilor la Conventia cadru privind schimbarile climatice de la Cancun, din perioada 29 noiembrie-10 decembrie 2010.
Seful delegatiei romane, ministrul László Borbély, a intervenit la subiectul referitor la proiectul de Regulament privind organismele modificate genetic, precizand ca noul act normativ contribuie la realizarea unora dintre prevederile Concluziilor Consiliului de Mediu, din decembrie 2008, in ceea ce priveste coexistenta culturilor și luarea in considerare a caracteristicilor specifice regionale și locale ale Statelor Membre. „Este important in acelasi timp sa se finalizeze și celelalte acțiuni. Romania solicita, in special, Raportul Comisiei privind implicațiile socio-economice ale introducerii pe piața a OMG-urilor, precum și rezultatele revizuirii de catre EFSA a liniilor directoare privind evaluarea riscului asupra mediului”, a precizat ministrul mediului si padurilor. In acelasi timp, a subliniat necesitatea elaborarii, de catre Comisia Europeana, a unei liste de criterii/motivatii pentru interzicerea cultivarii OMG-urilor, precum si a unei proceduri care sa permita Comisiei o evaluare ex-ante a motivelor și justificarilor corespunzatoare pe care Statele Membre intenționeaza sa le prezinte pentru aceasta interzicere.
In pregatirea participarii UE la cea de-a zecea reuniune a Partilor la Conventia privind diversitatea biologica, László Borbély a subliniat necesitatea ca dinamica politicii UE sa consolideze eforturile de protejare a biodiversitatii si de punere in aplicare a Conventiei, prin adoptarea unui nou Plan strategic si finalizarea cu succes a negocierilor Protocolului privind accesul la resursele genetice si impartirea corecta si echitabila a beneficiilor. Finantarea, necesar sa fie asigurata pentru protejarea biodiversitatii la nivel mondial, poate gasi resurse importante din oportunitatile initiate deja in alte procese internationale. „ In calitate de Presedinte a celei de-a 19-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabila, Romania considera necesara concentrarea eforturilor asupra consolidarii interconexiunilor dintre diferite aspecte ale dezvoltarii durabile, in special biodiversitatea, schimbarile climatice si desertificarea”, a incheiat ministrul mediului si padurilor interventia sa pe acest subiect.
In ceea ce priveste problematica schimbarilor climatice, László Borbély a intervenit in discutiile referitoare la analiza optiunilor UE pentru depasirea obiectivului de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera si evaluarea riscului de relocare, precizand ca „pentru operationalizarea unui angajament mai ambitios, orice decizie de trecere la o tinta mai ridicata nu poate fi luata inainte de a avea o analiza clara a costurilor si beneficiilor la nivelul fiecarui Stat Membru”. Ministrul a mai precizat ca un element important il constituie contextul international si modul in care avanseaza negocierile la nivel global. In cadrul discutiilor care au avut loc la pranz, a fost discutata strategia UE in perspectiva Conferintei de la Cancun. Cu aceasta ocazie, László Borbély a subliniat ca elementul esential pentru Romania il reprezinta in continuare reportarea surplusului de Unitati ale Cantitatii Atribuite – AAU-uri, precum si mentinerea si prezervarea cadrului juridic existent, in principal a Protocolului de la Kyoto.
In cadrul acestui Consiliu, delegatia ungara a informat ministrii UE cu privire la situatia din vestul Ungariei, in urma accidentului de la iazul de decantare Ajka. Seful delegatiei Romaniei a intervenit, precizand ca din analizele de calitate a apei, efectuate de autoritațile de gospodarire a apelor, la intrarea Dunarii in Romania, nu au rezultat depașiri ale indicatorilor de calitate fața de valorile obișnuite, acest accident neavand un impact transfrontier. Cu toate acestea, ministrul Mediului si Padurilor a propus „stabilirea unui mecanism de raspuns la nivel european mult mai operativ și mai eficient, care sa acopere intregul spectru de tipuri de accidente industriale, precum si introducerea reziduurilor de tipul celui existent in depozitul de la Kolontar pe lista substanțelor periculoase.”
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.