Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 26 Iulie , 2010
GAZETA VERDE / Colectarea selectiva - factor de reducere a consumurilor energetice
Politica Uniunii Europene obliga statele membre sa reconsidere problema deseurilor, astfel incat, in cel mai scurt timp cu putinta, ceea ce aruncam sa poarta fi refolosit.
Majorarea preturilor la energie, cresterea consumurilor si necesitatea de a reduce independenta energetica au obligat utilizatorii de energie sa gaseasca „Aur negru”, acolo unde exista, adica in propria curte – deseurile. Aceste cantitati de deseuri pot fi colectate, reciclate, prelucrate, transformate si transferate intr-un flux continuu de energie. Astfel, fiecare localitate poate dispune de propriul sau sistem energetic.
Combustibilul bazat pe deseuri este o sursa regenerabila de energie deoarece provine in intregime din partea uscata a deseurilor urbane combinate cu componente foarte bogate in calorii, precum plasticul lipsit de clor sau cauciucul granulat.
Utilizarea combustibililor din deseuri prezinta mai multe avantaje, oferind o solutie eficienta pentru eliminarea resturilor menajere solide si reducand emisiile de dioxid de carbon si oxizi de azot in atmosfera.
Conform unui studiu efectuat de specialisti, electricitatea produsa cu ajutorul acestei tehnologii are cel mai mic cost de productie comparativ cu orice alta sursa energetica regenerabila. In plus, un alt avantaj al energiei produsa din deseuri este reducerea costurilor de transport al deseurilor si a construirii unei gropi de gunoi ecologice, conform noilor standarde care sa afecteze cat mai putin mediul si locuitorii din zonele respective.
Exista o stransa dependenta intre cresterea nivelului de trai, cresterea populatiei si cresterea cererii de energie electrica. In mod simplist, producerea energiei electrice are la baza transformarile energiei regenerabile sau neregenerabile, consumul energiei regenerabile fiind modul inteligent de a obtine energie electrica privitor la viitorul planetei.
Arderea combustibililor in centralele termice contribuie semnificativ la incalzirea globala. Energia nucleara produce deseuri radioactive si potential periculoase. Energia produsa prin centrale hidro-electrice produce efecte negative asupra reliefului si faunei. Energia solara si eoliana poate fi o alternativa, dar pretul de producere al acesteia este inca foarte ridicat si are o amortizare in zeci de ani.
Analizand atent cele afirmate inainte, nu consideram reciclarea deseurilor o solutie miraculoasa, dar exista premise ca poate fi parte dintr-o alternativa viabila. Solutia recomandata este utilizarea gunoiului drept materie prima intr-un nou tip de industrie bazata pe principiul: deseurile sunt valoroase deci trebuie sa le refolosim, nu sa le aruncam.
Statistic, in statele europene, 49% dintre deseuri se duc la rampa de gunoi, 33 % se recicleaza. In tarile noi membre ale Uniunii Europene, 90% dintre deseuri se duc la rampa de gunoi si 10% se recicleaza.
Olanda este pe primul loc in privinta reciclarii, unde 89% din deseuri se recicleaza, in timp ce doar 11% se duc la groapa de gunoi.
Obiectivele pentru Romania in 2010, privitor la rata de reciclare, sunt de 48%, iar in 2012 de 50% din deseuri sa fie reciclate.
Castigarea licitatiei in anul 2007 pentru salubrizarea stradala si menajera de pe raza Municipiului Baia Mare de catre S.C. Drusal a dus la continuarea colaborarii foarte bune dintre Primaria Baia Mare si aceasta societate, colaborare din urma careia cetatenii orasului au de castigat. Municipiul Baia Mare a fost nominalizata intre primele 5 municipii care au elaborate strategii in domeniul salubrizarii si serviciilor publice de calitate, oferind solutii profesioniste pentru eficientizarea activitatii.
Pentru orasul nostru, obiectivele fixate de Primaria Baia Mare, impreuna cu S.C. DRUSAL S.A. (operatorul de servicii de salubrizare), ar fi undeva la acelasi nivel cu cel al obiectivului fixat pe tara, cu precizarea ca acest obiectiv poate fi atins, ba chiar depasit in cazul in care se vor accesa fondurile de mediu Europene pentru constructia unei statii de sortare si transfer. Aceasta statie ar fi foarte utila, nu numai pentru populatia din municipiul Baia Mare si pentru agentii economici locali cat si pentru populatia din mediul rural, deoarece S.C.DRUSAL S.A. deserveste toate localitatile din jurul municipiului Baia Mare.
Este necesar ca pe langa statia de sortare si transfer sa se realizeze si o Rampa de depozitare Ecologica.
Toate realizarile S.C DRUSAL S.A. s-au facut datorita Conceptului de Management integrat al calitatii din cadrul Strategiei organizationale fundamentale create pe ideea ca performanta este realizata doar prin implicarea cu perseverenta a intregului personal al societatii in procesele de imbunatatire permanenta a calitatii serviciilor.
Obiectivul S.C. DRUSAL S.A., in colaborare cu Primaria Baia Mare, este cresterea eficientei si eficacitatii in domeniul salubrizarii si serviciilor publice de calitate, referitor la sortare, colectare, transport si depozitare a deseurilor conform normelor Uniunii Europene.
Maroșan Cristian
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.